Union Olimpijaa je z zmago prejela 5 točk v točkovanju za Evroligo. Pred Krko imajo zmaji zdaj 3 točke prednosti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Union Olimpijaa je z zmago prejela 5 točk v točkovanju za Evroligo. Pred Krko imajo zmaji zdaj 3 točke prednosti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Košarkarji Uniona Olimpije
Goran Jeretin - na sliki z Vladimirjem Dašićem in Dinom Murićem - je z dvema zaporednima trojkama preobrnil potek tekme. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Po dveh tehničnih napakah zmajev je dva prosta meta zgrešil Uroš Lučić, dva pa Mustafa Abdul Hamid. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
MVP turnirja je postal Deon Thomspon, ki je višjima centroma Krke povzročal veliko težav. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Unionu Olimpiji spet pokalna lovorika

Črnogorski reprezentant je najprej prejel tehnično, ko nad njim ni bila dosojena očitna osebna napaka. Nato je burno reagiral še njegov rojak Vladimir Dašić in Krka je imela na voljo štiri proste mete, ki pa so jih Novomeščani prav vse zgrešili. Jeretin je ostal miren, še več, postal je celo junak srečanja, saj je z dvema trojkama popeljal Olimpijo do ključne prednosti.

Vidni plodovi trdega dela
"Čestitam svojim varovancem za borbeno, srčno in timsko predstavo ter zasluženo zma
go. Čestital bi tudi Krki, ki je igrala zelo borbeno. Borili smo se za vsako žogo in vsak centimeter na igrišču. Zelo sem vesel te zmage. To je potrditev trdega dela teh mladih fantov, ki so dokazali, da so na poti k neki zrelosti. Nas čaka sicer še ogromno dela, a pokazali so pravi karakter in potencial," je po osvojitvi 18. pokala za Olimpijo povedal trener Sašo Filipovski.

Po visoki prednosti so zmaji podobno kot v četrtfinalu tudi proti Krki popustili. Filipovski se zaveda, da je to povsem normalno, glavno je, kako se po tem moštvo pobere: "Padec v igri vedno pride. Na vsaki tekmi. Tudi najboljše ekipe v Ligi NBA imajo padce. To je povsem normalno. Pametne ekipe so tiste, ki te padce hitro nevtralizirajo. Po vodstvu 15 točk smo padli, pa povedli za osem in šest, nato dovolili Krki manjše vodstvo. Pomembno je, da smo še naprej dobro igrali v obrambi in da se nismo emocionalno iztrošili. S pomočjo izjemno hrabre igre Jeretina, ki nas je z dvema projektiloma vrnil v igro, in dobre obrambe smo uspeli premagati vedno neugodno in čvrsto Krko."

Novomeščani ob koncu premalo zbrani
"Nihanja so značilna za finalne tekme in na splošno za nas v letošnji sezoni. Me pa veseli
, da so ta nihanja vedno manjša," je podobno težavo s padci v igri Krke opisal trener Novomeščanov Aleksander Sekulić. Aktualni slovenski prvaki so po črni seriji desetih porazov le "prišli k sebi." Že zmaga v Stožicah pred dobrim tednom dni je pokazala, da je kriza premagana, tudi v Brežicah pa so Sekulićevi varovanci prikazali boljšo igro.

Ljubljančan na novomeški klopi je kot glavni razlog za poraz izpostavil nezbranost v odločilnih trenutkih: "Nismo bili zbrani ob koncu, ko je bilo to najbolj potrebno. Mislim, da smo pokazali dobro predstavo. Tudi, če bi mi osvojili pokal, bi bilo zasluženo. Vsi fantje so dali vse od sebe. Imeli so veliko željo. Na žalost se nam ni poklopilo in čestitke Olimpiji za osvojeni pokal. Če želiš osvajati lovorike, moraš biti ves čas skoncentriran, mi pa v zadnji četrtini nismo bili. Zgrešili smo štiri proste mete zapored v ključnih trenutkih. Na takšen način težko premagaš nasprotnika, kot je Olimpija. Na drugi strani je Jeretin, ko ga je Filipovski želel zamenjati, vrgel dve trojki iz devetih metrov iz neke jeze. Zadel in prinesel pokalno lovoriko Olimpiji."

Okrepitve zaostrile konkurenco v moštvu
Za najboljšega posameznika turnirja je bil izbran Deon Thompson. Američan v dresu Olimpije je v finalu dosegel 11 točk, s čimer je bil tretji strelec svojega moštva, ujel pa je še devet odbitih žog. "Od samega začetka do konca je bila prava bitka. Vedeli smo, da bo težko. Poskušali smo dominirati v skoku, kar nam je kar dobro uspelo. Ostali smo mirni, tudi po tistih tehničnih napakah in ko nam ni šlo. Jeretin je zadel dve izjemni trojki v pomembnih trenutkih in tako smo prišli do lepega uspeha," je povedal 23-letni center, ki se je za naziv MVP-ja zahvalil svojim soigralcem: "Zasluga za ta naziv gre mojim soigralcem. Dobro so mi podajali in mi omogočili lažje delo."

V Brežicah se je po štirimesečni odsotnosti uspešno na parket vrnil kapetan Olimpije Goran Jagodnik, ki je prepričan da imajo zmaji še veliko rezerv: "Kar velika stvar je, da v taki sezoni, ko se nam je vse to zgodilo, osvojiš pokal. Mislim, da imamo še kar nekaj rezerv. Z novimi igralci, ki smo jih dobili, bo širina in konkurenca v ekipi večja. Verjamem, da bomo iz tekme v tekmo boljši in se na koncu veselili tudi v državnem prvenstvu."

Najpomembnejše je DP, ki še prihaja
Pri Krki je največ na finalnem turnirju pokazal Zoran Dragić. 22-letni Ljubljančan je tudi dokazal, da se počasi že vidijo plodovi strelskega treninga. "Tekmo smo zelo slabo začeli in Olimpijo si je priigrala veliko prednost. Do polčasa smo se uspeli približati. Vrnili smo se v igro in celo povedli. Zmago smo imeli praktično že v svojih rokah, ko smo imeli na voljo štiri proste mete. Zgrešili smo vse, nato še zapravili žogo, ki smo jo imeli s strani. Če bi zadeli, bi imeli verjetno neulovljivo prednost. Po tem nam je še padla koncentracija in Olimpija je zasluženo zmagala. Sezona je še dolga. Pred nami je še prvenstvo, ki je za nas glavno," je dejal "Zoki", ki je bil z 19 točkami prvi strelec finala.

Unionu Olimpiji spet pokalna lovorika