V SLS-u in SDS-u so prepričani, da je predsednik Türk z odlikovanjem Ertla kršil ustavo. Foto: MMC RTV SLO
V SLS-u in SDS-u so prepričani, da je predsednik Türk z odlikovanjem Ertla kršil ustavo. Foto: MMC RTV SLO

Poleg ustavne obtožbe bodo govorili še o predlogu družinskega zakonika in ureditvi statusa izbrisanih. V torek bodo najprej šest ur razpravljali o zakoniku, ki bi izenačil homo- in heteroseksualne zveze, torej bi istospolnim parom dovolil tako poroko kot posvojitev otroka. Kot je znano, v opozciji temu nasprotujejo.

Tej razpravi sledi še ena daljša, sedemurna. Konec januarja so poslanci SDS-a in SLS-a namreč vložili ustavno obtožbo zoper predsednika države Danila Türka zaradi odlikovanja Tomažu Ertlu. Kot menijo v obeh strankah, je predsednik s to potezo kršil ustavo.

Türk: Obtožba neutemeljena, argumentacija pa žaljiva
Türku se obtožba zdi neutemeljena, argumentacija v njej pa neresnična in žaljiva. Ali bo svoj odgovor poslankam in poslancem posredoval pisno ali ustno, pa še ni povedal. Sicer pa ni pričakovati, da bo obtožba podprta in obravnavana na ustavnem sodišču, saj se poslanske skupine, razen SDS-a in SLS-a, z njo ne strinjajo.

Sreda bo namenjena razpravi o noveli Zakona o trošarinah, o davčnem postopku in preprečevanju pranja denarja. Dan pozneje bo odrejena parlamentarna preiskava v zvezi izdajanjem brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres. Zahtevali so jo poslanci koalicije, kjer menijo, da sta bila časopisa namenjena politični propagandi in diskvalifikaciji.

Za konec seje še izbrisani
Na dnevnem redu seje imajo poslanci v četrtek še novelo Zakona o ravnanju z gensko spremenjenimi organizmi, novelo Zakona o varnosti v železniškem prometu ter Zakon o storitvah na notranjem trgu.

Petkov del seje pa bo v celoti namenjen splošni razpravi o svežnju pokrajinske zakonodaj. V petih predlogih SDS v njih med drugim predlaga 13 pokrajin in poseben status Mestne občine Ljubljana. Za konec redne seje pa bodo govorili še o statusu izbrisanih.