Hrvaški predsednik ne ve, kaj bi se na srečanju med Pahorjem in Sanaderjem lahko novega zgodilo. Foto: EPA
Hrvaški predsednik ne ve, kaj bi se na srečanju med Pahorjem in Sanaderjem lahko novega zgodilo. Foto: EPA

Srečanje med Borutom Pahorjem in Ivom Sanaderjem je napovedano za torek na Mokricah, Mesić pa je ob napovedi srečanja dejal, da ne ve, kaj novega se lahko zgodi, zanj ostaja le dvom, ali se bo v Sloveniji zbralo 40.000 podpisov za referendum ali ne.

Podpora izjavi sabora
Hrvaški predsednik obenem podpira v petek sprejeto izjavo hrvaškega sabora, kjer so izrazili nestrinjanje s sklepom o zaščiti slovenskih nacionalnih interesov. Sklep je sicer državni zbor sprejel v sredo na izredni seji.


Svojo podporo izjavi hrvaškega parlamenta je Mesić pospremil z besedami: "Če neka država pravi, da je njeno ozemlje na prostoru druge države, potem mora druga država na to odgovoriti," in nadaljeval, da slovenska politična elita prihaja v protislovje, ko govori, da Hrvaška ne sme prejudicirati meje, potem pa parlament sprejme odločitev, da je celoten Piranski zaliv slovenski. Po njegovem mnenju so dejanja slovenske politike nepotrebna za Slovenijo, Hrvaško in celotno regijo, saj bi vstop Hrvaške v EU in Nato spodbudil vse države nekdanje Jugoslavije, da izpolnijo evropske standarde in pogoje.

"Zame se tu razprava konča"
Kot je poudaril hrvaški predsednik, se zanj tu razprava konča in ponovil, da je treba iti ali na Meddržavno sodišče v Haagu ali na Mednarodno sodišče za pomorsko pravo v Hamburgu. "Mislim, da je to logična rešitev," je še dodal.

Stipe Mesić je spomnil še, da Hrvaška Sloveniji ob njenem vstopu v EU ni delala težav in izrazil obžalovanje, da jih Slovenija ustavlja prav v času, ko se končujejo pogajanja za vstop v to povezavo.

S. Z.