V poslanski skupini SDS-a pozivajo državljane, naj na referendumu glasujejo proti novemu zakonu o RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
V poslanski skupini SDS-a pozivajo državljane, naj na referendumu glasujejo proti novemu zakonu o RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO

"V PS-ju SDS-a smo proti zakonu o RTV Slovenija, ker se ne strinjamo s tem, da bi se prek navidezne civilne družbe v programskem svetu omogočalo neobjektivno poročanje o napakah vlade. Smo proti temu, da se na javnem zavodu RTVS izvede takšna kadrovska čistka, kot si jo Zares privošča ob projektu TEŠ 6, kjer bodo oranžni baroni pod krinko nezakonito organizirane stavke dali odpoved vodji sindikata," so v sporočilu za javnost zapisali v poslanski skupini SDS-a.

Poslanci SDS-a so obenem prepričani, da je določba, zapisana v zakonu, s katero se RTV-prispevek dviguje na podlagi inflacije, nedopustna: "Takšno določilo pomeni zgolj to, da se bo RTV-prispevek lahko poviševal na mesečni ravni, kar pomeni, da bodo morali posamezniki - tudi tisti s slabim finančnim stanjem - še bolj globoko poseči v žep."

"Zakon omogoča oranžni cunami"
"Določba zakona, s katero zaposleni ne bodo več javni uslužbenci, omogoča oranžni cunami, ob prenovi pogodb bo sledilo odpuščanje novinarjev, urednikov, tonskih snemalcev, režiserjev, montažerjev in vseh tistih, ki ne trobijo v isti rog z vladajočo koalicijo," so dejali poslanci SDS-a.

Ob tem so dodali, da bo hibridna oblika statusa iz javnega zavoda naredila mešanico gospodarske družbe in javnega zavoda, v katerem ne bodo veljala niti pravila za gospodarske družbe niti za javne zavode, "zaradi česar poslovanja javnega zavoda ne bo mogoče več niti učinkovito nadzirati".

Denar iz RTV-prispevkov - gre za dobrih 90 milijonov evrov letno -, ki ga prispevamo vsi z električnim priključkom, bo tako lahko poniknil v žepih nekaterih oranžnih menedžerskih navez, še menijo.