Različnih cen, ki so jih določili ponudniki za gradnjo predora, ni želel nihče komentirati. Foto: MMC RTV SLO
Različnih cen, ki so jih določili ponudniki za gradnjo predora, ni želel nihče komentirati. Foto: MMC RTV SLO
Odprli ponudbe za gradnjo predora Markovec

Svoje ponudbe so poslali avstrijski Strabag, družbi Riko in SCT iz Ljubljane ter Cestno podjetje iz Maribora. Strokovna komisija je ponudbe odprla danes. Razlika med najvišjo in najnižjo ponujeno ceno je kar 28 milijonov evrov.

Strabag je v skupnem nastopu z Gradbenim podjetjem Grosuplje za izvedbo del ponudil 92,7 milijona evrov, družba Riko v skupnem nastopu z družbo Konstruktor inženiring iz Splita 88,8 milijona evrov, SCT skupaj s Primorjem 81,9 milijona evrov, CPM skupaj z avstrijsko družbo Alpine Bau pa 64,5 milijona evrov.

Dela naj bi končali v slabih 3 letih
Vsi ponudniki so predložili bančne garancije, vredne po tri milijone evrov. Vsi pa tudi predvidevajo, da bodo končali v roku 32 mesecev po prejemu obvestila, da se lahko začne z deli. Komisija bo v enem mesecu pregledala prispele ponudbe in izločila najugodnejšega ponudnika.

Predsednik nadzornega sveta Darsa Franci Slak ponudb še ni želel komentirati, prepričan pa je, da se je z iskanjem izvajalca del na predoru Markovec splačalo počakati, saj so razpisni pogoji bolj kakovostni in na njihovi osnovi tako ni pričakovati toliko težav pri sami izvedbi del.

Pričakujejo manj pritožb
Največji dosežek pri novih razpisnih pogojih je po njegovih besedah matrično ugotavljanje pogojev pri izvedbi del, tako da ne bo toliko aneksov k pogodbi, kot jih je bilo doslej. "Mislim, da so razpisni pogoji razčiščeni in da pritožb ne bi smelo biti," je dejal Slak, ki ostaja optimističen, da bo predor Markovec odprt do konca leta 2011.

Razpis je pripravljen po novih, striktnejših pogojih
Razpis za gradnjo predora Markovec je bil objavljen 26. septembra lani. To je bil že drugi razpis za ta predor, saj je Dars prvega po številnih zapletih s pritožbami razveljavil. SCT se je na razveljavitev pritožil, a državna revizijska komisija je njihov zahtevek zavrnila.

Nov razpis je bil pripravljen po novem zakonu o javnih naročilih, v razpisnih pogojih pa so bile uvedene spremembe - med drugim zdaj projekt za izvedbo določa naročnik in ne izvajalec kot doslej, uveden je t. i. matrični sistem obračunavanja izkopa, kar zmanjšuje možnost aneksov. Popust na dokončno ceno ni več mogoč, pogodbene kazni so ostrejše, v pogodbi pa so tudi podrobneje urejena razmerja med naročnikom in izvajalcem v primeru nepredvidenih situacij in morebitnih ustavitev del s strani izvajalca.

A. S.

Odprli ponudbe za gradnjo predora Markovec