Kevinn Pinkney je zablestel že na prvi tekmi v dresu Uniona Olimpije proti Efes Pilsnu, ko je dosegel 23 točk. Foto: Sandi Fišer
Kevinn Pinkney je zablestel že na prvi tekmi v dresu Uniona Olimpije proti Efes Pilsnu, ko je dosegel 23 točk. Foto: Sandi Fišer
Izkazal se je z vsestransko igro in dokazal, da zna - kljub 208 centimetrom - zadeti tudi za tri točke. Foto: Sandi Fišer
V ključnih trenutkih je proti Efesu dosegel nekaj pomembnih točk. Tudi na črti prostih metov je ohranil mirno kri. Foto: Sandi Fišer
Kevinn Pinkney
Zaradi prepovedi registracije novih košarkarjev je moral Kevinn Pinkney še s petimi soigralci spremljati uvodne tekme zmajev v sezoni kar s tribune. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kevinn Pinkney
Na igrišču je dokazal, da je borben in v pravem trenutku tudi impulzive - vse, le da pomaga svojemu moštvu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kevinn pričakuje uspešno sezono. V Ljubljano je prišel predvsem zaradi Evrolige in tudi trenerja Zdovca. Predvsem pa so ga navdušili soigralci. Foto: Sandi Fišer

Prijetno presenečenje prvih tekem Olimpije v polni postavi je nedvomno Kevinn Pinkney. Dokazal je, da je odlična okrepitev in tako kot Kenny Gregory kakovosten Američan, ki ga v Ljubljani že dolgo ni bilo.
Okrepitve Uniona Olimpije so na prvih dveh tekmah dokazale svoje vrednost. Novi košarkarji so bili med najbolj zaslužnimi za izjemno zmago nad Efes Pilsnom (95:90) v prvem krogu Evrolige. Največ je do zdaj pokazal Pinkney, ki je bil najboljši posameznik tudi ob prvem porazu zmajev v sezoni, ko je bila v Zagrebu Cibona boljša s 84:81. Proti turškim pivovarjem je dosegel 23, proti volkovom pa 20 točk.

Na dan tekme z Efesom je 208 centimetrov visoki košarkar dopolnil 27 let. Pred prihodom v zmajevo gnezdo je igral v Izraelu za Hapoel iz Jeruzalema. V Italiji je nastopal za Biello in Cantu, nekaj časa igral v Franciji in na Poljskem, po šolanju na univerzi v Nevadi pa se je Kalifornijec preizkusil tudi v dresu Boston Celticsov. Za letošnjo sezono obljublja na vsaki tekmi boj za zmago, zatrjuje, da bodo vsi dali vse od sebe, in upa na čim več zmag ter da bo pod taktirko Jureta Zdovca iztržil največ in se razvil v še boljšega košarkarja.


Čestitke za vaši prvi dve predstavi. Sami ste si na najboljši mogoč način voščili za rojstni dan z zmago in z odlično igro proti Efesu. Kako ste videli tekmo?
Zagotovo si bom zapomnil 27. rojstni dan, ki je bil zares izjemen. Glavno je, da smo zmagali. Sam sem dal – tako kot tudi vsi moji soigralci – vse od sebe in sem si z zmago zares pripravil lepo darilo za praznovanje.

Proti Efesu ste odigrali zares izjemno. Kaj je šlo narobe proti Ciboni in kakšen je bil odziv trenerja?
Enostavno nam ni šlo. Cibona je odlična ekipa. Mislim, da je bila glavna težava v obrambi. Lahko dosežemo točke proti vsakemu, a v obrambi lahko dobiš tekmo. Doseženih je bilo preveč košev. V obrambi smo slabo igrali skozi celotno srečanje in na koncu enostavno nismo mogli dobiti tekme. Tudi trener nam je dejal to, kar smo že sami vedli. Obramba je bila preslaba za uspeh. Vsi v dvorani so to videli. Ne glede na to, s kom igramo, moramo v obrambi dati vse od sebe. Še enkrat poudarjam, le z obrambo se zmaguje tekme.

Zdaj lahko igrate, pred tem pa ste morali s tribune opazovati svoje soigralce. Verjetno ni bilo lahko?
Bilo je zelo težko. Za vsakega je najtežje, če ne more igrati. Daleč sem prišel, da bi igral košarko, potem pa ti rečejo, da ne smeš igrati. To zares ni lahko. Stvari so se, kot kaže, uredile in vesel sem, da lahko zdaj igramo popolni.

Za vami sta dve tekmi v popolni postavi. Ekipa tako še ni povsem uigrana, kdaj pa lahko to pričakujemo? Kdaj bomo videli vašo pravo formo?
Ne vem. To je težko reči. Odvisno je prav od vseh v ekipi. Mislim, da se bo to zgodilo kmalu. Za nami sta šele dve tekmi, a vseeno za zdaj igramo zelo dobro. Za nas je prihodnost zelo svetla. Nismo dolgo skupaj, a se že kaže naša kakovost.

Vaš naslednji nasprotnik v Evroligi Olimpia Milano je presenetil v Moskvi. Kako dobro poznate moštvo?
Tekme si nisem ogledal, a moštvo poznam zelo dobro, saj sem dve leti igral v Italiji, tako da sem se že večkrat pomeril z njimi. So močna ekipa. Težko bo doseči zmago v gosteh, a to je nekaj, kar si močno želimo. Imajo kar nekaj nevarnih orožij. Ne bi izpostavljal nikogar, saj imajo kar nekaj posameznikov, ki lahko spremenijo potek srečanja. Ekipo vodi odličen trener. Na splošno je klub organiziran na visoki ravni. Zares izjemno moštvo v vseh pogledih, a smo na njih dobro pripravljeni.

Kakšni so glavni cilji Olimpije v letošnji sezoni in kaj bi vas osebno zadovoljilo?
Čim več zmag. Želimo si zmagovati. Želimo pustiti pečat. Veliko ljudi dvomi o nas in pravijo, da nismo dobro moštvo. Na igrišču želimo dokazati nasprotni. Z zmagami želimo vsem, ki dvomijo o nas, zapreti usta in dokazati našo vrednost. Pričakujem uspešno sezono. Sicer je na nas kar precej pritiska, a sam imam to rad. To imamo v bistvu radi vsi košarkarji. Le tako lahko postaneš vrhunski.

Se lahko uvrstite med najboljših 16? Kaj pa glede Lige NLB? Olimpija je že zmagala v jadranskem tekmovanju, je čas za ponovitev slavja?
Mislim, da je mogoče vse. Ne bom rekel, da se bomo. Ne bom zagotovil, da nam bo to uspelo. Lahko pa zatrdim, da bomo dali vse od sebe, svoje zadnje moči, da bi nam to uspelo. Vsekakor je čas, da jo znova osvojimo. Ne bom nič zagotavljal, a če bomo trenirali tako dobro kot zdaj in dali na vsaki tekmi svoj maksimum, vsak svojih 100 odstotkov, lahko premagamo zares vsako ekipo.

Kako ste se navadili na življenje v Ljubljani, kakšna se vam zdi ekipa, nov trener? Rad imam svoje soigralce. Čeprav smo skupaj šele mesec dni, smo se odlično ujeli in postali prava klapa. Za njih bi naredil vse. Smo zares odlična skupina. Vsak posameznik lahko prispeva nekaj svojega, kar je dodatna vrednost tega moštva. Jure Zdovc je odličen trener. Je privrženec trdega dela, kar nam pride še kako prav, saj nismo dolgo skupaj. Je zares dober. Rad igram zanj in upam oziroma pričakujem, da se bom od njega letos veliko naučil. Ljubljana je lepa. Je nekoliko bolj umirjena kot mesta, ki sem jih vajen. Živel sem v ZDA, Italiji in Izraelu, kjer je povsod nekako bolj živo, vendar mi je tu zelo všeč.

Kakšna se vam je zdela atmosfera na prvi tekmi v tej novi dvorani?
Pred prihodom v Ljubljano sploh nisem vedel, da ima Olimpija novo dvorano. Zares sem navdušen nad njo, še posebej, kadar je veliko navijačev. Je velika dvorana in upam, da nas bo čim več navijačev spodbujalo vsako tekmo. Upamo, da bo čim več tekem dvorana razprodana.

Kako to, da ste se sploh odločili za selitev v Slovenijo?
Glavni razlog je vsekakor Evroliga. Želim pokazati svoj talent na tako visoki ravni. Praktično vso kariero čakam na priložnost, da zaigram v tem tekmovanju. Vesel in hvaležen sem, da sem deležen tega. Hvaležen sem vsem v klubu, da so mi dali to priložnost in bili zadovoljni s prikazanim. Slišal sem tudi, da je Jure Zdovc zelo dober trener in da bom imel tako priložnost napredovati.

Naslednja domača tekma v Evroligi bo proti slovitemu Panathinaikosu. Verjetno bo dvorana razprodana. Kaj lahko sporočite vsem navijačem, ki bodo prišli v Stožice? Lahko morda pričakujemo poln izkupiček po treh krogih?
Vsako tekmo boste deležni velikega spektakla. Igramo dobro košarko. Videli boste agresivno igro, atraktivne poteze, slišali boste moje spodbujanje soigralcev in vzklikanje na parketu, s čimer želim dati vsem dodatne energije. Mislim, da je vsaka naša tekma vredna ogleda. Vsako tekmo pričakujemo zmago. Vsako srečanje gremo na zmago. Lahko pričakujemo, ne zagotavljam, da bomo zmagali, a bomo naredili vse, kar je v naših močeh, da nam to uspe.