Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović

Osnovni cilj predloga zakona je vzpostavitev pravnih podlag za ukrepe, s katerimi bodo lahko v primeru prezasedenosti zavodov za prestajanje zapornih kazni zapornikom zagotavljali varno in funkcionalno bivanje, pravosodnim policistom pa opravljanje dela.

Med ukrepi so opravljanje del in nalog pravosodnega policista drugih zaposlenih v upravi, ki so bili v preteklosti že zaposleni kot pravosodni policisti, prekinitev prestajanja zaporne kazni in odlog nastopa prestajanja zaporne kazni ali nadomestnega zapora.

Kot so še pojasnili, s predlogom zakona uresničujejo tudi dve odločbi ustavnega sodišča glede predloga za nadomestno izvršitev kazni zapora, zahteve za varstvo zakonitosti in predloga za odložitev ali prekinitev izvršitve zaporne kazni.

Sprejet predlog zakona o dedovanju

Vlada je potrdila predlog novele zakona o dedovanju. Ključna rešitev je pospešitev zapuščinskih postopkov, ko so dediči neznani, so z vlade sporočili po seji. Predlog novele zakona tako skrajšuje rok za oklic neznanim dedičem z enega leta na tri mesece. Vlada bo tudi ta predlog poslala v obravnavo DZ-ju po skrajšanem postopku.

Skrajšanje rokov v oklicnih postopkih bo pospešilo dokončanje zapuščinskih postopkov, s tem pa ureditev lastništva nepremičnin, ki so zaradi nedokončanih zapuščinskih postopkov brez urejenega lastništva in zato neizkoriščene, ocenjujejo.

To bo pozitivno vplivalo na socialni položaj prebivalcev, na primer prek stanovanjske politike, in omogočilo hitrejšo izvedbo infrastrukturnih projektov, denimo izgradnjo cest. Zaradi možnosti hitrejšega urejanja lastništva nepremičnin bo predlog zakona pozitivno vplival tudi na načrtovanje razvoja države in lokalnih skupnosti, menijo na ministrstvu za pravosodje.

Predlog novele prav tako predvideva, da se objava oklica v uradnem listu oziroma na drug primeren način nadomešča z objavo na spletni strani sodišča, objava na sodni deski pa ostaja. Na ministrstvu pričakujejo, da se bodo stroški sodišč s tem znižali.

Predvidene tudi druge manjše spremembe

Ministrstvo je predvidelo tudi druge manjše spremembe za pospešitev zapuščinskih postopkov in olajšanje postopanja strank. Izjavo o odpovedi dediščini bi lahko po predlogu novele sprejel tudi strokovni sodelavec, pravnomočen sklep v elektronski obliki pa bi lahko zapuščinsko sodišče poslalo neposredno banki zapustnika, s čimer bi sodišče razbremenilo dediča.

Če je predmet dedovanja orožje ali strelivo, bi zapuščinsko sodišče pravnomočen sklep o dedovanju poslalo upravni enoti stalnega oziroma začasnega prebivališča pokojnika. S tem bi po navedbah ministrstva bolje nadzirali stanje nad orožjem in bolj učinkovito izvajali zakon o orožju.

Novela predvideva tudi terminološko uskladitev z zakonom o matičnem registru.

Potrjen tudi predlog novele zakona o sodnih izvedencih, cenilcih in tolmačih

S predlogom novele zakona o sodnih izvedencih, cenilcih in tolmačih naslavlja problematiko pomanjkanja in starostne strukture trenutno imenovanih sodnih izvedencev, cenilcev in tolmačev, katerih povprečna starost je 62 let, piše v sporočilu po seji vlade.

Med predlaganimi ukrepi je vzpostavitev nove evidence razpoložljivosti izvedencev, cenilcev in tolmačev, ki bo omogočila sodišču in upravnim organom lažji in hitrejši dostop do strokovnjakov, ki jih potrebujejo za imenovanje v konkretni zadevi.