Kapetan Kaspars Daugavinš je bil podajalec ob vseh treh golih Latvije ob igralcu več. Foto: EPA
Kapetan Kaspars Daugavinš je bil podajalec ob vseh treh golih Latvije ob igralcu več. Foto: EPA

Poraz na prvi od treh tekem kvalifikacijskega turnirja E v Rigi pomeni, da Slovenijo v igri za nastop na naslednjih olimpijskih igrah drži le morebitni krog s Francijo in Latvijo. Za ohranitev minimalnih možnosti bodo morali varovanci Eda Terglava v petek ob 15.00 premagati Francoze.

Latvijci so kaznovali kar tri od prvih štirih izključitev Slovencev, pri čemer so vsi trije goli padli po prekrških risov v napadalni tretjini. Rok Tičar je ekspresno izničil uvodni gol Latvije, Luka Maver pa je v 35. minuti vlil upanje z znižanjem na 2:3.

Ob zaostanku dveh golov so risi v zadnji tretjini zatajili v napadu, sprožili le štiri strele v okvir latvijskih vrat in ob razmerju strelov 54:22 za Latvijo ostali praznih rok ter bržkone brez nastopa v Milanu, ki bo februarja 2026 gostil boje najboljših hokejistov na ledu.

Latvijci kaznovali številne izključitve risov

Hladna prha: kazen po pol minute, gol po minuti in pol

Najslabši možni začetek olimpijskih kvalifikacij za Slovence. Že po 29 sekundah je bil izključen Jan Urbas, kar so Latvijci izkoristili manj kot v minuti igre z igralcem več. Ob številčni premoči je latvijski power-play stisnil slovensko obrambo, po seriji natančnih podaj pa je do neoviranega strela iz sredine prišel branilec Uvis Janis Balinskis.

Zadišalo po slovenskem vodstvu

Ko je polna Arena Riga še slavila zgodnje vodstvo, je Slovenija že izenačila. Rok Tičar je pobegnil nasprotni obrambi in z močnim strelom s strani ukanil zvezdniškega vratarja Kristersa Gudlevskisa. Risi so zaostajali zgolj 46 sekund!

Tretji napad Macuh-Kuralt-Drozg je v 8. minuti stisnil Latvijce pred njihova vrata, kjer je Gudlevskis ubranil štiri zaporedne strele v nekaj sekundah. Balti so grozili iz hitrih napadov, v 11. minuti je Krošelj ubranil solo Rodriga Abolsa.

Nedisciplina in smola za 3:1

Ob izteku prve tretjine so risi izničili izključitev Žana Jezovška, a takoj zatem je moral na prisilni počitek še Matic Podlipnik. Nalet Latvije je bil premočan, pred vrati si je Abols izboril prostor, Krošelj je še branil, a za njegovimi nogami je plošček v mrežo potisnil Rudolfs Balcers. Drugi power-play gol Latvijcev za novo vodstvo ob razmerju strelov 19:7.

Na začetku druge tretjine so Balti znova pritisnili, Krošelj je branil, nakar so v 26. minuti gostitelji prišli srečno do tretjega gola. Po podaji Bukartsa izza gola Martins Dzierkals iz idealnega položaja sploh ni dobro zadel ploščka, ki pa je ob nenavadnem letu po odboju od branilca Mašiča presenetil slovenskega vratarja.

Slovenska vrata brani Gašper Krošelj, ki pa ob številčni podrejenosti ni zmogel rešiti nediscipliniranih soigralcev. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenska vrata brani Gašper Krošelj, ki pa ob številčni podrejenosti ni zmogel rešiti nediscipliniranih soigralcev. Foto: www.alesfevzer.com

Maver vlil upanje, nato znova usodna izključitev

V 30. minuti je v preblisku Slovenije sam pred vrata prišel Žiga Jeglič, a mu je Gudlevskis izbil pak. V 32. minuti je Torok zgrešil napol prazna vrata, a kriv je bil prekršek Cibulskisa, kar je prineslo risom prvi power-play na tekmi, a žal neizkoriščen. Vseeno se je Slovenija vrnila v igro z znižanjem na 2:3 po zaslugi četrtega napada. Luka Maver je po prodoru s prvim strelom zadel branilca, a nato lastni odbitek poslal neubranljivo v latvijsko mrežo.

Slovenski lov na izenačenje je spodkopala nova izključitev v napadu, drugič je bil izključen Urbas. Minuto in pet sekund so risi zdržali z igralcem manj, nato pa je Rodrigo Abols z drugim strelom iz neposredne bližine povišal na 4:2. Tretji power-play gola Latvije!

V zadnji tretjini so Latvijci prepustili pobudo, sami pa grozili iz protinapadov. Slovenci so občasno sestavili niz podaj, a točke so dobivali le s težavo. Ob koncu so zavrele strasti in navijači v Rigi so videli še malce boksarskega vložka.

Robert Sabolič je kapetan risov in član drugega napada skupaj z Rokom Tičarjem in Maticem Torokom. Foto: EPA
Robert Sabolič je kapetan risov in član drugega napada skupaj z Rokom Tičarjem in Maticem Torokom. Foto: EPA

Za Francijo zadelo sedem različnih petelinov

Na prvi tekmi turnirja v Rigi so Francozi z izredno učinkovitostjo nadigrali Ukrajince s 7:2. Francija je po 40 minutah vodila že s 5:0, preden se je Ukrajini le odprlo v napadu. Razmerje strelov je bilo le 34:27 za galske peteline, ki pa so bili izredno natančni. Dvakrat so izkoristili številčno premoč. Zanimivo, da so Ukrajinci v zadnji tretjini zadeli ob igralcu več in manj.

Za Francijo je zadelo sedem različnih igralcev, za 2:0 in 3:0 sta zabila ključna prekaljena napadalca Stephane da Costa in Piere-Edouard Bellemare. Kot edini je s tremi točkami pri zmagovalcih tekmo sklenil Pierrick Dube (gol in dve podaji). S 25 obrambami se je izkazal vratar Quentin Papillon.


KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE 2026, skupina E, Riga:

LATVIJA – SLOVENIJA
4:2 (2:1, 2:1, 0:0)
10.000; Balinskis 2., Balcers 19., Dzierkals 26., Abols 39.; Tičar 3., Maver 35.

FRANCIJA – UKRAJINA
7:2 (2:0, 3:0, 2:2)

Petek ob 15.00:
FRANCIJA – SLOVENIJA
Ob 19.00:
UKRAJINA – LATVIJA

Nedelja ob 12.00:
SLOVENIJA – UKRAJINA
Ob 16.00:
LATVIJA – FRANCIJA

Na ZOI 2026 se uvrsti zmagovalec turnirja.