Tim Merlier se je pred devetimi dnevi takole veselil zmage na prvi etapi Dirke po Omanu, danes pa je sprintersko elito ugnal še na uvodni etapi dirke po Združenih arabskih emiratih. Foto: EPA
Tim Merlier se je pred devetimi dnevi takole veselil zmage na prvi etapi Dirke po Omanu, danes pa je sprintersko elito ugnal še na uvodni etapi dirke po Združenih arabskih emiratih. Foto: EPA

Etapo od Madinata Zajeda do Al Mirfe, dolgo 151 km, je na drugem mestu končal Avstralec Caleb Ewan (Lotto), tretji pa je bil britanski veteran Mark Cavendish (Astana).

Po ciljnem sprintu skupine 13 kolesarjev je bilo treba kar 15 minut čakati na zmagovalca. Šele takrat so UCI-jevi komisarji odločili, da je bil Merlier vendarle za las hitrejši od Ewana, ki se je takoj ob prihodu v cilj že veselil zmage.

Na preizkušnji po ZAE-ju sodelujeta tudi dva slovenska kolesarja, Luka Mezgec (Jayco-AlUla) in Matevž Govekar (Bahrain Victorious). Uvodno etapo sta končala v glavnini, ki je zaradi bočnega vetra in razpada na več skupin za najboljšimi zaostala 51 sekund.

Mezgec je bil 27., Govekar, ki je bil vse do zadnjega med vodilnimi, pa mesto za njim.

Lani je dirko dobil Tadej Pogačar, ki pa se je letos odločil za drugačen spored dirkanja ob uvodu v sezono. Prvi favorit za končno zmago je tako Belgijec Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step), ki je uvodno etapo končal kot osmi in si pred večino kandidatov za visoke pozicije v skupni razvrstitvi že privozil lepo prednost.

Predvsem za ekipo UAE, ki je s Tadejem Pogačarjem pustila velik pečat na Dirki po Andaluziji, se etapa ni razpletla po željah. Adam Yates je končal na 51. mestu, Brandon McNulty na 59. Oba sta bila v skupini z 51 sekundami zaostanka.

V torek kolesarje čaka ekipni kronometer v Kalifi (17,3 km).

1. etapa, 151 km:                     
  1. T. MERLIER         BEL    3:17:35
  2. C. EWAN            AVS           
  3. M. CAVENDISH        VB        vsi
  4. O. KOOIJ           NIZ           
  5. N. ARNDT           NEM       isti
 ...                                  
  8. R. EVENEPOEL       BEL        čas
 27. L. MEZGEC          SLO       0:51
 28. M. GOVEKAR         SLO   isti čas
                                      
Vrstni red po 1. etapi:               
 1. T. MERLIER         BEL     3:17:25
 2. C. EWAN            AVS       +0:04
 3. M. CAVENDISH        VB        0:06
...                                   
 5. R. EVENEPOEL       BEL        0:08
27. L. MEZGEC          SLO        1:01
28. M. GOVEKAR         SLO        1:01

Results powered by FirstCycling.com