Odločitve o novem sistemu financiranja so politične, strokovno neutemeljene in škodljive za paciente, menijo zobozdravniki. Foto: Reuters
Odločitve o novem sistemu financiranja so politične, strokovno neutemeljene in škodljive za paciente, menijo zobozdravniki. Foto: Reuters
Zobozdravniki: Onemogočeno nam je strokovno delo

Odločitve o novem sistemu financiranja so označili za politične, strokovno neutemeljene in škodljive za paciente.

Rode: Ne moremo ravnati po načelih dobre prakse
Podpredsednik Slovenskega zdravniškega društva Matjaž Rode je ob robu zbora dejal, da se v Sloveniji trenutno ogroža strokovni vsakdan slovenskih zobozdravnikov in se onemogoča, da bi zobozdravniki delali po načelih dobre klinične prakse. Kot je pojasnil, plačnik storitev zobozdravnikov, to je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, "sugerira strokovne odločitve in to je tisto, proti čemur se poskušamo bojevati".

Rode opozarja, da stroka ni mogla ustrezno sodelovati pri odločanju o novem načinu financiranja. Pri svojih prošnjah, ponudbah je bila do zdaj neuslišana, je dodal.

Markoli: Čakalne vrste ne bodo nič krajše
Nov sistem, ki med drugim vrača tudi pogodbene kazni, naj bi upošteval število opredeljenih zavarovancev za posameznega izvajalca zobozdravstvenih storitev, saj se po podatkih ZZZS-ja število opredeljenih zavarovancev med zobozdravniki zelo razlikuje. Po besedah Rodeta pri povečanju števila pacientov na zobozdravnika ne gre za glavarino (pavšalni denar za zobozdravnika), ampak za prijavnino: "Kajti zobozdravnik od tega povečanega števila pacientov ne bo dobil nič drugega kot še dodatno delo."

Glede dolgih čakalnih vrst pri zobozdravnikih je dejal, da se jih da zmanjšati le na en način: z več denarja. Povsem nemogoče se mu zdi, da bi ljudem zagotovili enako kakovost storitev z denarjem, ki jim je na voljo danes. Da bodo čakalne dobe ostale ali pa se kljub novemu finančnemu sistemu celo povečale, meni tudi podpredsednica zdravniške zbornice Sabina Markoli.

M. N.

Zobozdravniki: Onemogočeno nam je strokovno delo