Petek trdi, da vlada denar, namenjen za referendumsko kampanjo, namenoma preusmerja k zasebnikom. Foto: MMC RTV SLO
Petek trdi, da vlada denar, namenjen za referendumsko kampanjo, namenoma preusmerja k zasebnikom. Foto: MMC RTV SLO
Irma Pavlinič Krebs
Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs tri, da je vlada zakon o volilni in referendumski kampanji spremenila na podlagi mnenja Računskega sodišča. Foto: Bobo
Odbor o vladni kampanji

V DZ-ju so končali nujno sejo odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje, na kateri so na zahtevo SDS-a obravnavali vladno zlorabo četrtega člena zakona o volilni in referendumski kampanji.

Poslanec Miro Petek je dejal, da se je že po nekaj mesecih po spremembi zakona o volilni in referendumski kampanji, s katero je vlada lahko postala eden od organizatorjev referendumske kampanje, pokazal namen vlade, da s spremembo zakona usmeri denar k zasebnim podjetjem, ki so na njeni plačilni listi.

Kaj še lahko pričakujemo od vlade?
Javnost je bila po njegovih besedah ogorčena nad vladnim spotom, v katerem je nastopila Urška Čepin. "Glede na dosedanjo komunikacijsko prakso vlade lahko pričakujemo še kaj drugega, kakšno pornodivo La Toyo in še koga drugega," je izpostavil.

Vito Rožej (Zares) je zatrdil, da se preveč poudarja zgolj mantra proti vladi, ne glede na to, kdo je na oblasti. "Sploh se ne pogovarjamo več o vsebini, ampak samo poudarjamo, da smo proti vladi, in spot z Urško Čepin je končno dosegel, da smo se začeli pogovarjati o tudi vsebini."

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je pojasnila, da je vlada zakon spremenila, ker ga je Računsko sodišče označilo za nejasnega. Poudarila je, da si je Janševa vlada prejšnji zakon razlagala tako, da je lahko organizirala referendumsko kampanjo, čeprav uradno kot organizator ni bila prijavljena. Takšno delovanje naj bi po ministričinih besedah z novim zakonom preprečili.

Gorenak: Šoltes bi rad postal predsednik vlade
Gorenak je na to odvrnil, da je predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes tako v prejšnjem kot zdajšnjem mandatu zahteval zamenjave ministrov in "bi očitno rad postal predsednik vlade". Prepričan je, da Šoltes nima pravice ocenjevati zakonov in da se s tem postavlja nad zakon in svoje pristojnosti.

Miran Potrč (SD) pa je zatrdil, da mora morebitno zlorabo zakona ugotoviti Računsko sodišče, ne pa Gorenak.

Kumer: SDS je zadnji, ki lahko deli moralne nauke
France Cukjati
(SDS) je zatrdil, da predreferendumski spoti kažejo, kako levi trojček pristopa do vprašanj predvolilne kampanje. "Z našim denarjem nas hočejo narediti bebca," si po njegovih besedah ob tem mislijo ljudje. Meni, da je vlado kljub vsemu izučilo, da se podobnih postopkov ne bo posluževala pred volitvami.

Dušan Kumer (SD) je dejal, da naj v SDS-u, če menijo, da zakon ni dober, predlagajo spremembe. Pojasnil je, da bo morebitne zlorabe pokazala revizija po koncu kampanje, glede moralne podobe kampanje pa je zatrdil, da je SDS zadnji, ki lahko o tem deli moralne nauke.

Koalicija zahtevala umik točke
Koalicijski poslanci so sicer zahtevali umik te točke z dnevnega reda, saj po njihovem mnenju niso izpolnjeni pogoji za njeno nujno obravnavo, vendar je predsednik odbora Vinko Gorenak (SDS) tej zahtevi na podlagi poslovnika oporekal.

Odbor o vladni kampanji