Vojko Volk, državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona
Vojko Volk, državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona

Na novinarski konferenci sta predsednik vlade Robert Golob in državni sekretar Vojko Volk povedala, da se je Slovenija od prvega dne trudila za dogovor. "Posebej ključno je zaupanje med voditelji," je povedal Volk.

"Od prvega dne sem verjel, da nam lahko ta podvig uspe. S predsednikom ZDA sem nazadnje govoril včeraj zvečer, ko se je zahvalil meni in slovenskemu narodu za ta ključni prispevek, da je lahko prišlo do reševanja nedolžnih oseb," je na novinarski konferenci dejal Golob.

"Sloveniji je uspel zgodovinski met," je poudaril premier. "Uspelo nam je, pa četudi samo za kratek trenutek, v dobro zgodbo povezati tako Združene države Amerike kot tudi Rusijo. S tem je Slovenija znova dokazala, da je moč, ki jo imamo na mednarodni sceni, bistveno večja od naše velikosti," je sklenil premier Golob.

Kot je pojasnil Volk, sta vohuna prišla v Slovenijo pred sedmimi leti. Zaradi dejstva, da določene dejavnosti še potekajo, bo čas za analize še prišel. Prav tako ni komentiral same sodbe, saj je bila ta tajna. Poudaril pa je, da sta bila zelo pomembna.

"Z vprašanjem nacionalne varnosti se ukvarjam že dalj časa, kot Slovenija obstaja. Najtežje se pridobi zaupanje drugih varnostnih služb, še težje je dobiti spoštovanje. Zdaj imamo oboje," je povedal in dodal, da bosta Amerika in Nemčija še bolj sodelovali z nami.

"Od prvega dne sem verjel, da nam lahko ta podvig uspe," je povedal premier Robert Golob. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Kako so potekali sami dogovori?

Volk je povedal, da sta bili Nemčija in Slovenija zelo pomembni, vlogo vohunov pa so razkrivali sproti. Bolj kot so se s tem ukvarjali, bolj so ugotavljali, kako pomembna sta vohuna. Težavnost vloge Nemčije je bila v tem, da je morala izpustiti morilca. "Mi smo dajali dva vohuna v zameno, da nimamo nikogar. To narediš solidarno, da se poveča varnost, da se izpustijo nedolžni ljudje."

Leto dni so o tem z rusko stranjo potekali pogovori v popolni tajnosti, februarja ob robu münchenske varnostne konference pa je na srečanju s podpredsednico ZDA Kamalo Harris dozorel načrt za skupno izmenjavo obsojencev, je pojasnil.

Na dan, ko so začeli delati načrte za izmenjavo, je umrl Aleksej Navalni, je povedal Volk in dodal, da je bilo zaradi tega vsem zelo težko. "Odločili smo se, da nadaljujemo načrte, tako da smo vzpostavili odnos s podpredsednico Kamalo Harris."

Od zaveznikov zdaj lahko pričakujemo najpomembnejše informacije

"Obveščevalne službe rade sodelujejo, ne marajo pa deliti informacij," je pojasnil Volk in poudaril, da je Slovenija s tem zgodovinskim trenutkom postala zaveznica na višji ravni.

"Vse, kar ogroža varnost in stabilnost Evrope, bomo izvedeli. To je ena višja raven, na tem področju bomo igrali v prvi ligi." Od zaveznikov tako lahko pričakujemo, da bodo delili informacije, kar bo dodatno dvignilo raven obveščevalnih služb. "Od programske do strojne opreme." Slovenija bo po njegovih besedah tako okrepila svojo vlogo na Balkanu, da bo bližje področje ostalo mirno in stabilno.

Zaradi poudarjanja Slovenije na mednarodni ravni ne vidi potencialne ogroženosti, temveč pričakuje še večjo mero zaupanja in spoštovanja.

Slovenija po izmenjavi ujetnikov

Tarča vohunjenja naj bi bila Agencija EU-ja za sodelovanje energetskih regulatorjev

Ruska vohuna so kriminalisti v Sloveniji priprli že na začetku decembra 2022. Moški in ženska naj bi bila v partnerski zvezi, imata dva otroka in argentinsko državljanstvo. Predstavljala sta se kot Maria Rosa Mayer Munoz in Ludwig Gisch, dejansko pa sta Ana Valerevna Dulceva in Artjom Viktorovič Dulcev.

Kot je poročal časopis Wall Street Journal, je bila tarča njunega vohunjenja v Sloveniji Agencija EU-ja za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer) s sedežem v Ljubljani blizu njune hiše. Slovenijo pa sta uporabljala kot bazo za potovanja v Italijo, Hrvaško in drugod po Evropi za stike z drugimi obveščevalci, ki sta jim prenašala ukaze iz Moskve.

V okviru ene največjih izmenjav zapornikov po koncu hladne vojne je bilo v Ankari v četrtek izmenjanih 24 zapornikov – osem Rusov in 16 zapornikov z Zahoda, tudi omenjena ruska vohuna. Kot je že v četrtek pojasnil Volk, sta bila vohuna v izmenjavo vključena po obsodbi in po tem, ko sta priznala krivdo.

Izjava predsednika vlade Roberta Goloba in državnega sekretarja Vojka Volka, prenos