Proračunski primanjkljaj naj bi bil 92 milijard tolarjev. Foto: RTV SLO
Proračunski primanjkljaj naj bi bil 92 milijard tolarjev. Foto: RTV SLO
Premier Janez Janša
Janša meni, da je bila dolga razprava nepotrebna. Foto: RTV SLO
Državni zbor
Poslanci so se zbrali na nadaljevanju izredne seje. Foto: RTV SLO

Poslanci so ponoči sprejeli tri od 77 predlaganih dopolnil, s katerimi so prerazporedili 94,6 milijona tolarjev. Zaradi neskladja posameznih delov se je moral zjutraj do uskladitvenega dopolnila opredeliti matični odbor.

Z rebalansom se bodo prihodki zvišali za 63,9 milijarde, odhodki pa za 43,7 milijarde. Primanjkljaj se bo tako zmanjšal na 92 milijard tolarjev. DZ je sprejel tudi novelo zakona o izvrševanju proračuna, ki je potrebna za uveljavitev sprememb, predvidenih z rebalansom.

Z rebalansom se bodo prihodki zvišali za 63,9 milijarde, odhodki pa za 43,7 milijarde. Primanjkljaj se bo tako zmanjšal na 92 milijard tolarjev.
Premier Janez Janša je po dolgi razpravi o rebalansu dejal, da njen izkupiček ni velik, saj je šlo zgolj za popravek precej porabljenega proračuna. Finančni minister Andrej Bajuk je spet zavrnil očitke opozicije glede zniževanja sredstev za tehnološki razvoj in naložbe.

Cvikl: Proračun slab
Opozicija, ki je vložila več kot 70 dopolnil, je bila nezadovoljna. Poslanec LDS-a Milan M. Cvikl je dejal, da smo dobili slab proračun, ki bo upočasnil gospodarsko rast Slovenije. Eno opozicijsko dopolnilo so poslanci vendarle sprejeli, z njim pa namenili 16,4 milijona tolarjev za obnovo odseka ceste v starem mestnem jedru Trbovelj. Vložila ga je skupina poslancev s prvopodpisanim Bogdanom Barovičem (SNS).

Janša o propadlem vrhu EU
Slovenija se bo po propadu pogajanj o finančni perspektivi pripravila na uvedbo evra in začela pogajanja o delitvi na regije. Kot je v DZ-ju dejal premier Janez Janša, na vrhu EU-ja ni bilo mogoče doseči dogovora o finančni perspektivi, ker so med članicami razlike o prihodnji strukturi proračuna. Kljub temu ne moremo govoriti o krizi, je še dodal Janša.

Finančni minister Andrej Bajuk je ob tem zavrnil očitek poslanca Milana Cvikla, da vlada ni imela stališč o finančni perspektivi in da jih ni znala jasno predstaviti. Prav tako se nikoli noben pooblaščen predstavnik vlade o tem ni pogajal brez mandata DZ-ja.

Cvikl je bil namreč na majskem zasedanju DZ-ja nezadovoljen s pripravami vlade na proračunska pogajanja, zato je Bajuku zastavil vprašanje, kakšno je stališče Slovenije do evropskega proračuna, konkretno kolikšna poraba je sprejemljiva za državo, vlado pa je še opozoril, da ne prihaja v DZ po mandat za pogajanja.

Država prevzela dolgove
Poslanci so sprejeli tudi predlog zakona o prevzemu dolgov Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) in Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz).

Ti skupaj znašajo 45,7 milijarde tolarjev. Dolg namerava država prevzeti 1. julija.

Sprejeli konvencijo o preprečevanju onesnaževanja morja
DZ je zasedanje sklenil z ratifikacijo šestih mednarodnih sporazumov oz. pogodb, med katerimi velja izpostaviti protokol 1996 h konvenciji o preprečevanju onesnaženja morja z odpadnimi in drugimi snovmi iz leta 1972.