Jeff Carter je 25 sekund pred koncem tekme razblinil upe Chicaga in rezultat v zmagah izenačil na 2:2. Foto: Reuters
Jeff Carter je 25 sekund pred koncem tekme razblinil upe Chicaga in rezultat v zmagah izenačil na 2:2. Foto: Reuters
Matt Carle
Takole se je Matt Carle razveselil svojega prvega zadetka v letošnji končnici. Foto: Reuters
Michael Leighton
V okvir gola Michaela Leightona, ki je odigral najboljšo tekmo v finalni seriji, so Blackhawksi sprožili 34 strelov. 29-letnik jih je ubranil 31. Foto: Reuters

Philadelphia je povedla že v 5. minuti, ko je Mike Richards Niklasu Hjalmarssonu ukradel plošček in z nenadnim bekhendom presenetil vratarja Anttija Niemija. Letalci so nato vodstvo deset minut pozneje s svojim prvim strelom na gol po uvodnem zadetku podvojili. Branilec Matt Carle je izkoristil kaos v gostujoči obrambi in hladnokrvno poslal plošček v mrežo za 2:0. Chicago je z bombo Patricka Sharpa minuto pred koncem prve tretjine izid znižal na 2:1, a je vnovično prednost dveh zadetkov že nekaj trenutkov pozneje po lepi podaji Kimma Timonena vzpostavil Claude Giroux.


Leinova 16. točka v končnici

V drugi tretjini sta ekipi druga drugo dobro ustavili, v tretji pa so gledalci v Wachovia Centru videli še štiri zadetke - prvega v mreži Chicaga, ko je Ville Leino prekaljeno končal protinapad. To je bil Finčev 7. gol v letošnji končnici in 16. točka, kar je najboljša statistika novinca po tisti Jeremyja Roenicka, ki je leta 1990 v dresu Chicaga zbral 18 točk.

Upe Chicaga razblinil Carter
Blackhawksi so se v zadnjih desetih minutah tekme Philadelphii znova nevarno približali. V 53. minuti so izkoristili številčno prednost na ledu, že tri minute pozneje je iz neposredne bližine plošček v mrežo strpal Brian Campbell. Gostje so močno pritiskali na vrata Michaela Leightona, njihove upe pa je z golom v prazno mrežo 25 sekund pred koncem razblinil Jeff Carter.

Chicago igral brezglavo
"Imajo odlično ekipo," je po tekmi dejal eden boljših hokejistov Chicaga v tej seriji Marian Hossa. Zaključil je: "Vedeli smo, da v Philadelphii ne bo lahko. Igrati moramo pametno. V prvi tretjini smo igrali preveč brezglavo. To bomo morali na naslednji tekmi odpraviti!"

"Mislim, da smo bili v prvi tretjini preveč radodarni - vsaj kar se golov tiče," pa je pristavil še trener Joel Quenneville.

Letalci zaspali na vodstvu
"Z vodstvom 4:1 smo se prehitro zadovoljili in na ledu malce zaspali," je bil mnenja Giroux, junak s tretje tekme, na kateri je v podaljšku dosegel zmagoviti zadetek. "Iz tega se moramo nekaj naučiti, saj to ni bila tretja tretjina, ki smo si jo želeli. Toda na koncu smo zmagali, in to je tisto, kar je najpomembnejše," je še dodal.


PHILADELPHIA
- CHICAGO
5:3 (3:1, 0:0, 2:2)
Richards 5., Carle 15., Giroux 20., Leino 47., Carter 60.; Sharp 19., Bolland 53., Campbell 56.
Obrambe: Leighton 31; Niemi 26
Streli: 31:34 (8:11, 10:13, 13:10)

SPORED

Ponedeljek, 7. junija, ob 2.00:
CHICAGO - PHILADELPHIA
Četrtek, 10. junija, ob 2.00:
PHILADELPHIA - CHICAGO
Morebitna tekma, sobota, 12. junija, ob 2.00:
CHICAGO - PHILADELPHIA