Breme varčevanja bi moralo biti prerazporejeno pravičneje, meni Türk. Foto: BoBo
Breme varčevanja bi moralo biti prerazporejeno pravičneje, meni Türk. Foto: BoBo

"Pogovore je treba voditi tako, da bodo vlada, sindikati in delodajalci ter politične stranke drug drugega poslušali in da se po tej poti doseže skladna celota. Ne bo mogoče uspeti samo s parcialnimi ukrepi, še zlasti če bodo preveč radikalni. Vztrajanje na nekem svojem konceptu, ki je pretirano pod vplivom neoliberalističnega pogleda, ne bo omogočalo konvergence in tistega konsenza, ki ga potrebujemo," je povedal v intervjuju za Primorski dnevnik.

Prepričan je, da mora vlada uvideti, da je nujna politična podpora ukrepom, in če bo ta podpora, "potem bo tudi uspeh dosežen", je dejal. Sam pravi, da bi bilo dobro podaljšati izvajanje intervencijskega zakona in s tem zamrznitev plač tudi v drugo polovico leta, vmes pa "opraviti potreben pogovor, zato da bi se dosegla skladna celota".

Meni, da bi morala davčna politika bolj zajeti gospodarsko močnejše ljudi v družbi. Po njegovem mnenju je potrebna tudi razprava o povečanju DDV-ja. Na vprašanje, ali Slovenija potrebuje tehnično vlado, je predsednik republike odgovoril, da ta trenutek še ne, vendar za prihodnost tega ni mogoče izključiti. Če vlada ne bo znala najti sogovornikov za konsenz, ni mogoče izključiti njenega neuspeha in posledično tehnične vlade, je še dodal.