Richie Porte je drugič osvojil najbolj prestižno avstralsko dirko. Prvič je v oker majici končal Tour Down Under leta 2017. Foto: EPA
Richie Porte je drugič osvojil najbolj prestižno avstralsko dirko. Prvič je v oker majici končal Tour Down Under leta 2017. Foto: EPA

Uvodna dirka World Toura od skupno 36 v sezoni 2020 se je po napovedih razpletla na ciljnem vzponu. Etapno zmago je slavil 26-letni debitant med kolesarsko elito Matt Holmes (Lotto Soudal). Richie Porte (Trek Segafredo) je bil po vseeno presrečen tudi z etapnim 2. mestom, saj je vedel, da mu je uspel načrt in je drugič v karieri postal skupni zmagovalec Dirka po Avstraliji – prvič je na domačih cestah slavil leta 2017.

"Lepo je biti kralj hriba Willunga, a vseeno raje vzamem okra majico. Fantastično je znova zmagati. Odlična Dirka po Avstraliji je za našo ekipo Trek Segafredo, saj smo dobili tudi žensko dirko," se je veselil 34-letnik iz Tasmanije in poudaril, da je Ruth Winder pred tednom dobila žensko izvedbo Tour Down Under.

Sorodna novica Nizzolo prišprintal prvo zmago za preimenovano južnoafriško ekipo

Avstralska ekipa brez zmage, zato pa slavje Avstralca
Tasmanski vrag
je v prejšnjih šestih letih vedno dobil etapo s ciljem na hribu Willunga, kjer pa še ni bilo konec Dirke po Avstraliji. Za letos so prireditelji malce premešali vrstni red in uvrstili vzpon na Willungo v zadnjo, 6. etapo. Tudi sedmič je Richie Porte (Trek Segafredo) na Willungo napadel na najbolj strmi klančini kilometer pred vrhom in se otresel vseh tekmecev.

Vodilni in branilec lanskoletne zmage na Tour Down Under Daryl Impey (Mitchelton Scott) je popustil že na začetku 3-km vzpona s povprečnim naklonom 7,5-odstotka. Čast avstralske ekipe je tako skušal ubraniti Simon Yates, ki se je od kandidatov za vrh še najdlje držal Portovega kolesa, a je ob drugem pospeševanju tasmanskega vraga odpadel tudi Britanec.

Zmagovalcu Po Sloveniji skupno 2. mesto
Najbližji konkurent Avstralcu je bil na koncu lanski zmagovalec dirke po Sloveniji Diego Ulissi (UAE-Team Emirates), ki je zaostal 25 sekund. Tretji v skupnem seštevku je bil Nemec Simon Geschke (CCC Team). Dvojec iz Ineosa Rohan Dennis in Dylan van Baarle je ob identičnem zaostanku 25 sekund potegnil krajšo zaradi slabših etapnih uvrstitev.

Sorodna novica V Avstraliji se začenja kolesarska sezona, katere vrhunec je par Tour in Tokio

Holmes prvič zares dirkal v klanec
V zaključku je bil ubežnik Matt Holmes dovolj močan in preračunljiv, da je ukanil Porta. "Sploh nisem razmišljal o tem, da nas glavnina lovi. Ko sem gledal po ubežni skupini sem si mislil, da nimam možnosti za zmago, ker je bila tako dobra skupina. Pravzaprav nikoli nisem dirkal na vzpone. Zadnjih šest let sem obtičal v Britaniji. To je moj drugi ciljni vzpon v tem tednu in zgleda, da mi ustrezajo," se je v cilju smejalo nenadejanemu etapnemu zmagovalcu. 26-letnik iz Wigana je pozimi podpisal za belgijsko ekipo Lotto Soudal in jim v debitantskem nastopu pripeljal že tretjo etapno zmago na Tour Down Under.

Odločilno etapo je zaznamoval pobeg močne skupine, ki je glavnina ni uspela ujeti do zadnjega, drugega vzpona na Willungo. Porte je z napadom ujel najmočnejše ubežnike, a povsem otresti pa se jih ni mogel.

Ubežnik Novak na koncu 13.
Kot 13. je ciljno črto z zaostankom 26 sekund prečkal slovenski prvak Domen Novak, ki je bil zadnji pomočnik kapetana Bahrain McLarna Hermanna Pernsteinerja. Predtem je bil Novak del ubežne skupine 26 kolesarjev, na koncu pa je na klanec pomagal Avstrijcu. 24-letnik iz Dolenje vasi pri Otočcu je tako zadnji dan etapne dirke poskrbel za najboljšo slovensko uvrstitev letošnje Dirke po Avstraliji.


PO AVSTRALIJI 2020 – UCI WORLD TOUR

6. ETAPA, McLaren Vale – Willunga Hill, 151,5 km:

1. Matthew Holmes (VB) Lotto Soudal	3:24:54
2. Richie Porte (AVS) Trek-Segafredo      +0:03
3. Manuele Baro (ITA) Astana	           0:04
4. Bruno Asrmirail (FRA) Groupama-FDJ      0:07
5. Michael Storer (AVS) Team Sunweb	
6. Diego Ulissi (ITA) UAE Team Emirates	
7. Simon Geschke (NEM) CCC Team	
8. Rohan Dennis (AVS) Team Ineos	
9. Dylan van Baarle (NIZ) Team Ineos	
10. Simon Yates (VB) Mitchelton-Scott      0:23
...
13. Domen NOVAK (SLO) Bahrain-McLaren      0:26
51. Luka PIBERNIK (SLO) Bahrain-McLaren    1:46 

Skupni vrstni red (6/6):

 1. Richie Porte (AVS) Trek-Segafredo  	        20:37:08
 2. Diego Ulissi (ITA) UAE Team Emirates	   +0:25
 3. Simon Geschke (NEM) CCC Team	
 4. Rohan Dennis (AVS) Team Ineos	
 5. Dylan van Baarle (NIZ) Team Ineos	
 6. Daryl Impey (JAR) Mitchelton-Scott	            0:30
 7. Simon Yates (VB) Mitchelton-Scott	            0:37
 8. George Bennett (NZL) Jumbo-Visma	            0:46
 9. Lucas Hamilton (AVS) Mitchelton-Scott	    0:52
 10. Hermann Pernsteiner (AVT) Bahrain McLaren	    0:54
 ...
 41. Luka PIBERNIK (SLO) Bahrain-McLaren            4:18
104. Domen NOVAK (SLO) Bahrain-McLaren             23:20