Massimiliano Allegri je prepričan, da bi se tekma razpletla precej drugače, če bi M'Baye Niang v prvem polčasu namesto vratnice zatresel mrežo gostiteljev. Foto: EPA
Massimiliano Allegri je prepričan, da bi se tekma razpletla precej drugače, če bi M'Baye Niang v prvem polčasu namesto vratnice zatresel mrežo gostiteljev. Foto: EPA

Nogometaši Barcelone so prve pol ure igrali izjemno. Bili so postavljeni zelo visoko, ves čas so pritiskali na naša vrata in nam zelo otežili življenje. Težko smo žogo prenesli z naše polovice.

Massimiliano Allegri
Jordi Roura
Jordi Roura, ki na klopi Barcelone nadomešča glavnega trenerja Tita Vilanovo, je ponosen na svoje varovance in na boj, ki so ga prikazali proti 7-kratnemu evropskemu prvaku. Foto: EPA

Uprizorili smo neverjetno predstavo. V tekmo smo šli z velikim zaostankom, toda naši igralci so še enkrat dokazali, da so zares posebni. Garali so, pokazali so pravi karakter, zelo sem ponosen. Igrali smo na zmago, a imeli smo tudi nekaj sreče, ko je Milan zadel vratnico.

Jordi Roura
Lionel Messi
Lionel Messi je v sredo na tekmi vknjižil 16. dvojčka v Ligi prvakov, kar je absolutni rekord. Najbližji zasledovalec je nekdanji napadalec madridskega Reala, Raul, ki se je ustavil pri številki 14. Messi je v Ligi prvakov sicer zabil že 58 golov in je drugi najboljši strelec v zgodovini tega tekmovanja. S 57. golom je na drugem mestu zamenjal Ruuda van Nistelrooyja. Več zadetkov je zbral le Raul (71). Foto: EPA

Navijači so nam stali ob strani, tudi v težkih trenutkih nam niso obrnili hrbta. Zdaj se bomo skupaj poveselili, kdo bo nasprotnik v četrtfinalu, mi je pa vseeno.

David Villa
Philippe Mexes
Milanov branilec Philippe Mexes po tekmi ni mogel skriti razočaranja. Foto: Reuters

Milančani so po prvi tekmi na San Siru imeli ugoden izid (2:0), toda na povratnem obračunu v katalonski prestolnici proti Barceloni niso imeli možnosti za napredovanje v četrtfinale. Njihova prednost je izpuhtela že v prvem polčasu, v nadaljevanju pa je moral vratar Christian Abbiati žogo iz svoje mreže pobrati še dvakrat (4:0).

Še tretja zmaga med konklavom
Barcelona je med konklavom, ko v Vatikanu izbirajo novega papeža, odigrala tri uradne tekme in prav vse dobila s 4:0. 26. oktobra 1958 je v 7. krogu španskega prvenstva ugnala Real iz Madrida (trikrat je v polno zadel Evaristo de Macedo, mrežo je zatresel še Justo Tejada), 14. oktobra 1978 je bila v 6. krogu španskega prvenstva boljša od Las Palmasa (strelci: Jose Vicente Sanchez, Hans Krankl, 2x Heredia), 12. marca 2013 pa je premagala še Milan (2x Lionel Messi, David Villa, Jordi Alba).


Messi zabil 100. gol Barcelone

Že drugo sezono zapored se je zgodilo, da je Milan na povratni tekmi osmine finala povsem odpovedal. Lani se mu je kljub porazu v Londonu proti Arsenalu (3:0) uspelo uvrstiti med najboljših osem ekip v Evropi, letos so bili za strelski mrk kaznovani z izpadom. Čeprav so tesno pokrivali Lionela Messija, jim je Argentinec zabil dva gola in tako dosegel že 100. zadetek Barcelone v izločilnih bojih Lige prvakov. Barca je prva ekipa, ki je presegla ta mejnik.

Roura ponosen na svoje varovance
"Uprizorili smo neverjetno predstavo. V tekmo smo šli z velikim zaostankom, toda naši igralci so še enkrat dokazali, da so zares posebni. Garali so, pokazali so pravi značaj, zelo sem ponosen. Igrali smo na zmago, a imeli smo tudi nekaj sreče, ko je Milan zadel vratnico," je po tekmi dejal pomočnik glavnega trenerja Tita Vilanove, Jordi Roura in dodal: "Tudi, če se nam ne bi uspelo uvrstiti v četrtfinale, bi bil zelo ponosen. Pred tekmo smo se pogovarjali z Vilanovo, okreva po pričakovanjih in zelo sem vesel." Barcelona se je šestič v zgodovini evropskih tekmovanj uvrstila v naslednji krog, potem ko je prvo tekmo izgubila z vsaj dvema goloma razlike.

Želja po uspehu ostaja
Barcelona je bila v zadnjem času, predvsem po obračunih z večnim tekmecem Realom, tarča kritik. Številni so dejali, da se era Kataloncev počasi končuje, toda še enkrat so kritikom nogometaši s Camp Noua odgovorili na najboljši mogoč način. "Kritike so bile v zadnjem času zelo hude. Prav zaradi tega moramo biti na igralce po tej veličastni zmagi še bolj ponosni. Njihova prizadevanja so neprimerljiva. Pomembno je bilo, kako se bomo odzvali na slabe izide v zadnjem času. Kljub številnim uspehom, ki jih je ta ekipa nogometašev v preteklosti že požela, želja po zmagi in novih lovorikah ostaja," je še povedal Roura.

Villi vseeno, kdo bo naslednji nasprotnik
Eden izmed junakov katalonskega ponosa je bil David Villa, ki je bil večji del tekme popolnoma neviden, nato pa je v 55. minuti izkoristil fantastično podajo Xavija Hernandeza in z izvrstnim strelom dosegel odločilni zadetek. "Bili smo lačni zadetkov, verjeli smo, da lahko izid spreobrnemo sebi v prid. Zelo smo srečni. Navijači so nam stali ob strani, tudi v težkih trenutkih nam niso obrnili hrbta. Zdaj se bomo skupaj poveselili, kdo bo nasprotnik v četrtfinalu, mi je pa vseeno," je dejal odlični 31-letni napadalec iz Langreja, ki je v Ligi prvakov za Barcelono zadel toliko golov, kot sta jih za Katalonce v tem tekmovanju skupaj zadela legendarna Hristo Stojčkov in Thierry Henry (8).

Pique pohvalil navijače
"To je za nas pomembna zmaga. N koncu tekme smo trpeli, saj je Milan pritiskal za tako želeni zadetek, ki bi ga popeljal v četrtfinale, a k sreči sem v sodnikovem podaljšku zadel zelo pomemben gol in razblinil še zadnje dvome o potniku v četrtfinale," je dejal strelec četrtega zadetka Jordi Alba, ki je v obrambi in v napadu igral izvrstno. Gerard Pique je še dodal: "Imeli smo srečo, da smo dosegli hitri zadetek, ki nam je prišel še kako prav. Skozi srečanje smo bili precej boljši od Milana. Vzdušje je bilo fantastično, navijači so nam pomagali do velike zmage."

Allegri: Nogomet je včasih igra centimetrov
"Nogometaši Barcelone so v prve pol ure igrali izjemno. Bili so postavljeni zelo visoko, ves čas so pritiskali na naša vrata in nam zelo otežili življenje. Težko smo žogo prenesli z naše polovice," je sključeno priznal trener Milana Massimiliano Allegri. Ekipa s San Sira je na Camp Nouu izenačila svoj najvišji poraz v zgodovini tega tekmovanja. Predtem je s 4:0 marca 2010 klonila pred Manchester Unitedom, aprila 2004 pa pred Deportivom iz La Corune. A vse bi bilo najbrž drugače, če M'Baye Niang v prvem polčasu ne bi zadel vratnice in bi žoga končala za hrbtom Victorja Valdesa. "Nogomet je včasih tudi igra centimetrov. Če ne bi zadeli vratnice, bi izid poravnali (1:1). Tako pa je že nekaj trenutkov pozneje Barcelona povedla z 2:0," je povedal italijanski strateg.

Milan - mlada ekipa, ki nabira izkušnje
"Žal mi je predvsem za nogometaše, ki so dali vse od sebe, da so prišli do te točke. Nogomet je pač takšen: na prvi tekmi smo s kančkom sreče zadeli prvi gol, nocoj nam je sreča obrnila hrbet - zadeli smo vratnico, in to je bil ključni trenutek, ki je odločil srečanje," je še poudaril 45-letnik in sklenil: "Barcelona ima vrhunske nogometaše v Messiju in Iniesti, ki lahko zlahka preigrata katerega koli branilca na svetu - tudi potem, ko igrata že 90 minut. Moji varovanci nikoli niso obupali, še vedno so se borili tudi po tretjem zadetku Kataloncev. Smo zelo mlada ekipa, ki v Ligi prvakov nabira izkušnje."

Abate: Zagotovo čutimo nekaj grenkobe
"V prvem polčasu smo jim vse podarili, enostavno nismo igrali," je bil vidno razočaran Milanov branilec Ignazio Abate. Nadaljeval je: "V drugem polčasu smo si nato priigrali tri ali štiri priložnosti, ki pa jih nismo izkoristili. Na takem stadionu igraš pod pritiskom, vendar ne smemo za poraz kriviti mladih nogometašev, ki so dali vse od sebe in so se borili do zadnjega sodnikovega žvižga." 26-letnik se zaveda, da je Milan zapravil izjemno priložnost za napredovanje v četrtfinale: "Zagotovo čutimo nekaj grenkobe, saj bi lahko v vezni liniji igrali precej bolje. To sezono smo imeli izjemno priložnost, da naredimo korak dlje in izločimo Barcelono. Ni se izšlo. Zdaj je prioriteta domače prvenstvo, v katerem ne smemo popustiti."

Krkić razočaran nad potekom tekme
Veliko oči je bilo uperjenih v Bojana Krkića, ki je na Camp Nouu zaigral prvič po odhodu iz katalonskega kluba leta 2011. Zdaj kot posojeni nogometaš Rome igra pri rdeče-črnih. "Razočaran sem nad potekom tekme. Če bi zatresli mrežo, in ne vratnice, bi bilo vse drugače. Po prvi tekmi na San Siru smo bili zelo navdušeni, kot levi smo se borili, da smo obdržali prednost dveh zadetkov. Toda Barcelona ima odlično ekipo. Po prvi tekmi se je nad njo vsul plaz kritik, a takšen je pač nogomet. Zdaj se moramo osredotočiti na ligo," je še povedal 22-letnik, ki je v dresu Barcelone na 163 tekmah zadel 41 golov.

Nogometaši Barcelone so prve pol ure igrali izjemno. Bili so postavljeni zelo visoko, ves čas so pritiskali na naša vrata in nam zelo otežili življenje. Težko smo žogo prenesli z naše polovice.

Massimiliano Allegri

Uprizorili smo neverjetno predstavo. V tekmo smo šli z velikim zaostankom, toda naši igralci so še enkrat dokazali, da so zares posebni. Garali so, pokazali so pravi karakter, zelo sem ponosen. Igrali smo na zmago, a imeli smo tudi nekaj sreče, ko je Milan zadel vratnico.

Jordi Roura

Navijači so nam stali ob strani, tudi v težkih trenutkih nam niso obrnili hrbta. Zdaj se bomo skupaj poveselili, kdo bo nasprotnik v četrtfinalu, mi je pa vseeno.

David Villa