Matt Halischuk je v 95. minuti premagal Roberta Luonga s svojim prvim strelom na gol. Foto: Reuters
Matt Halischuk je v 95. minuti premagal Roberta Luonga s svojim prvim strelom na gol. Foto: Reuters
Roberto Luongo
Roberto Luongo je prvič klonil v predzadnji minuti rednega dela. Foto: Reuters
David Krejči
David Krejči (v sredini) je na ledu drsal 19 minut, v katerih je sprožil pet strelov, štirje so leteli v okvir vrat, dva pa sta končala v mreži. Foto: Reuters

V letošnji končnici se je kar 16 tekem izmed 54 odločilo šele v podaljšku. Tokratna tekma v Vancouvru je bila sicer najdaljša v letošnji končnici, a to je še vedno daleč od rekorda Lige NHL, Detroit je leta 1936 za zmago nad Montrealom potreboval kar šest podaljškov.

Nashville boljši v rednem delu ...
V rednem delu je bil Nashville boljši (razmerje v strelih 36:15), a povedli so gostitelji, v 23. minuti je z igralcem manj zadel Alex Burrows. Predatorji so nato dolgo oblegali domača vrata, njihov pritisk je bil poplačan vsega 67 sekund pred koncem rednega dela, ko je Roberta Luonga ukanil Ryan Suter.

... Vancouver pa v podaljšku
V podaljšku je premoč prešla na domačo stran (razmerje v strelih 18:10), a je v vratih Nashvilla nekajkrat čudežno posredoval Pekka Rinne. Odločitev je padla ob koncu drugega podaljška, ko je protinapad 3:2 kronal Matt Halischuk.

Trotz: "Moji igralci verjeli v preobrat"
"Rinne nas je nekajkrat rešil na neverjeten način. Moji igralci so prikazali vero in prepričanje, da lahko premagajo najboljšo ekipo rednega dela. Naša igra je bila zelo disciplinirana. V rednem delu smo imeli nekaj čudovitih priložnosti, žal jih nismo izkoristili," je razpredal trener Nashvilla Barry Trotz. Serija se zdaj seli v Nashville.

David Krejči dosegel štiri točke
Na Vzhodu sta prvo tekmo konferenčnega polfinala odigrala Boston in Philadelphia. Kosmatinci so bili v gosteh suvereni, saj so zmagali kar s 7:3, David Krejči je dosegel štiri točke (dva gola in dve podaji).

Julien verjel v 25-letnega Čeha
Trener Bostona Claude Julien je v petek pred tekmo preroško povedal: "Verjamem v Davida Krejčija. Mislim, da se bo poboljšal, v tej seriji mora igrati veliko boljše, vsekakor ima moje zaupanje." 25-letni Čeh je v seriji proti Montrealu na sedmih tekmah dosegel le eno točko (gol na tretji tekmi).

Težko zbriše spomin na lansko sezono
"Nočem premišljevati o lanski končnici, a moram priznati, da spomin na lansko končnico vendarle ostaja in se ga ne morem znebiti. Težko se je zbrati, a danes mi je to uspelo," je bil zadovoljen Krejči. Lani sta se Boston in Philadelphia prav tako pomerila v konferenčnem polfinalu, Boston je dobil prve tri tekme, Philadelphia pa preostale štiri. Krejči se je poškodoval na tretji tekmi, po naletu Mika Richardsa je končal sezono.

Liga NHL, končnica, konferenčni polfinale, vzhod:

PHILADELPHIA (2) - BOSTON (3) - 0:1
3:7 (1:2, 1:3, 1:2)
Briere 12., van Riemsdyk 38., Richards 54.; Krejči 2., 36., Horton 20., Recchi 23., Marchand 38., 55., Campbell 58.
Obrambe: Boucher 18, Bobrovski 8; Thomas 31.
Nedelja:
WASHINGTON (1) - TAMPA BAY (5) - 0:1
Zahod:

VANCOUVER (1) - NASHVILLE (5) - 1:1
1:2 (0:0, 1:0, 0:1)
Burrows 23.; Suter 59., Halischuk 95.
Obrambe: Luongo 44; Rinne 32.
Nedelja:
SAN JOSE (2) - DETROIT (3) - 1:0
V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Vrhunci tekme Philadelphia - Boston 3:7

Vrhunci tekme Vancouver - Nashville 1:2