Zoran Dragić letos v Ligi NLB dosega nekaj več kot osem točk na tekmo, v Ligi Telemach pa več kot 12 točk na posamezno srečanje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zoran Dragić letos v Ligi NLB dosega nekaj več kot osem točk na tekmo, v Ligi Telemach pa več kot 12 točk na posamezno srečanje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zoran Dragič
Dragić se bo letos udeležil tudi nabora Lige NBA. Morda se bo v najmočnejši ligi na svetu nekoč pridružil starejšemu bratu Goranu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Zoran Dragić je bil velika želja tudi Olimpije, a Ljubljančan se je raje preselil v Novo mesto. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Miro Alilovič, Zoran Dragič
Pri Slovanu je uspešno Dragić sodeloval z Mirom Alilovićem. "Zoki" zdaj igra pri Krki, Alilović pa je pomočnik pri Olimpiji. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Dragič
Zoran Dragić je po odlični lanski sezoni pri Slovanu prestopil h Krki, kjer se je prav tako dobro znašel. Foto: www.kosarka.si/Drago Perko

Zaustaviti Vlada Ilievskega in met za tri točke – je recept za uspeh na polfinalni tekmi zaključnega turnirja Lige NLB proti Unionu Olimpiji za MMC razkril eden glavnih nosilcev Krke Zoran Dragić.

Mladi Ljubljančan, ki si ga je pred sezono močno želela tudi Olimpija, je kmalu po selitvi iz Slovana v Novo mesto pokazal svojo kakovost. Aleksandar Džikić mlajšemu izmed bratov Dragić zaupa in mu namenja tudi veliko priložnosti. Zoran bo tudi na Final fouru v Stožicah eno glavnih orožij Krke. 20-letnika letos čakajo še izbirni treningi za reprezentanco. Že lani je bil blizu odhoda na svetovno prvenstvo, tako da je letos želja še večja. Nato se bo prijavil še na nabor Lige NBA, kamor pa odhaja brez večjih pričakovanj. Predtem bo svoje znanje prikazal še na kampu v Trevisu.


Pred Krko je eden izmed vrhuncev sezone. S kakšnimi obeti se podajate v Stožice?
Že na prvi tekmi gremo na zmago. Pričakujemo uspeh, kar je ena krat ena. Olimpijo dobro poznamo. Letos smo odigrali že tri tekme, celo štiri, če štejemo še superpokal. Vse so bile izjemno razburljive. Na koncu nam je na vseh treh malo zmanjkalo. Pokazati bomo morali najboljšo igro in vse, kar znamo, da nam preko Olimpije uspe priti v finale.

Najprej vas čaka Olimpija, ki v zadnjem času ni najbolj prepričljiva. Zmaje odlično poznate. Vas vseeno lahko kaj preseneti in kje vidite največjo nevarnost Olimpije?
Te rezultati niso odraz Olimpijine kakovosti. Ne verjamem, da bosta tudi ta poraza vplivala na njihovo igro. Olimpija je proti nam favorit, saj igra v svoji dvorani pred domačo publiko. Vseeno upamo na zmago. Zavedamo pa se, da nas čaka zelo težka tekma.

Omenili ste domačo dvorano. To je velik plus za Olimpijo, ki v Stožicah odlično igra. Kakšen je torej recept za zmago v Ljubljani?
Olimpija je izjemno nevarna pri metu za tri točke. To je njeno najmočnejše orožje. Po najboljših močeh bomo poskušali ustaviti glavnega organizatorja igre Vlada Ilievskega, ki je tudi zelo nevaren pri metu izza črte. Na trojki bo treba ustaviti tudi Gorana Jagodnika in Saša Ožbolta. Spopasti se bo treba s to dvorano. Morali bomo dati vse od sebe. Pokazati zares eno najboljših naših iger. Upamo seveda tudi, da bo čim več naših navijačev, da nas bodo prišli spodbujat tudi iz Novega mesta.

Pred vami sta kar dva zaključna turnirja. Ste v dobri formi oziroma ste formo pravilno preračunali?
Skozi vso sezono držimo stalno formo. Dobro igramo že ves čas. Ni bilo večjih padcev. Menim, da smo v pravi formi. Igralci smo zdravi in stalno držimo to visoko raven igre. V rotaciji je ves čas deset igralcev.

Že na začetku ste imeli v ekipi le 11 igralcev, potem pa se je še poškodoval eden izmed najbolj izkušenih Simon Petrov. Ste nosilci igre v tej dolgi sezoni po težkih tekmah že kaj utrujeni?
Mislim, da ne. Trener je minutažo enakomerno porazdelil med skoraj vse igralce. Tako da skoraj vsi dobivamo približno enako število minut. Morda je čutiti manjšo utrujenost. Imeli smo zdaj tudi prost teden, brez tekem. Tako smo se lahko odpočili.

Bili ste na krajših pripravah v Poreču. Čemu ste posvetili tam največ časa?
Želeli smo biti v nekakšni karanteni, da smo se umaknili od vsakdana. Želeli smo si priti v novo okolje. Tako je ekipa več časa preživela skupaj. Imeli smo normalne treninge. Priprave pa so bile tudi glavna taktična priprava na tekmo z Olimpijo.

V primeru zmage v polfinalu koga bi si morda bolj želeli v boju za končno zmago v jadranski ligi?
Trenutno o tem sicer še ne razmišljamo. Zadali smo si, da gremo iz tekme v tekmo. Tako nas najprej čaka Olimpija. Če pa že, pa verjetno raje Budućnost. Partizan je le evroligaš in branilec naslova. Poimensko ima zelo močno ekipo, kar je dokazal že tudi na igrišču.

V državnem prvenstvu igrate odlično. Ste sami igralci tako motivirani, ali je trener pri tem tako uspešen? Verjetno je na koncu tudi cilj osvojiti naslov?
Vsekakor je cilj ponoviti lanski uspeh. Želimo biti državni prvaki. Nikogar ne podcenjujemo, saj se zavedamo, da so ekipe v državnem prvenstvu zelo nevarne. Vsako tekmo hočemo dobiti. Motiva nam ne manjka, poleg tega pa je tudi Džikić odličen motivator. Kot sem že rekel, nobenega ne podcenjujemo. Hitro lahko padeš v rezultatsko krizo. Igralci smo že dosti zreli, poleg tega pa tudi starejši znajo prenesti ta motiv na preostale.

Sami ste že na začetku sezone dejali, da vam gre iz treninga v trening bolje in da iz tekme v tekmo tudi bolje igrate. Ste eden glavnih nosilcev igre. Kako ste zadovoljni z letošnjim napredkom?
Zadovoljen sem tako s svojim napredkom kot tudi z napredkom, ki ga je naredila ekipa. Vesel sem, da sem se pred sezono odločil za to sredino. Prišli smo na dva Final foura, kar je izredno. Nihče ni pričakoval tega. Sam sem naredil še korak naprej. Zdaj uspešno igram tudi v Ligi NLB in v evropskem pokalu.

Čakajo vas izbirni treningi pri selektorju Božidarju Maljkoviću. Kakšen se vam zdi ta način? Že lani ste bili blizu odhoda na svetovno prvenstvo, letos morda pričakujete, da boste del ekipe?
Po eni strani je to nedvomno dobrodošlo. Sam sicer še ne poznam selektorja, a vem, da je pripravljen dati mladim priložnost. To je vsekakor prav. Te treningi so zagotovo dober način, da spozna, kaj slovenska košarka premore. Sam lahko vidi, kakšna je perspektiva za naprej. Z veseljem se bom odzval in dal vse od sebe. Upam, da bom letos dobil še več priložnosti v reprezentanci in seveda upam, da bom na koncu tudi med potniki na prvenstvo.