Generalni direktor policije Senad Jušić meni, da gredo ukrepi, ki jih sprejema slovenska policija, v pravo smer. Foto: MNZ/X
Generalni direktor policije Senad Jušić meni, da gredo ukrepi, ki jih sprejema slovenska policija, v pravo smer. Foto: MNZ/X

"Dialog z občinami je pomemben. Policija zagotavlja visoko stopnjo varnosti na območju Republike Slovenije, v tem delu jugovzhodne Slovenije je nekoliko padla. Poleti je bilo nekaj perečih situacij, ki pa jih policija s svojim delom obvladuje," je Boštjan Poklukar pohvalil delo policije na tem območju, ki je sicer še vedno obremenjeno tudi z nezakonitimi migracijami in preprečevanjem tihotapljenja ljudi.

Direktor PU-ja Novo mesto Igor Juršič je vodstvu MNZ-ja in policije predstavil varnostne razmere v novomeški občini in okrepljene dejavnosti policistov na varnostno obremenjenih območjih.

Zaradi stalne prisotnosti policije je manj kršitev, kar pozitivno ocenjujejo tudi okoliški prebivalci. Dejavnosti policije že dajejo rezultate, je po sestanku na novomeški občini povedal minister Poklukar.

"Nisem pa še zadovoljen s stanjem varnosti na tem območju, zato policija nadaljuje svoje dejavnosti. Vesel sem, da sem slišal pohvalo župana Novega mesta za delo policije. Predvsem sem zadovoljen s sodelovanjem PU-ja Novo mesto z županom in občinsko upravo. To se kaže v sodelovanju z medobčinskim inšpektoratom, kjer policisti sodelujejo v mešanih patruljah. Vse to pomembno prispeva k stopnji varnosti na tem območju in tudi varnosti v romskih naseljih," so Poklukarjeve besede povzeli na MNZ-ju.

Generalni direktor policije Senad Jušić pa meni, da gredo ukrepi, ki jih sprejema slovenska policija, v pravo smer: "Policija se s tovrstno problematiko intenzivno ukvarja in sistematično odziva na vse dogodke že od konca junija. Danes lahko zagotovim, da smo na pravi poti."

Ob tem je poudaril dejavno vlogo vodij policijskih okolišev in pomembnost dveh policistov, pripadnikov romske skupnosti, na območju novomeške policijske uprave: "Razumeta jezik, kulturo in običaje ter sta izjemno dragocen vir informacij za delo slovenske policije in razumevanje tovrstne problematike."

Macedoni: Zgolj policija ne bo rešila romskega vprašanja

Župan Novega mesta Gregor Macedoni pa je v izjavi za medije poudaril, da zgolj delo policije, ki se je ob nedavnih dogodkih v občini odzvala pravilno, romskega vprašanja ne bo rešilo. Odločevalce v Ljubljani je pozval, naj razumejo, da gre za zelo zahtevno vprašanje za več resorjev, h kateremu mora nemudoma pristopiti celotna vlada. Obsodil je napad na policiste in poudaril, da napad nanje pomeni napad na vse državljane.

Na shodu v Ribnici se je zbralo približno 200 ljudi. Foto: Barbara Renčof, TV Slovenija
Na shodu v Ribnici se je zbralo približno 200 ljudi. Foto: Barbara Renčof, TV Slovenija

Shod v podporo županu v Ribnici

Pred občinsko stavbo je približno 200 ljudi izrazilo podporo ribniškemu županu Samu Pogorelcu v njegovih prizadevanjih za zmanjšanje napetosti v odnosih s tamkajšnjo romsko skupnostjo in integracijo tamkajšnjih Romov.

Samo Pogorelc si je prvi upal nastaviti ogledalo državnim institucijam in javno spregovoriti o romski problematiki, ki so jo desetletja pometali pod preprogo, je za Radio Slovenija poudaril predsednik vaškega odbora Goriča vas Rok Tanko: "Bila je prekoračena rdeča meja dopustnega, prek katere ni več mogoče govoriti o romski kulturi, ampak o romski kriminaliteti, in to je treba ustaviti."

Težave povzročajo posamezniki iz romskih naselij, ki na Ribniškem živijo že desetletja in bodo tam tudi ostali, je še pojasnil Rok Tanko.

Ribniški župan Samo Pogorelc je po poročanju Radia Slovenija med drugim dejal, da si pri reševanju romske problematike želi predvsem strpnega sobivanja: "Da ne bo kratena človekova pravica tudi do miru, do medsebojnega spoštovanja in v končni fazi mora postati tudi izobrazba, delo in pa medsebojno spoštovanje vrednota."

Pogorelc je po poročanju STA-ja tudi dejal, da mu ni vseeno, "v končni fazi tako za Rome kot tudi za drugo prebivalstvo", in dodal, da bi morale tudi organizacije, kot sta varuh človekovih pravic in zagovornik načela enakosti, pri romskih vprašanjih narediti več.

Pogorelc je še poudaril, da je treba potegniti konkretne poteze, predvsem to, da bo delo znova vrednota in da se zmanjšajo socialni transferji. Zakon bi morali po njegovem mnenju prevetriti tako, da bi za dva otroka imeli otroški dodatek, za vsakega naslednjega pa davčne olajšave, ki bi jih morali pogojevati s tem, da je vsaj en starš zaposlen.

Poudaril je tudi nujnost obiskovanja vrtcev in šol za romske otroke, nujno pa je tudi izločiti kriminal. Dovolj je ustanavljanja podskupin in govorjenja, da je treba strasti pomiriti in iti naprej, pravi. Od vlade pričakuje konkretne ukrepe, predvsem ministrstva za pravosodja, ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstva za vzgojo in izobraževanje.

Medresorska delovna skupina za obravnavo romske problematike, ki jo vodi državna sekretarka na MNZ-ju Helga Dobrin, bo v četrtek obiskala občino Škocjan. Svojo prisotnost pa je tam napovedal tudi ribniški župan.

Podpora županu Ribnice glede romskih vprašanj