Tako sta decembra slovesno podpisala novo, reformno pogodbo Evropske unije premier Janša in zunanji minister Rupel. Foto: EPA
Tako sta decembra slovesno podpisala novo, reformno pogodbo Evropske unije premier Janša in zunanji minister Rupel. Foto: EPA
Državni zbor
Poslanci se bodo o morebitnem referendumu izrekli v torek, a pretiranega navdušenja zanj med njimi ni zaznati. Foto: MMC RTV SLO

Vse bistvene novosti, ki so zdaj vključene v Lizbonsko pogodbo, so bile znane že, ko smo državljani na referendumu leta 2003 prepričljivo glasovali za vstop v EU, poudarja vlada. "Vstop v EU je takrat podprlo 89,64 odstotka volivcev, obraz Evrope, ki smo ga imeli takrat pred seboj, pa ostaja z Lizbonsko pogodbo nespremenjen," so dodali.

Po mnenju ministrov pogodba ohranja vse bistvene vsebine iz ustavne pogodbe EU-ja, ki jo je DZ z več kot dvotretjinsko večino vseh poslanev že ratificiral leta 2005, a sta jo nato na referendumih zavrnili Francija in Nizozemska.

Pomembna razlika med Lizbonsko pogodbo in ustavno pogodbo pa je v tem, da države članice z novo pogodbo na Unijo ne prenašajo dela suverenosti, so zapisali v vladi.

SNS: Slovenci naj potrdijo nova pravila igre
V SNS-u, ki se zavzemajo za ratifikacijo na referendumu, sicer poudarjajo, da gre po njihovem kljub spremenjenemu imenu za neke vrste ustavo, ki določa pravila igre, po katerih bomo Slovenci kot državljani živeli. Če bodo Slovenci ta pravila potrdili na referendumu, pa bo imela Lizbonska pogodba po prepričanju SNS-a še večjo veljavnost.

Odločitev bo sprejeta v torek
Parlament bo o tej pobudi glasoval v torek pred napovedanim glasovanjem o ratifikaciji Lizbonske pogodbe. Glede na pretekle razprave pa SNS z referendumsko pobudo nima velikih možnosti za uspeh.

Tudi odbor DZ-ja za zunanju politiko je na seji z veliko večino sprejel negativno mnenje o pobudi SNS-ja, proti razpisu referenduma pa so se izrekle vse stranke z izjemo predlagateljice. SNS-u so očitali predvem to, da je njihov predlog uperjen proti širjenju EU-ja na Hrvaško.

Na obisk prihaja nekdanji francoski predsednik
V torek bo na obisk v Slovenijo prišel tudi nekdanji francoski predsednik Valéry Giscard d’Estaing, nekoč tudi predsednik Evropske konvencije, ki je leta 2001 pripravila Medvladno konferenco za ustavno pogodbo Evropske unije. Sešel se bo s slovenskim predsednikom Danilom Türkom, premierjem Janezom Janšo, predsednikom parlamenta Francetom Cukjatijem in državnim sekretarjem za evropske zadeve Janezom Lenarčičem, s katerimi se bo pogovarjal tudi o prihodnosti Lizbonske pogodbe.