Zaradi finančne krize bo neustavnost sodniških plač trajala nekoliko dlje kot bi sicer. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi finančne krize bo neustavnost sodniških plač trajala nekoliko dlje kot bi sicer. Foto: MMC RTV SLO
Sodnikom višje plače

Iz vsebine sporazuma o koncu usklajevanj in iz predlogov sprememb zakonov, ki urejajo plače pravosodnih funkcionarjev, ki so jih predstavili predstavniki vlade in sodnikov, sledi, da bodo neustavnost sodniških plač zaradi finančne krize odpravili čez leto in pol, plačna nesorazmerja pa bodo odpravljena v dveh delih - prvi del s 1. julijem letos, drugi pa s 1. decembrom 2010.

Pavlinič Krebs: Nov temelj fiksna sodniška plača
Novo načelo sistema sodniških plač je tako postalo načelo večje fiksnosti plač, je povedala ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs. Dodala je, da obseg sredstev za plače do 1. decembra 2010 ostaja nespremenjen, in sicer znaša 66,8 milijona evrov bruto. Ob dokončni uskalditvi plač pravosodnih funkcionarjev z odločbo ustavnega sodišča pa predlog sprememb predvideva dodatna sredstva v višini 5,8 milijona evrov bruto na letni ravni oz. povečanje obsega sredstev za plače za 9,9 odstotka.

Testen: Sodnikom toliko ustavnosti, kot je denarja
Predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen je na drugi strani pojasnil, da odločba ustavnega sodišča ne bo uresničena 1. julija letos, ampak šele 1. decembra 2010. Dodal je, da so sodniki pristali na to, da protiustavnost traja še poldrugo leto, kar pomeni najmanj štiri leta od prve odločbe ustavnega sodišča iz leta 2006. Testen je ocenil, da bodo za zdaj sodniki "dobili" toliko ustavnosti, kolikor je denarja.

M. N.

Sodnikom višje plače