Slovenija se je predstavila v novih dresih. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija se je predstavila v novih dresih. Foto: www.alesfevzer.com

To je bil drugi medsebojni dvoboj v treh dneh. V nedeljo so Litovci v Vilni slavili z 92:86. Potem ko so vodili vse srečanje, je Sloveniji tedaj uspelo v končnici ogroziti njihovo zmago, tokrat pa je bil obračun ves čas zelo izenačen. Tehtnico so v nedeljo na domačo stran nagnili izgubljene žoge in napadalni skok Litve, tokrat pa so Slovenci v tem pogledu opravili boljše delo. Obramba je bila na zelo solidni ravni, skromen strelski večer pa so popravili v zadnji četrtini, ko so dosegli 28 točk.

Soigralce s klopi spodbuja Luka Dončić. Foto: www.alesfevzer.com
Soigralce s klopi spodbuja Luka Dončić. Foto: www.alesfevzer.com

Aleksander Sekulić je priložnost ponudil 13 košarkarjem, brez minut je ostal le Bine Prepelič. Najboljši strelec je bil s 15 točkami Klemen Prepelič, po devet so jih dodali Gregor Hrovat, Aleksej Nikolić in Josh Nebo. Za baltsko zasedbo je tokrat igral tudi Domantas Sabonis, najboljši skakalec pretekle sezone Lige NBA, ki je nedeljsko tekmo izpustil.

V ponedeljek se je reprezentanci pridružil Luka Dončić, ki je tokrat tekmo na klopi spremljal še v 'civilu', bo pa igral v petek, ko v Stožicah gostuje Brazilija. To bo zadnji preizkus Sekulićeve vrste pred nedeljskim odhodom v Pirej. V Grčiji bo lovila drugi nastop na olimpijskih igrah. V Pariz vodi le zmaga na turnirju. Na tak način se je Slovenija pred tremi leti uvrstila v Tokio, kjer je bila na koncu četrta. Takrat je v kvalifikacijah v Kaunasu v finalu ugnala prav Litvo, ki bo letos olimpijsko vozovnico lovila na turnirju v Portoriku.

Aleksej Nikolić je zadel ključno trojko slabi dve minuti pred koncem. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksej Nikolić je zadel ključno trojko slabi dve minuti pred koncem. Foto: www.alesfevzer.com

V nasprotju z nedeljskim obračunom je bila tokrat Slovenja v prvi polovici dvoboja enakovredna v skoku. Prva peterka je prevzela pobudo, razigran je bil v prvi četrtini Nikolić, ki je prispeval šest točk, in gostitelji so povedli. Po menjavah je ritem slovenskega napada nekoliko padel, Litovci so jih ujeli in po desetih minutah je bil rezultat izenačen (15:15). V drugi četrtini so do polovice vodili gostje, nato pa si je manjšo prednost prek Prepeliča, ki je dal v tem delu igre devet točk, priigrala Slovenija. Po dobri obrambni akciji Luke Ščuke in zabijanju Leona Stergarja v protinapadu je na odmor odšla s prednostjo 32:30.

V tretji četrtini sta vseh deset slovenskih točk dala Američana. Najprej je za navdušenje na stoženskih tribunah z nekaj potezami poskrbel Nebo, še posebej z ukradenima žogama in silovitima zabijanjema v protinapadu. Zbral je sedem točk, še tri pa je dodal Mike Tobey. Litvi je pripadel zaključek tretje četrtine. Ko je povedla za pet, je Sekulić vzel minuto odmora, po kateri je Arnas Butkevičius povišal na +8, pred zadnjo četrtino pa so Litovci vodili s 47:42.

Dobro so domači košarkarji vstopili v zadnjo četrtino. Reprezentančni novinec Miha Cerkvenik, ki je pustil zelo dober vtis, in Ščuka sta dala po tri točke, Stergar pa je dobrih sedem minut pred koncem izenačil na 50. Litva je odgovorila in dobri dve minuti pozneje, ko je s črte prostih metov zadel Butkevičius, povedla za sedem. Hitro je Slovenija znova ujela priključek. Nebo je po podaji Vlatka Čančarja tri minute in pol pred koncem zabil za 60:61, potem je Prepelič s prostim metom po tehnični napaki litovske klopi izenačil, napad pozneje pa jo popeljal v vodstvo (63:62). Minuta in 48 sekund je še ostalo do konca, ko je trojko za +4 zadel Nikolić. Rokas Jokubaitis je na drugi strani zgrešil dva meta za izenačenje – Čančar je drugega blokiral –, nenatančen je bil tudi Lukas Lekavičius, slovensko zmago pa je v prodoru potrdil Prepelič.

Murić: Pokazali smo svoj karakter
Aleksander Sekulić: "Pokazali smo določen napredek v primerjavi s prejšnjo tekmo v Litvi, smo pa še daleč od tistega, kar želimo pokazati. Res je, da ni bilo Dončića in da bodo nosilci igre iz tekme v tekmo bolje pripravljeni in uigrani. Dončić je danes sicer hotel igrati, se predstaviti domači publiki, vendar potem ko je v manj kot enem letu odigral skoraj 100 tekem, ga mi potrebujemo svežega za odločilne tekme v Pireju."

Edo Murić: "Pokazali smo naš karakter in zasluženo prišli do zmage. Sigurno nismo še v tisti formi, ki jo želimo, a pred nami je še nekaj časa in prepričan sem, da bomo od tu naprej le še rasli. Tudi pri sebi vidim, da bom po enoletni odsotnosti potreboval še nekaj tekem, da pridem v pravi strelski ritem. Zahvalil bi se rad še gledalcem, da so nas na državni praznik prišli podpret v takem številu."

Slovenski košarkarji brez Dončića premagali Litvo

Pripravljalni tekmi

SLOVENIJA – LITVA
70:68 (15:15, 17:15, 10:17, 28:21)
8.500; Prepelič 15, Hrovat, Nikolić in Nebo po 9, Cerkvenik 8, Ščuka 5, Stergar 4, Čančar in Tobey po 3, Dragić in Murić po 2, Dimec 1; Lekavičius 13, Sabonis (15 skokov) in Motiejunas po 9, Grigonis 7, Sirvydis in Jokubaitis po 6, Tubelis in Butkevičius po 5, Sedekerskis 4, Kuzminskas in Ulanovas po 2.

Petek ob 20.00:
SLOVENIJA – BRAZILIJA (Stožice)