Sanader je poudaril, da Hrvaška sodeluje v več kot 15 mirovnih misijah in da si Nato ne more privoščiti razkošja čakanja. Foto: EPA
Sanader je poudaril, da Hrvaška sodeluje v več kot 15 mirovnih misijah in da si Nato ne more privoščiti razkošja čakanja. Foto: EPA
Stjepan Mesić
Mesić pravi, da je akcija, ki jo vodi slovenska politika, nekoristna za Slovenijo, Hrvaško in celotno regijo. Foto: EPA

S temi, kot poroča HRT, do zdaj najostrejšimi besedami je hrvaški premier Ivo Sanader komentiral dogajanje v Sloveniji v zvezi z vstopanjem Hrvaške v Nato.

Sanader zahteva, da se končajo "igrice" glede referenduma
Dodal je, da od slovenskega vodstva zahteva, naj prepreči slepomišenje glede referenduma: "Mi smo prijatelji in jutri bomo skupaj v EU-ju in Natu, vendar pa prijateljstva ne bomo kupovali z ozemljem in tudi članstvo v EU-ju in Natu ne bo kupljeno z ozemljem," je dejal Sanader na prireditvi ob 19. obletnici ustanovitve stranke HDZ.

Izrazil je pričakovanje, da se bo to poglavje slovensko-hrvaške zgodbe končalo na srečanju na Mokricah, kjer se bo v torek sešel s slovenskim premierjem Borutom Pahorjem.

Mesić bi šel na mednarodno sodišče
Hrvaški predsednik Stjepan Mesić pa je bolj zadržan glede izplena torkovega srečanja: "Ne vemo, kaj novega se lahko zgodi." Ob tem je podprl sklep sabora v zvezi z mejnim sporom s Slovenijo, ki izraža nestrinjanje z vsebino sklepa državnega zbora o zaščiti nacionalnih interesov pri vstopanju Hrvaške v Nato.

"Če neka država pravi, da je njeno ozemlje na območju druge države, potem mora ta na to odgovoriti. Slovenska politična elita je v protislovju. Po eni strani pravijo, da se meja ne sme prejudicirati, po drugi strani pa njihov parlament sprejme odločitev, da je ves Piranski zaliv slovenski. Zame se razprava tukaj konča. Treba je iti ali na mednarodno sodišče v Haagu ali na mednarodno sodišče za morsko pravo v Hamburgu. Mislim, da bi to bila logična rešitev, " je med drugim dodal hrvaški predsednik Mesić.

B. R.