Brulc je seznam posredoval na priporočilo ministrstva za zunanje zadeve. Foto: RTV SLO
Brulc je seznam posredoval na priporočilo ministrstva za zunanje zadeve. Foto: RTV SLO

Novico sta objavila italijanska časopisa Repubblica in Corriere della sera, povzeli pa so ju slovenski mediji. Seznam ljudi, ki so izginili z območja Furlanije - Julijske krajine po osvoboditvi Trsta maja 1945, je že decembra lani goriškemu županu Vittoriu Brancatiju posredoval novogoriški župan Mirko Brulc.

Brulc je seznam Brancatiju izročil že decembra lani, takrat pa sta se obe strani dogovorili tudi za ustanovitev šestčlanske mešane komisije, ki naj bi problematiko še dodatno preučila.

Seznam, na katerem naj bi bili vsi podatki izginulih, datum pripora in kam so jih odpeljali, je delo Goriškega muzeja. Ministrstvo še navaja, da so na seznamu ljudje, ki so bili maja 1945 aretirani, njihove usode pa ni mogoče z gotovostjo določiti.

Sporna javna objava?
Italijanska dnevnika sta še poročala, da je Slovenija vedno zanikala domnevne izgone ljudi, ki so po mnenju Italije končali v fojbah. Seznam je sicer od torka na voljo javnosti na goriški prefekturi, tudi za Italijane pa je sporna javna objava imen pogrešanih ljudi, še preden so ta seznam dokončno potrdili slovenski in italijanski zgodovinarji.