Luka Dončić je bil v središču pozornosti v Stožicah. Odlično je vodil igro Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Dončić je bil v središču pozornosti v Stožicah. Odlično je vodil igro Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com

25-letni Ljubljančan je enajst dni po zadnji tekmi finala Lige NBA v TD Gardnu v Bostonu še vedno v imenitni formi. Dončić, ki se je reprezentanci pridružil v ponedeljek, je torkovo tekmo proti Litvi v Stožicah spremljal le kot gledalec.

V dobrih 31 minutah na parketu je imel zelo dober met za dve točki (9/11), precej rezerve pa je imel pri trojkah (2/8) in prostih metih (8/13). Imel je še dve ukradeni žogi, eno izgubljeno, tekmeci pa so nad njim naredili enajst osebnih napak.

Poleg Dončića sta v napadu izstopala Aleksej Nikolić s 14 točkami (2/4 za tri) in Josh Nebo (10 točk, 4/5 iz igre).

Caboclo blestel pri Brazilcih
Brazilci, ki jih vodi Aleksandar Petrović - Aco, so se izkazali za zelo žilave tekmece. Najučinkovitejši je bil košarkar Partizana Bruno Caboclo z 19 točkami. 28-letnik ima izkušnje tudi iz Lige NBA, igral je za Toronto, Sacramento, Memphis in Houston.

Prihodnji teden bodo igrali v kvalifikacijski skupini B za olimpijske igre v Parizu. V Rigi se bodo najprej srečali s Kamerunom in Črno goro.

Bine Prepelič in Špan sedela na klopi
V ekipi je zdaj štirinajst igralcev, na olimpijskih kvalifikacijah v Pireju od 2. do 7. julija pa bo lahko nastopilo le dvanajst košarkarjev.

Selektor Aleksander Sekulić bo dvanajsterico za olimpijski turnir sporočil v nedeljo tik pred odhodom. Tokrat od štirinajstih igralcev priložnosti nista dobila Bine Prepelič in Jan Špan. V četrtek je reprezentanco zapustil Mike Tobey, ki je mesto naturaliziranega igralca prepustil rojaku Joshu Nebu.

Slovenci zmogli le 12 točk v prvi četrtini
V prvi četrtini Slovenci niso ujeli pravega ritma v napadu. Bruno Caboclo je v 7. minuti z zabijanjem zagotovil Braziliji devet točk naskoka (5:14). Tudi odprtih metov varovanci Aleksandra Sekulića niso zadeli in po desetih minutah so zaostajali z 12:18.

Dončić zrežiral preobrat v drugi četrtini
V drugi četrtini se je razigral Dončić, ki je nanizal sedem točk in Slovenija je z delnim izidom 13:2 povedla s 30:26. Aleksej Nikolić in Vlatko Čančar sta bila natančna izza črte in prednost je narasla na 36:30. Dončić je do odmora zbral že 15 točk, Slovenci pa so imeli štiri točke prednosti (41:37).

V tretji četrtini je Dončić zadel trojko po koraku nazaj in še zaposlil Neba, ki je z zabijanjem povišal na 53:41. Zbranost v obrambi je popustila v zadnjih minutah tretje četrtine, ko sta Georginho De Paula in Didi Louzada znižala na 62:61.

Napete končnice ni bilo
V zadnji četrtini so si Slovenci odločilno prednost zagotovili z delnim izidom 10:1. Štiri minute pred koncem je Gregor Hrovat povišal na 85:72 in napete končnice ni bilo.

Goran Dragić si je ogledal tekmo v družbi izbranke Greice Murphy. Foto: www.alesfevzer.com
Goran Dragić si je ogledal tekmo v družbi izbranke Greice Murphy. Foto: www.alesfevzer.com

Sekulić: Moramo biti čim bolj raznoliki in nepredvidljivi
"Zmaga pred odhodom v Pirej je zelo dobrodošla, zavedamo pa se, da nam zmanjkuje časa za dodatno uigravanje. Na treningih, ki nas čakajo, želimo izpiliti določene podrobnosti, tako da bomo za tekmece čim bolj raznoliki in nepredvidljivi. Dončić je pred tekmo dejal, da želi čim več minut, da pride nazaj v ritem. Čeprav je še pred kratkim igral v finalu Lige NBA, ima neverjetno željo za tekmovanje in dokazovanje."

Edo Murić je dodal: "Morda se nam je malo poznala utrujenost po dveh tekmah z Litvo, a na srečo je bil tu Luka Dončić, ki je poskrbel, da smo tekmo mirno pripeljali do konca. Zagotovo je to lepa popotnica pred odhodom v Pirej, kjer upam, da bomo pokazali podobne predstave. Dončić je v ekipo prinesel svežino, pozitivno energijo, je zabaven in komunikativen, pravi vodja na igrišču in zunaj njega, zato je lepo biti v njegovi družbi."

Edo Murić zadovoljen po zmagi nad Brazilijo

V torek v Pireju proti Hrvaški
Slovenija je končala priprave na nastop v Pireju, kamor bo odpotovala v nedeljo in kjer jo prva tekma proti Hrvaški čaka v torek ob 20.00. V skupini se bo nato v četrtek srečala še z Novo Zelandijo, v primeru uvrstitve v polfinale pa se bo pomerila z Grčijo, Dominikansko republiko ali Egiptom.


Pripravljalna tekma, Ljubljana:
SLOVENIJA – BRAZILIJA
86:80 (12:18, 29:19, 21:24, 24:19)
8000; Dončić 32 (9/11 za dve, 2/8 za tri), 7 skokov in 7 podaj, Nikolić 14, Nebo 10, Hrovat 8, Čančar 7, Prepelič in Dragić 6, Dimec 2, Murić 1; Caboclo 19 (5/5 za dve, 1/1 za tri), Felicio, Santos in Meindl po 10, Huertas 8, Louzada 7, Dias 6, De Paula in Benite po 5.


KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE, turnir v Pireju:

Skupina A, torek, 2. julij, ob 20.00:
SLOVENIJA – HRVAŠKA
Sreda, 3. julij, ob 16.30:
HRVAŠKA – NOVA ZELANDIJA
Četrtek, 4. julij, ob 16.30:
NOVA ZELANDIJA – SLOVENIJA

Skupina B, torek, 2. julij, ob 16.30:
EGIPT – DOMINIKANSKA REPUBLIKA
Sreda, 3. julij, ob 20.00:
DOMINIKANSKA REPUBLIKA – GRČIJA
Četrtek, 4. julij, ob 20.00:
GRČIJA – EGIPT