81. obletnica ustrelitve štirih bazoviških junakov. Foto: Ana Svenšek
81. obletnica ustrelitve štirih bazoviških junakov. Foto: Ana Svenšek
Poklon bazoviškim žrtvam

Bazoviška gmajna je vsako leto ob tem času zbirališče množice slovenskih in italijanskih demokratov, ki se tja vračajo zaradi spoštovanja do članov narodnoobrambne organizacije TIGR Ferda Bidovca, Franja Marušiča, Zvonimirja Miloša in Alojza Valenčiča in v zahvalo za njihov upor proti fašizmu, je za TV Slovenija poročala Mirjam Muženič.

Četverico je na prvem tržaškem procesu italijansko fašistično sodišče obsodilo na smrt zaradi napada na tržaški fašistični časopis Il Popolo di Trieste. 6. septembra 1930 so jih ustrelili na gmajni blizu vasi Bazovica pri Trstu. Ta je takoj po drugi svetovni vojni postala kraj spomina in romanja.

"Gre za poklon tistim, ki so nam omogočili, da tudi v Sloveniji dihamo svoboden in demokratičen zrak," je ob tem povedal slovenski veleposlanik v Rimu Iztok Mirošič. Zbrane so nagovorili minister za šolstvo Igor Lukšič, kulturni delavec iz Trsta Sergij Pahor ter italijanska zgodovinarka Marina Rossi. Rossijeva je poudarila, da poznavanje zgodovine ni dovolj za reševanje težav, pomaga pa jih razumeti. "Je sredstvo pomoči ljudem dobre volje, ki verjamejo v demokracijo z novimi civilizacijskimi prizadevanji."

V znamenju drugih obletnic
Slovesnosti v Bazovici potekajo letos v znamenju drugih pomembnih obletnic, kot so 70. obletnici ustanovitve Osvobodilne fronte in drugega tržaškega procesa, na katerem so leta 1941 na smrt obsodili še pet primorskih protifašistov, 20. obletnica osamosvojitve Slovenije in deseta obletnica sprejema zakona za zaščito slovenske manjšine v Italiji.

Poklon bazoviškim žrtvam