Zatoji proti Avstriji. Foto: BoBo
Zatoji proti Avstriji. Foto: BoBo

Zastoji so že od zgodnjega jutra pred predorom Karavanke, zaradi česar predor občasno zapirajo, pa tudi na primorski avtocesti proti Kopru, na gorenjski avtocesti proti Ljubljani, na štajerski avtocesti proti Ljubljani in na podravski avtocesti pred mejnim prehodom Gruškovje. Zastoj tam po poročanju TV Slovenija nastaja zaradi infrastrukturnih omejitev na hrvaški strani avtoceste med Macljem in Trakoščanom.

Uporaba izvoza Jesenice vzhod v smeri Avstrije je po poročanju prometnoinformacijskega centra kljub zapori dovoljena za lokalni promet proti Jesenicam in Kranjski Gori.

Prometnoinformacijski center za ves konec tedna napoveduje zelo veliko gostoto prometa na vseh omenjenih delih avtocestnega omrežja.

Aktualne razmere na cestah

Razmere na cestah lahko sproti spremljate tudi TUKAJ.

Agencija za varnost prometa na enem od dveh prometno najbolj obremenjenih koncev tedna v letu voznikom na glavnih bencinskih servisih na avtocestnih krakih deli letake o varni vožnji v slovenskem, italijanskem, madžarskem, nemškem, hrvaškem in angleškem jeziku. Glede na vroče dni, ki se obetajo, pa delijo tudi vodo.

V izobraževalnih letakih slovenske in tuje voznike opozarjajo na obvezno uporabo varnostnega pasu in vzpostavitev reševalnega pasu ob zastojih ter pozivajo k vožnji brez uporabe mobilnega telefona in brez alkohola. Z akcijo si prav tako želijo voznike v vročih dneh spomniti, da morajo med daljšo vožnjo poskrbeti za redne postanke in za ustrezno hidracijo.

"Odziv je izredno dober. Ljudje so prijetno presenečeni, da dobijo plastenke z vodo in informativne letake," je za TV Slovenija povedal Jure Smolič iz sektorja za preventivno in vzgojo v cestnem prometu na AVP-ju.

Na slovenskih cestah precejšnja gneča
Sorodna novica Kako lahko pripomoremo k zmanjšanju cestnih zastojev?

Ob akciji so na AVP-ju spomnili še na nekaj osnovnih pravil za varno udeležbo v prometu. Tako morajo v primeru ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti ali hitri cesti vozniki med kolonama vozil takoj vzpostaviti reševalni pas, ki je dovolj širok za varno vožnjo intervencijskih vozil. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čim bolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na preostalih prometnih pasovih, pa se morajo razvrstiti čim bolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas. "Pravilno razvrščanje lahko reši življenje," so poudarili.

Pot naj bo dobro organizirana in načrtovana, preverite delovanje vozila, za kar lahko poskrbite s preventivnim pregledom v servisni delavnici. Preverite razmere na cestah in morebitne cestne zapore. Naredite si načrt potovanja in preverite veljavnost dokumentov. Preverite pogoje vstopa v posamezno državo.

Prtljaga naj bo v vozilo zložena pravilno in varno pritrjena; zagotovite dobro preglednost skozi vsa okna in ogledala. Ker bo vozilo zaradi prtljage dodatno obteženo, pred odhodom preverite ustreznost tlaka v pnevmatikah. Poleg tega pa morajo biti vozniki ustrezno obuti, so znova opomnili.

Med poletjem je na avtocestah več prometa in zato je lahko tudi več okvar vozil, pa so izpostavili na Darsu. Voznike so zato znova opozorili, da je ustavljanje na odstavnem pasu avtoceste lahko smrtno nevarno in da je dovoljeno le v nujnih primerih.

V zadnjem obdobju je bilo ravno na tem delu avtoceste več hudih nesreč, zato voznike pozivajo, naj bodo med vožnjo pozorni tudi na to, kaj se dogaja na odstavnih pasovih.

Kaj storiti, če se vam na avtocesti pokvari vozilo?

- Prižgite varnostne utripalke;
- nadenite si odsevne jopiče;
- preden izstopite iz vozila, se prepričajte, da je to varno;
- ves čas bodite pozorni na promet okoli sebe in se čim prej umaknite za varnostno ograjo, kjer boste počakali na prihod intervencijskih služb;
- bodite pozorni, da za ograjo ni strmega pobočja ali prepada;
- v najkrajšem možnem času pokličite prometnoinformacijski center na številko 1970.