Poslancem tudi po prenehanju plače nekaj časa pripadajo mesečna izplačila. V Sloveniji trenutno dobijo nadomestilo v višini poslanske plače celo leto oziroma dokler ne najdejo nove službe ali gredo v pokoj. A je v parlamentarni proceduri že predlog, da se nadomestilo omeji na šst mesecev. Ali ga bodo poslanci sprejeli, bo znano v prihodnjih mesecih. Foto: BoBo
Poslancem tudi po prenehanju plače nekaj časa pripadajo mesečna izplačila. V Sloveniji trenutno dobijo nadomestilo v višini poslanske plače celo leto oziroma dokler ne najdejo nove službe ali gredo v pokoj. A je v parlamentarni proceduri že predlog, da se nadomestilo omeji na šst mesecev. Ali ga bodo poslanci sprejeli, bo znano v prihodnjih mesecih. Foto: BoBo

V državnem zboru so podatke o plačah in dodatkih pridobili s spletnih strani parlamentov, iz odgovorov parlamentov na vprašalnike Evropskega centra za parlamentarne preiskave in dokumentacijo, iz gradiv, ki so jih različne institucije objavile v svetovnem spletu. Določene podatke so še dodatno preverjali pri kolegih v nacionalnih parlamentih.

Evropski parlament
Podobno kot poslanci nacionalnih parlamentov dobijo tudi poslanci Evropskega parlamenta številna nadomestila, namenjena kritju stroškov. Foto: EPA
Denarnica
Najnižje plače med državami, zajetimi v raziskavi, so na Madžarskem. Foto: MMC RTV SLO

V državnem zboru so objavili raziskavo s primerjavami plač in nadomestil poslancev v nekaterih evropskih državah. Večinoma vsi omogočajo izplačila poslancem tudi po koncu njihovega mandata, le na Slovaškem je plača poslancev vezana na tisto iz gospodarstva. Povzetek raziskave in še nekaj podatkov za relevantne države si oglejte spodaj.

Raziskavo si oglejte tukaj.

Irska
Osnovna plača poslancev je okoli 7.700 evrov bruto. Predsednik parlamenta dobi skoraj še enkrat več. Poslanci imajo tudi pravico do povračila stroškov za opravljanje funkcije. Lahko se odločijo za pavšal 15.000 evrov na leto, pri čemer jim ni treba dokazovati dejanskih stroškov, lahko pa vlagajo račune in tako dobijo povrnjenih do 25.700 evrov letno. Prav tako dobijo povrnjene stroške prevozov in nočitev, ki znašajo od 12.000 do 37.850 evrov letno.
Po koncu mandata lahko dobijo mesečno izplačilo, največ 12 plačil.

Avstrija
Osnovna plača poslanca znaša 8.160 evrov bruto, dobijo pa 14 plač na leto. Predsednik Nationalrata prejema 17.136 evrov, podpredsednika ter vodje poslanskih skupin pa 13.872 evrov. S 1. januarjem 2013 pa si bodo plače znižali na 7.418 evrov bruto osnovne plače. Prejemajo mesečno povračilo stroškov za opravljanje funkcije v višini 489 evrov ali več, odvisno tudi od kraja bivanja.
Ko mu funkcija preneha, lahko največ šest mesecev prejema nadomestilo, vredno75 odstotkov plače.

Švedska
Poslanci prejmejo mesečno okoli 6.400 evrov, predsednik parlamenta pa 16.200 evrov, kar je enako kot predsednik vlade. Upravičeni so do letne karte za državni železniški prevoz, lahko pa dobijo tudi sezonsko vozovnice za službena potovanja z letalom.
Riksdag nekdanjim poslancem za določeno obdobje (odvisno od trajanja funkcije) zagotavlja določeno raven mesečnega dohodka.

Belgija
Po podatkih za konec leta 2011 je znašala mesečna neto plača poslanca 5.729, predsednik parlamenta pa je prejel 16.500 evrov. Za stroške prejemajo pavšal v višini 28 odstotkov mesečne plače, kar je letno zneslo na poslanca 22.700 evrov. Prav tako dobijo plačan bencin za 120 sej na leto.
Po prenehanju mandata ima poslanec pravico do prejemanja mesečnega nadomestila plače v trajanju od 12 do 48 mesecev. Šteje se, da prejema nadomestilo dva meseca za vsako leto mandata.

Nemčija
Letos poslanci prejemajo 7.960 evrov, predsednik parlamenta še enkrat toliko. Prihodnje leto se jim bo plača zvišala na 8.250 evrov. Pripada jim tudi mesečni pavšal 4.000 evrov za stroške, zastonj prevoz z vlakom, a le za službene namene.
Za vsako leto mandata poslancu pripada 1 mesec nadomestila, a najdlje 18 mesecev.

Finska
Osnovna plača poslanca je 6.300 evrov, predsednika pa 11.600 evrov. Za stroške mesečno dobivajo od 990 evrov do 1.810 evrov, odvisno od tega, kje živijo. Prav tako imajo pravico do brezplačnega železniškega prevoza, rednega letalskega prevoza in avtobusa po Finski ter taksija po Helsinkih.
Če je bil poslanec vsaj sedem let član parlamenta, vlade ali EP-ja, ima pravico do rente oz. odpravnine, če je nezaposlen.

Italija
Letni znesek plače ne sme preseči celotne največje bruto plače sodnikov vrhovnega sodišča. Trenutno mesečno poslanci dobijo približno 5.000 evrov neto, saj so plače znižali. Upravičeni so do povračila stroškov za življenje v Rimu, ki znašajo 3.500 evrov mesečno, če ne pridejo na sejo, pa se jim odvzame 200 evrov. Prav tako dobijo brezplačne vozovnice v cestnem, železniškem, pomorskem in v zračnem prometu.
Poslanec mesečno plačuje znesek 784 evrov bruto v poseben "skrbniški sklad." Na koncu mandata prejme izplačilo 80 odstotkov bruto mesečnega nadomestila, za vsako leto dejanskega trajanja mandata. Obdržijo tudi brezplačne vožnje z vlaki, po avtocesti in določeno število poletov znotraj države, pogreb na državne stroške in pravico do "odškodnine za ponovno vključitev v družbo".

Španija
Poslanci dobijo 2.800 evrov mesečno, predsednik dobi še dodatek 3.000 evrov za članstvo v kolegiju. Za tiste, ki prihajajo iz drugih krajev, so predvidena nadomestila 1.800 evrov mesečno, Madridčani pa dobijo 870 evrov. Potni stroški se povrnejo samo na podlagi predloženih vozovnic za javni prevoz.
Poslanci po prenehanju funkcije prejmejo odpravnino v višini plače, ki se izplačuje mesečno za vsako leto poslanskega mandata.

Grčija
Osnovna bruto plača poslanca znaša 8.600 evrov na mesec, od tega nakažejo do 20 odstotkov svoji stranki, 5 odstotkov pa Nacionalnemu kohezijskemu skladu oz. ministrstvu za finance. Dobijo tudi božičnico (500 evrov), velikonočnico (250 evrov) in regres (250 evrov). Pavšal za stroške poslanske pisarne znaša 770 evrov oziroma 970 evrov zunaj Aten. Imajo tudi brezplačen prevoz v prvem razredu na nacionalnih železnicah, javnih medmestnih avtobusih in grških potniških ladjah ne glede na destinacijo in namen vožnje.

Slovenija
Osnovna bruto plača poslanca na mesec znaša 3.980 evrov. Predsednik državnega zbora (Gregor Virant) prejme 5.891 evrov, podpredsednika Državnega zbora ter vodij poslanskih skupin z več kot 20 člani (Romana Tomc, Jakob Presečnik, Renata Brunskole, Jani Möderndorfer, Jože Tanko) dobijo 5.237 evrov. Do konca leta 2012 velja znižanje plač za 4 odstotke osnovne plače. Sicer pa poslanci dobijo tudi regres (692 evrov letno), 83 evrov sredstev za prehrano, imajo pa tudi pravico do mesečnega pavšalnega zneska za pokrivanje stroškov za delo v volilni enoti v znesku od 586 evrov do 1.013 evrov. Povrnjene dobijo stroške za prevoz.
Poslanec ima pravico do nadomestila v višini svoje plače, dokler se ne zaposli oziroma dokler ne izpolni pogojev za upokojitev, vendar najdlje eno leto od prenehanja mandata.

Portugalska
Predsednik parlamenta prejema 80 odstotkov plače predsednika republike, drugi poslanci prejemajo 50 odstotkov plače predsednika republike. Plača predsednika republike je 1. januarja 2011 znašala 6.500 evrov. Poslanci so tako prejemali 3.250 evrov na mesec. Za stroške dobijo 650 evrov.

Slovaška
Osnovna plača poslanca je trikratnik povprečne nominalne mesečne plače zaposlenega v gospodarstvu, kar poslancem prinese okoli 2.300 evrov. Znesek se po posebni formuli prilagaja gibanju BDP-ja in vladnega deficita. Predsednik parlamenta dobi 500 evrov več. Za stroške dobijo tisti, ki imajo stalno prebivališče v Bratislavi okoli 1.400 evrov, drugi pa okoli 1.600 evrov. Upravičeni so tudi do brezplačne uporabe železniškega prevoza.
Po prenehanju mandata so poslanci upravičeni do prejemanja osnovne plače glede na trajanje mandata - dva meseca, če je bil poslanec do pet let, tri, če je bil poslanec več kot pet let.

Madžarska
Osnovna plača poslanca znaša mesečno okoli 885 evrov, predsednik parlamenta pa dobi 5.750 evrov. Visoki so dodatki za predsednike delovnih teles in vodje poslanske skupine (120 odstotkov plače), ter njihove namestnike (100 odstotkov plače). Poslanci dobijo pavšal glede na oddaljenost od Budimpešte - do 160 odstotkov plače. Za stroške bivanja poslanci, ki niso iz Budimpešte, prejemajo 440 evrov.
Po prenehanju mandata imajo poslanci pravico do prejemanja povprečne plače v šestih mesecih, in sicer prejemajo ta znesek šest mesecev.

Estonija
Poslanec prejme 3.380 evrov mesečno, predsednik parlamenta 5.200 evrov. Povrnejo jim stroške do 1.000 evrov na mesec.
Po koncu mandata je poslanec upravičen do enkratnega zneska, in sicer, če je bil poslanec eno leto, dobi znesek v višini šestih plač, za manj kot leto poslanskega dela pa znesek ene plače.

Velika Britanija
Na spletni strani spodnjega doma britanskega parlamenta pa so podatki za britanske poslance. Ti prejmejo okoli 80.000 evrov letno, kar znese približno 6.600 evrov mesečno. Povrnjene dobijo tudi stroške poslanske pisarne, pisarniških zadev, prevoza, bivanja v Londonu in podobno.

Francija
Poslanci prejemajo okoli 7.100 evrov bruto mesečno. Za povračilo stroškov jim pripada še okoli 5.000 evrov, dobijo pa še 8.000 evrov za svoje pomočnike. Zanimivo je tudi to, da lahko po poročanju BBC-ja dobijo posojila po nižjih obrestnih merah. Zastonj se lahko vozijo z vlaki in imajo plačanih več kot 80 poletov z letalom na leto.

Za primerjavo pa še: v ZDA dobijo kongresniki po podatkih iz leta 2010 okoli 10.000 evrov mesečno, na Japonskem okoli 11.000 evrov mesečno, poslanci v Evropskem parlamentu pa prejemajo 7.665 evrov bruto, po obdavčitvi - ta gre v proračun EU-ja - pa 5.963 evrov neto na mesec.

V državnem zboru so podatke o plačah in dodatkih pridobili s spletnih strani parlamentov, iz odgovorov parlamentov na vprašalnike Evropskega centra za parlamentarne preiskave in dokumentacijo, iz gradiv, ki so jih različne institucije objavile v svetovnem spletu. Določene podatke so še dodatno preverjali pri kolegih v nacionalnih parlamentih.