Foto:
Foto:

S tem bo zagotovljen neprekinjen odkup mleka in enakomeren dohodek za proizvajalce ter načrtovanje proizvodnje mlekarn, je ob predstavitvi izhodišč za predpis za uvedbo sistema mlečnih kvot v Sloveniji povedal Gregor Švajger z ministrstva za kmetijstvo.

Sistem mlečnih kvot poskusno prihodnje leto
Slovenija naj bi sistem mlečnih kvot poskusno uvedla aprila prihodnje leto, dejansko pa naj bi sistem mlečnih kvot v skladu z evropskim pravnim redom po Švajgerjevih besedah zaživel v kvotnem letu 2005/06. Razprava se bo začela že prihodnji teden s srečanjem kmetijske stroke oz. vseh, ki so sodelovali pri oblikovanju izhodišč. Razprava bo nato temelj za oblikovanje uredbe o uvedbi sistema mlečnih kvot v Sloveniji, ki naj bi bila sprejeta do konca letošnjega leta, je še pojasnil Švajger.

Kot je znano, je izpogajana kvota za neposredno prodajo mleka 93.361 ton mleka, kvota za oddajo mleka 467.063 ton, nacionalna referenčna maščoba pa je 4,13 odstotka. Poleg tega se je Slovenija v pogajanjih za vstop v EU zavezala, da bo kvotni sistem uvedla v kvotnem letu od 1. aprila 2004 do 31. marca 2005.