Bjarne Riis ima velike načrte, Andy Schleck je njegov glavni adut. Foto: EPA
Bjarne Riis ima velike načrte, Andy Schleck je njegov glavni adut. Foto: EPA
Fränk Schleck
Fränk Schleck je dobil Dirko po Švici. Foto: EPA
Ivan Basso
Ivan Basso je v velikem slogu dobil Giro. Koliko moči mu je ostalo za Tour? Foto: EPA

"Tour je že sam po sebi spektakel za množice ob cestah in pred televizijskimi zasloni. Zares potrebujemo še to? Vse skupaj je lahko zelo nevarno," je povedal Jens Voigt, ki bo nastopil že na svojem 13. Touru.

"Prepričan sem, da bo nekdo izmed favoritov tisti dan izgubil dirko. To se lahko zgodi tudi Albertu Contadorju, Lanceu Armstrongu, Andyju Schlecku in še marsikomu drugemu. Prav vse se lahko zgodi, nemogoče je predvideti scenarij etape. Raje ne pomislim, da bi v torek še deževalo. Hitrost pred prvim odsekom kock bo maksimalna, vsi bodo hoteli biti v osredju, da bi se izognili padcem," je dejal športni direktor ekipe Garmin Jonathan Vaughters.

Riis stavi na brata Schleck
Zmagovalec Toura leta 1996 Bjarne Riis ima velike načrte z ekipo Saxo Bank. Danski športni direktor je prepričan, da ima popolno ekipo: "Andy in Fränk Schleck sta oba sposobna priti na stopničke v Parizu. Imamo močno ekipo za ravninske etape, za gorske etape, tudi precej dobrih mladih kolesarjev. Tako močne ekipe še nismo imeli, zanima nas le skupna zmaga."

Andy Schleck je bil lani na Elizejskih poljanah drugi, zaostal je le za Contadorjem, prehitel pa je sedemkratnega zmagovalca Armstronga. "Podrobno smo si ogledali kocke v tretji etapi. Že prej sem prevozil vse vzpone in spuste Toura. Temeljito sem se pripravil, lani sem dobil veliko izkušenj, zato merim na najvišjo stopničko," je odločen A. Schleck.

V ekipi Saxo Bank je tudi glavni favorit za sobotni prolog v Rotterdamu Fabian Cancellara, ki si želi v prvem tednu Toura nositi rumeno majico, v gorskih etapah pa bo pomagal bratoma Schleck po svojih močeh.

Kdo so tihi favoriti za visoka mesta?
Na visoka mesta računajo tudi svetovni prvak Avstralec Cadel Evans (BMC Racing team), zmagovalec Gira Italijan Ivan Basso (Liquigas), dvakratni zmagovalec Vuelte Rus Denis Menčov (Rabobank), Nemec Tony Martin, Britanec Bradley Wiggins, Nizozemec Robert Gesink, pa tudi številni španski hribolazci na čelu z olimpijskim prvakom Samuelom Sanchezom. Španci so bili najboljši zadnja štiri leta, poleg Contadorja sta se zmage veselila še Carlos Sastre in Oscar Pereiro.

Tourmalet na sporedu kar dvakrat
Za skupno uvrstitev naj bi bil odločilen vzpon na legendarni Tourmalet, ki je bil na Touru sploh prvi, pri katerem so morali kolesarji premagati več kot 2000 metrov nadmorske višine. Kolesarji ga bodo morali premagati kar dvakrat, najprej se bodo z njim spopadli v 16. etapi s ciljem v Pauju, nato pa še v 17. etapi, ko bo po letu 1974 drugič v zgodovini dirki na tem vzponu tudi cilj. Na sporedu bo šest gorskih etap, kar štiri v zadnjem tednu v Pirenejih. Število zahtevnih vzponov znaša 23, tri etape pa se bodo končale na vrhu klanca. Zmagovalec bo dokončno znan po predzadnji etapi, 51 kilometrov dolgem kronometru od Bordeauxa do Pauillaca.

Prvi teden bo potekal v velikem boju šprinterjev. Mark Cavendish, Alessandro Petacchi, Thor Hushovd, Gerald Ciolek, Julian Dean, Tyler Farrar so glavni favoriti v boju za prestižno zeleno majico.