Luka Lapornik je bil lani nekoliko presenetljivo med glavnimi nosilci igre Zlatoroga. Foto: Pia Nikolič
Luka Lapornik je bil lani nekoliko presenetljivo med glavnimi nosilci igre Zlatoroga. Foto: Pia Nikolič
Cilj Zlatoroga je obstanek v Ligi ABA. Laščani v državnem prvenstvu želijo v polfinale. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Luka Lapornik
Z dobrimi igrami v lanski sezoni se mu je uspelo uvrstiti na seznam selektorja Božidarja Maljkovića. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Luka Lapornik
Na pripravah je prvič zaigral za slovensko reprezentanco. Foto: Rene Gomolj

Šentjurčan je lani naredil velik korak naprej in že v prvi sezoni v Laškem postal eden glavnih nosilcev igre. Z dobrimi predstavami v dresu Zlatoroga si je 23-letni košarkar prislužil celo mesto na pripravah izbrane vrste. Tudi v novi sezoni bo eden glavnih adutov moštva, ki ga je od Aleša Pipana prevzel Rado Trifunović.

Zlatorog se bo uvodoma pomeril z izraelskim velikanom Maccabijem. Tekma bo nocoj ob 20.00. Lapornik zatrjuje, da bodo Laščani dali vse od sebe, da se pred polno dvorano enakovredno zoperstavijo slovitemu tekmecu. V novi sezoni si pivovarji želijo obstanka v Ligi ABA, v državnem prvenstvu pa preboj v polfinale. Lapornik verjame, da je Zlatorog lahko nevaren tudi Unionu Olimpiji in novomeški Krki.


Nova sezona se začenja. Priprave so končane, kako ste zadovoljni z njimi?
Mislim, da smo lahko kar zadovoljni. Zlasti na zadnji tekmi smo videli, da smo dobro uigrani in da smo se uspešno ujeli tudi s temi novimi košarkarji. Po mojem mnenju smo pred prihajajočo sezono lahko kar optimistični.

Omenili ste nove košarkarje. Jedro ekipe je sicer ostalo nespremenjeno, nekaj pa je teh novincev. Za kakšne igralce gre in koga bi na primer izpostavili?
Vsi so pokazali, da so dobri košarkarji. Mogoče nam bo najbolj prav prišel Jure Škifić, ki igra na položaju, kjer smo "najšibkejši". Na splošno pa mislim, da so vsi ti novinci kakovostni, zelo v redu fantje in prave okrepitve za nas. Tudi letos smo mlada ekipa, ki bo igrala atraktivno in hitro košarko.

Lani ste bili med nosilci igre. Kako bo letos, ste se s trenerjem kaj pogovarjali tudi na to temo?
Ja, pogovor je nanesel tudi na to temo. Obljubil mi je, da bom dobil dovolj priložnosti in naj me to nič ne skrbi. Morda ne bom vedno tekem začenjal v prvi peterki, a priložnosti bo dovolj. Glavno in najpomembneje zame je, da bom dovolj igral, da bom lahko še napredoval.

Zlatorogu se je po petih letih uspelo vrniti v Ligo ABA. Kako v klubu gledajo na to?
Začenja se ta Liga ABA, ki smo jo vsi težko čakali. Cilj naj bi bil, da obstanemo v jadranski ligi, vendar pa seveda igralci s tem nismo čisto zadovoljni. Naše želje in ambicije so višje, ne le to predzadnje mesto. Želimo si seveda kakšno mesto višje, tja proti sredini lestvice.

Za uvod vaš čaka najslovitejše in morda celo najmočnejše moštvo v ligi Maccabi. Se lahko kosate z njim?
Mislim, da lahko. Zakaj pa ne. Še posebej mislim, da smo lahko dokaj enakovredni na domačem terenu. Upamo na polno dvorano in pa bučno podporo s tribun. Zavedamo se, da je Maccabi ena najboljših evropskih ekip in seveda nesporni favorit te tekme, vendar bomo dali vse od sebe, vsi svoj maksimum.

Kaj pa na splošno pričakujete od sezone in se lahko morda Zlatorog kosa tudi s Krko in Olimpijo?
Najprej si vsi želimo obstanka v Ligi ABA in tega, da bomo tudi v prihodnji sezoni igrali v njej. V slovenski ligi je cilj priti v polfinale, tam pa je potem veliko odvisno tudi od nasprotnika. Prepričan sem, da smo lahko enakovreden tekmec tudi najboljšima slovenskima ekipama.

V prihajajoči sezoni vas bo vodil novi trener Rado Trifunović. Z Alešem Pipanom sta se zelo dobro ujela, kako pa je zdaj?
S Pipanom sva se res odlično ujela, vendar pa ni nobenih težav niti s Trifunovićem. Na pripravah smo se vsi dobro ujeli. Pokazal je, da gre za odličnega trenerja. Daje priložnost vsem igralcem v ekipi in prepričan sem, da bo tudi sodelovanje z njim uspešno.

Pred lani ste igrali še v Šentjurju, zdaj pa v nekaj več kot letu dni tak preskok. Boste po novi sezoni naredili še kakšen korak naprej?
Delam in grem korak za korakom. Ne razmišljam še tako daleč naprej. Z mislimi sem trenutno le pri Ligi ABA in tudi državnem prvenstvu, ki nas čaka. Letos se znova želim čim bolj izkazati, v svoji igri še napredovati in tako lahko upam, da bom morda lahko šel še kakšno stopnico višje.

Z dobrimi igrami ste se prebili tudi na priprave članske reprezentance. Kaj ste odnesli od te izkušnje?
Prvič se mi je uspelo prebiti v člansko reprezentanco. To je bila zares lepa izkušnja zame. Vesel sem bil, da samo lahko treniral in se družil s tako velikimi košarkarji. Nedvomno mi bodo te izkušnje še kako prav prišle že v novi sezoni.