Z dobrimi igrami v državnem prvenstvu si je lani prislužil vpoklic na reprezentančne priprave. S Slovenijo je sicer nastopil na evropskem prvenstvu leta 2007. Foto: MMC RTV SLO
Z dobrimi igrami v državnem prvenstvu si je lani prislužil vpoklic na reprezentančne priprave. S Slovenijo je sicer nastopil na evropskem prvenstvu leta 2007. Foto: MMC RTV SLO
Sandi Čebular
V lanski sezoni je imel v dresu Slovana ogromno težav s poškodbo kolena. Ko je uspel že sanirati poškodbo, je odigral le nekaj sekund proti Heliosu in obnovil poškodbo, kar je pomenilo konec sezone. Foto: Pia Nikolič
V jadranski ligi je Čebular zaigral v dresu Uniona Olimpije.
Foto: Reuters
Zmago Sagadin
Helios je pred novo sezono prevzel Zmago Sagadin. Foto: MMC RTV SLO

Helios se je hitro po izpadu iz jadranske druščine vrnil v regionalno tekmovanje. V novi sezoni bodo barvarji igrali pod taktirko najuspešnejšega slovenskega klubskega trenerja Zmaga Sagadina. Po besedah Čebularja se pod vodstvom 58-letnega strokovnjaka trdo dela, Celjan pa je perfekcionist in od svojih varovancev zahteva veliko. Domžalčani upajo na obstanek v ligi, letos pa naj bi jih krasila hitra igra s poudarkom na trdi obrambi.

Pred 25-letnim branilcem je druga sezona v jadranski ligi. V prvi se pri Olimpiji ni naigral. Tedaj je v Ljubljano prišel iz Šentjurja kot najboljši strelec državnega prvenstva. Po ne najbolj uspešni epizodi pri zmajih se je preizkusil v drugi španski ligi, nato pa se vrnil v matični klub Šentjur in bil znova prvi strelec DP-ja. Lani se je pridružil Geoplinu Slovanu, ki je sestavil obetavno ekipo, a so vidnejše rezultate preprečile predvsem težave s poškodbami. Čebular, ki naj bi bil eden glavnih nosilcev, je zaradi poškodovanega kolena izpustil praktično vso sezono.


Pred vami je prva tekma sezone. Verjetno je Široki pravi nasprotnik za začetek?
Vsekakor. Gre za zelo pomembno tekmo. Igramo pred domačimi gledalci in radi bi pustili dober vtis. Dobro smo pripravljeni, dobro smo se tudi pripravili na nasprotnika, tako da lahko upamo na zmago.

Pripravljalnega obdobja je konec. Če potegnete črto, kako bi ocenili priprave?
Za nami je zares dolgo obdobje priprav. Pričeli smo že prvega avgusta. Odigrali smo tudi veliko prijateljskih tekem. Mislim, da smo se dobro uigrali in da smo se dobro ujeli v ta sistem. Zdaj moramo to prenesti še na parket na teh pravih tekmah.

Omenili ste sistem. Torej, kakšen Helios lahko pričakujemo letos?
Imamo zelo mlado ekipo. Kar nekaj fantov je v moštvu, ki še niso nikoli igrali na takem nivoju in jih čaka debi v Ligi ABA. Upam, da se bodo hitro vklopili. Odigrati morajo brez treme in brez pritiska. Tako bomo igrali tudi ostali. Pričakujemo lahko hitro igro z veliko rotacije.

Ekipa je sestavljena na novo. Številni boste prvič zaigrali skupaj. Kako ste se ujeli in kaj bo po vašem mnenju vaša največja moč?
Trenutno zelo dobro. Vzdušje je pravo. Glede tega nimam nobenih pripomb. Imamo dosti mladih igralcev. Poleg mene so le Vjeko Petrović, Drago Pašalić, Blaž Črešnar in Dražen Bubnić nekoliko starejši, tako da je ekipa zares mlada. Mislim, da bo naša največja moč hitra igra v napadu in zavzeta v obrambi. Stalno bomo vršili pritisk na žogo. V ekipi nimamo "težkega" centra, tako da bomo lahko igrali hitro in s številnimi protinapadi. Poudarek bo na obrambi.

Kakšne cilje ste si zadali oziroma s kakšnimi izidi bi bili zadovoljni?
Glede samih ciljev nismo posebej govorili. Prva želja je seveda obstanek v Ligi ABA. Šli bomo tekmo po tekmo. Vsako srečanje bomo poskušali zmagati. Proti nobenemu nasprotniku se ne bomo že vnaprej predali. S takim pristopom bomo šli v vsako tekmo, potem bomo pa videli.

Kaj pa v državnem prvenstvu. Se lahko kosate s Krko in Unionom Olimpijo?
Mislim, da lahko. Zakaj pa ne. Proti Krki smo odigrali tudi eno prijateljsko tekmo v pripravljalnem obdobju. Po mojem mnenju se z vsemi lahko enakovredno kosamo. Še posebej na domačem terenu.

Kaj si pa vi osebno obetate od ponovnega igranja v Ligi ABA?
Rad bi se uveljavil v ligi, ki je na takem nivoju. V jadranski ligi sem igral že z Olimpijo, a tedaj nisem imel velike minutaže. Zdaj bi se rad zares uveljavil. Liga je seveda zelo kakovostna. Letos morda celo najbolj do zdaj. Vse ekipe so se okrepile, tu je še izjemno močni Maccabi, tako da je liga zares kvalitetna. Krvavo se bomo morali potruditi za vsako zmago. Ni slabih ekip.

Lani ste imeli ogromno težav s poškodbo. Kako je s kolenom zdaj?
Za enkrat je vse v najlepšem redu. Koleno je zdržalo priprave. Kar se tega tiče, ni nobenih problemov. Lahko rečem, da je poškodba preteklost. Seveda upam, da v prihodnosti ne bom imel več podobnih težav.

V novi sezoni vas bo vodil Zmago Sagadin. Kako ste se znašli pod njegovim vodstvom?
Zmago je velik delavec. Pri njem se zares veliko dela. Veliko nas popravlja. Spusti se v vsak detajl in v vsako najmanjšo malenkost. Hoče, da je vse v "nulo". Je perfekcionist. Na vsakega nasprotnika se temeljito pripravi. Imamo veliko sestankov. Ve, kaj dela. Enostavno ve vse o košarki. Igralci mu moramo le slediti. Včasih je naporno, še posebej za mlade, ki še niso bili pri trenerju, ki ima tak sistem. Po napornih pripravah vsi že komaj čakamo, da se liga začne. Priprave so bile zares dolge in po šestih, sedmih urah dnevno v telovadnici je čas, da se vse skupaj začne.