Premier Janez Janša je predstavil predlog rebalansa letošnjega proračuna. Foto: RTV Slo
Premier Janez Janša je predstavil predlog rebalansa letošnjega proračuna. Foto: RTV Slo
Državni zbor
Vlada želi primanjkljaj proračuna znižati na 92 milijard oz. 1,4 odstotka BDP-ja.

Opozicija je s svojimi predlogi popoldne skušala prepričati večino, da bi vrnili 2,7 milijarde tolarjev za tehnološki razvoj in povečanje konkurenčnosti, a brez uspeha. Pri cestah so poslanci dokazovali, da bi nujno potrebovali denar za dokončanje nekaterih državnih cest, med drugim za Solkansko obvoznico, omehčali so se le za cesto pri Trboveljski šoli.

Predstavitev rebalansa

Premier Janez Janša je v predstavitvi predloga rebalansa državnega proračuna dejal, da rebalans izpolnjuje cilje za prevzem evra in zagotavlja sredstva novim makroekonomskim napovedim in podedovanim obveznostim.

Kot je v nadaljevanju izredne seje DZ-ja o rebalansu letošnjega proračuna opozoril Janez Janša, se s sprejetjem rebalansa mudi zaradi črpanja evropskih sredstev, predvsem za gospodarsko ministrstvo.

Vlada predlaga povečanje izdatkov na 1.775 milijard tolarjev, kot razlog navaja tudi 70 milijard podedovanih obveznosti, primanjkljaj pa bi znižala na 92 milijard oz. 1,4 odstotka BDP-ja.

Opozicija očita, da višji prihodki niso služili zniževanju primanjkljaja ali odpravi davka na plače. S skoraj 80 dopolnili skuša popraviti odhodkovno stran in vrniti sredstva, ki jih po njenem mnenju rebalans zmanjšuje na področju tehnološkega razvoja, naložb v zdravstvo in šolstvo ter politiko zaposlovanja.