Borut Pahor in Katarina Kresal ostajata s svojima strankama sama v vladi. Foto: BoBo
Borut Pahor in Katarina Kresal ostajata s svojima strankama sama v vladi. Foto: BoBo
Vlada brez Zaresa

Minister za šolstvo Igor Lukšič bo za omejen čas vodil tudi resor zdaj že nekdanjega ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Golobiča, ki je svoj odstop s položaja napovedal že pred mesecem dni, tik pred superreferendumsko nedeljo pa ga je tudi uresničil.

Kot je pred sejo vlade pojasnil Lukšič, sta z Golobičem že opravila primopredajo, s sodelavci je zadovoljen, projekti potekajo, zato pričakuje nemoteno delo še naprej.

Ker se v koliciji niso mogli dogovoriti o koreniti rekonstrukciji vlade ali o odhodu na predčasne volitve, bodo vlado zapustile tudi druge Zaresove ministrice - Irma Pavlinič Krebs odhaja z ministrstva za javno upravo, Darja Radić z ministrstva za gospodarstvo, Majda Širca pa s kulturnega ministrstva.

O mogočem prevzemu gospodarskega ministrstva, ki bi ga začasno vodil minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari, Radićeva ni seznanjena, saj je to stvar mandatarja. Svoje načrte za prihodnost bo v kratkem predstavila na tiskovni konferenci - do takrat pa jo čakata še dve redni tedenski seji vlade.

Ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejanu Židanu se zdi morebitna združitev resorjev z ministrstvom za okolje smiselna, zato bi bil pripravljen začasno prevzeti še ta resor.

Pahor in Kresalova o nadaljnjih korakih
Premier Borut Pahor bo prihodnji teden z edino preostalo koalicijsko kolegico, predsednico LDS-a Katarino Kresal, najbrž skušal doseči dogovor, kako bodo zdaj vodili te resorje. LDS naj bi se sicer v ponedeljek uradno odločil, ali bo ostal v vladi ali ne, vendar so strankini poslanci v zadnjih dneh nekajkrat zatrdili, da ne bodo kar tako vrgli puške v koruzo in odšli, je za Radio Slovenija poročal Tomaž Celestina.

Pavlinič Krebs: Moje ministrstvo bo "usahnilo"
Kot je pred sejo vlade pojasnila ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, je mogoč scenarij združitev njenega resorja z notranjim ministrstvom Katarine Kresal. Zaradi korenitih sprememb - centralizacije informatike in kadrovskih služb, uvedba agencije za javna naročanja in javnega nepremičninskega sklada - bo njeno ministrstvo "samo po sebi usahnilo". Kar pa je preostalih nalog, večinoma spadajo pod okvir notranjih zadev.

Irma Pavlinič Krebs bo svoje delo kljub ponedeljkovemu uradnemu izstopu Zaresa opravljala še do 11. junija, ko se bo DZ predvidoma seznanil z njenim odstopom, vrniti se namerava v odvetništvo.

Bo uspelo združevanje resorjev?
Začasno vodenje ministrstev je sicer mogoče tri mesece, zdaj 'dvojno delo' že opravlja minister za Slovence po svetu Boštjan Žekš, ki je po odstopu DeSUS-ove ministrice Duše Trobec Bučan prevzel tudi ministrstvo za lokalno samoupravo.

Sicer pa je bil že v preteklosti večkrat govor o razmišljanju premierja, da bi morda skrčil število resorjev in združil posamezna ministrstva. Če bi se to vodenje dveh področij hkrati izkazalo za uspešno, bi ga lahko zapisal tudi v zakon o vladi.

Vlada brez Zaresa