Franc Rode je prefekt Kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenja. Foto: RTV SLO
Franc Rode je prefekt Kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenja. Foto: RTV SLO
Alojz Uran
Uran bo Franca Rodeta kmalu povabil v Slovenijo. Foto: RTV SLO

Imenovanje kardinalov, ki je v izključni pristojnosti papeža, predstavlja odraz njegove politike, postavitev kardinala pa je veliko priznanje slovenski Cerkvi. Imenovanje je bilo sicer pričakovano, saj so kleriki, ki kot nadškof Rode opravljajo visoko funkcijo prefektov papeževih kongregacij, običajno tudi kardinali.

Preberite si več o življenjski poti Franca Rodeta in o funkciji kardinalov. Preberite si tudi klepet z Andrejem Sajetom.

Čestitke ob imenovanju
Prvi je nadškofu Francu Rodetu za imenovanje čestital premier Janez Janša. V čestitki je poudaril, "da visoka čast in odgovornost, ki ju prevzema Rode, pomenita globoko zaupanje Rimskokatoliške cerkve in zasluženo priznanje za njegovo dozdajšnje delo, hkrati pa je imenovanje slovenskega kardinala tudi v čast in ponos Sloveniji."

Čestitke prvemu slovenskemu kardinalu so izrekli tudi predsednik države Janez Drnovšek, predsednik državnega zbora France Cukjati, predsednik državnega sveta Janez Sušnik in zunanji minister Dimitrij Rupel. Tudi ta je poudaril, da je papeževa odločitev čast za Slovenijo, saj je Rode svoje delo "opravljal z ljubeznijo do Slovenije in slovenskega naroda".

Čestitke iz cerkvenih krogov

Slovenski nadškof Alojz Uran je svojemu predhodniku izrekel čestitke v svojem imenu in imenu celotne Cerkve na Slovenskem ter izrazil upanje, da bo Rode še naprej povezan s Slovenijo. Dodal je še, da bodo škofa kmalu povabili tudi v Slovenijo, da se skupaj z njim zahvalijo in priporočijo Bogu. Rodetu sta čestitala tudi mariborski škof Franc Kramberger, predsedujoči slovenski škofovski konferenci, in koprski škof Metod Pirih.

Čestitkam se je pridružil tudi predsednik mešihata islamske skupnosti v Sloveniji Ibrahim Malanović.

Poleg Franca Rodeta bodo kardinali postali še William Joseph Levada, Stanistaw Dziwisz, Bourdeaux Jean-Pierre Ricard, Horge Urosa Savino, Gaudencio Rosales, Antonio Canizares Lovera, Cheng Jing Sur, Patrick O'Malley, Carlo Caffarra, Zen Ze Kiun, Agostino Vallini, Andrea Cordero Lanza, Peter Poreku Dery, Albert Vanhoye.

Trije kardinali slovenskega rodu
Nekdanji ljubljanski nadškof je tretji kardinal slovenskega rodu, prvi je bil ljubljanski knezoškof - goriški nadškof dr. Jakob Misija, ki je bil imenovan na konsistoriju leta 1899, drugi pa torontski nadškof Alojzij Ambrožič, ki je bil imenovan leta 1998. Slovenija pa kljub močni katoliški tradiciji do zdaj še ni imela svojega kardinala.

Kdo so kardinali?
Kardinali, stari do 80 let, so tisti, ki imajo pravico voliti papeža in so takoj po papežu poglavitni predstavniki RKC-ja, ki papežu pomagajo pri njegovem delu in odločitvah. Funkcija kardinala je dosmrtna. Konsistorij je seja kardinalov, ki ji predseduje papež. Zadnji konsistorij, na katerem so bili imenovani novi kardinali, je bil 21. oktobra 2003.