Nogometaši Barcelone so že v prvem polčasu izničili izid s prve tekme na San Siru. Foto: Reuters
Nogometaši Barcelone so že v prvem polčasu izničili izid s prve tekme na San Siru. Foto: Reuters
Lionel Messi
Lionel Messi je dvakrat z roba kazenskega prostora matiral nemočnega Christiana Abbiatija. Foto: Reuters
David Villa
David Villa je takole po slabi uri igre zadel za 3:0. Foto: Reuters
Philippe Mexes
Philippe Mexes je po tretjem zadetku Barcelone nemočno gledal slavje Kataloncev. Foto: Reuters
Jordi Alba
Jordi Alba je v 92. minuti z zadetkom zabil zadnji žebelj v Milanovo krsto. Foto: Reuters
Hamit Altintop
Hamit Altintop je v Gelsenkirchnu zatresel mrežo svojega nekdanjega kluba. Foto: Reuters
Nogometaši Galatasaraya
Nogometaši Galatasaraya so se po prejetem zadetku v 17. minuti zbrali, v Gelsenkirchnu so ugnali Schalke in se uvrstili v četrtfinale. Foto: Reuters

Katalonci so na San Siru razočarali, a na svojem stadionu so igrali kot prerojeni. Že v prvem polčasu so prek Lionela Messija zaostanek izničili, v nadaljevanju pa je odločilni zadetek dosegel David Villa.

Milan je še drugo leto zapored visoko izgubil na povratni tekmi osmine finala. Lani so rdeče-črni s kar 3:0 klonili pred Arsenalom, a so se zaradi boljšega izida s prve tekme (4:0) le uvrstili v nadaljnje tekmovanje. Tokrat niso imeli te sreče.

Messi že v 5. minuti zatresel mrežo
Katalonci so na vrata Milana začeli pritiskati od prvega sodnikovega žvižga, Milan se je v uvodnih minutah zgolj branil, že v 5. minuti pa je italijanska obramba klonila. Čeprav so nogometaši gostujoče ekipe tesno pokrivali Lionela Messija, je ta z milimetrsko natančnostjo zatresel mrežo - z dobrih 15 metrov je ob štirih igralcih Milana neubranljivo sprožil v levi zgornji kot vrat nemočnega Christiana Abbiatija. Slabih deset minut pozneje je Abbiati preprečil dvojno vodstvo gostiteljev. Po lepo izpeljani akciji je ubranil silovit volej Andresa Inieste, odbito žogo je Messi z glavo poslal v zunanji del mreže. Milanov vratar se je moral izkazati tudi v 17. minuti, ko je snel žogo po nevarnem diagonalnem strelu z razdalje Xavija Hernandeza.

Poljub sreče v 38. minuti
Barcelona v prvi polovici prvega polčasa Milanu ni pustila 'dihati', ves čas je pritiskala na Abbiatijeva vrata, nato pa je pritisk nekoliko pojenjal, tako da so Italijani izvedli nekaj hitrih protinapadov, ki pa niso prinesli želenega učinka. Po dobre pol ure igre je po lepi globinski podaji kapetana Massima Ambrosinija v protinapad po levi strani zdrvel Stephan El Shaarawy, ki mu ni uspelo ukaniti vratarja Victorja Valdesa, v 38. minuti pa so nato Katalonci dobili poljub sreče. Javier Mascherano je storil napako v obrambi, proti Valdesovemu golu je sam stekel M'Baye Niang, ki pa je z močnim nizkim strelom zatresel desno vratarjevo vratnico.

Messi v polno še drugič
Izjemna priložnost gostov Barcelone ni vrgla iz tira, kmalu zatem je Messi prednost Milana s prve tekme izničil. Ambrosini je na sredini igrišča izgubil boj z Iniesto, Španec je z natančno podajo hitro našel Messija, ki je z roba kazenskega prostora z levico hladnokrvno zadel za 2:0.

Med strelce tudi (nevidni) 'El Guaje'
Milančani so drugi polčas začeli s krajšim pritiskom na domačo obrambo, a je Barcelona hitro prevladala v vezni liniji in že v tretji minuti nadaljevanja zapretila prek Messija, ki je stekel v protinapad, a s slabšim strelom ni povišal vodstva svoje ekipe. Katalonci so zadeli še tretjič v 55. minuti. Po napaki v Milanovi obrambi je Iniesta našel Xavija Hernandeza, ki je z mojstrsko odmerjeno podajo v ogenj poslal Davida Villo. 'El Guaje', ki je bil večji del srečanja popolnoma neviden, je izkoristil priložnost in s plasiranim strelom zadel malo mrežico. 3:0.

Alba zabil zadnji žebelj v Milanovo krsto
Milan si je v drugem polčasu priigral dve lepi priložnosti. Najprej je v 68. minuti po podaji Kevina Princea Boatenga iz neposredne bližine zapretil Mathieu Flamini, a je v zadnjem trenutku nogo podstavil Gerard Pique. Milanov trener Massimiliano Allegri je nato po uri igre opravil dvojno menjavo ter namesto Ambrosinija in Nianga v igro poslal Sulleya Muntarija in Robinha, v 74. minuti je na zelenico namesto Mathieua Flaminija stopil še Bojan Krkić. Prav Krkić in Robinho sta v 82. minuti zapretila domači obrambi, nekdanji igralec Barcelone je na levi strani preigral Piqueja in podal pred vrata, kjer je s petih metrov sprožil Robinho, vendar ob tem zadel požrtvovalnega Albo.

Prav Alba je razblinil vse upe Milana po uvrstitvi v četrtfinale. Italijani so se morali odpreti, stavili so vse v napad, razredčeno obrambo pa so Katalonci kaznovali v 92. minuti, ko je po hitri akciji Messija in rezervista Alexisa Sancheza zadel Alba ter postavil končni izid 4:0.

Galatasaray izločil Schalke
V Gelsenkirchnu je Galatasaray ugnal Schalke (2:3) in se uvrstil v četrtfinale. Gostitelji so tekmo sicer odlično začeli, v 17. minuti je za vodstvo po napaki v obrambi in slabšem posredovanju Fernanda Muslere zadel Roman Neustädter, a so Turki še pred odmorom uprizorili preobrat. V 37. minuti je Hamit Altintop s senzacionalnim zadetkom z razdalje izid poravnal, pet minut pozneje je Galatasaray v vodstvo popeljal izjemni Burak Yilmaz. Ta je po vztrajnosti Alberta Riere, ki je izbil žogo proti golu domače ekipe, mojstrsko zadel za 1:2.

Gostitelji so za četrtfinale potrebovali dva zadetka, dosegli so zgolj enega - po odbitem strelu Finca Teemuja Pukkija je do žoge prišel Acuto Učida, ki je hladnokrvno zadel za 2:2. Končnih 2:3 je v sodnikovem podaljšku postavil Umut Bulut.

Osmina finala, povratne tekme:
BARCELONA - Milan 4:0 (2:0) 0:2
Messi 5., 39., Villa 55., Alba 92.

Barcelona: Valdes, Alves, Pique, Mascherano (77./Puyol), Alba, Xavi, Busquets, Iniesta, Pedro (83./Adriano), Messi, Villa (74./Sanchez).

Milan: Abbiati, Abate, Mexes, Zapata, Constant, Montolivo, Ambrosini (60./Muntari), Flamini (74./Krkić), Boateng, Niang (60./Robinho), El Shaarawy.

Sodnik: Viktor Kassai (Madžarska)


Schalke - GALATASARAY 2:3 (1:2) 1:1
Neustädter 17., Bastos 63.; Altintop 37., Yilmaz 42., Bulut 95.

Schalke: Hildebrand, Učida, Höwedes, Matip, Kolašinac, Höger (85./Meyer), Neustädter (46./Fuchs), Farfan, Draxler, Bastos, Pukki (85./Obasi).

Galatasaray: Muslera, Nounkeu, Kaya (79./Zan), Eboue, Altintop, Inan, Melo, Riera, Sneijder (69./Amrabat), Yilmaz (86./Bulut), Drogba.

Sodnik: Jonas Erikson (Švedska)

V krepkem tisku sta izida prve tekme.