138: Manchester United in Chelsea sta se v angleškem prvenstvu do danes pomerila 137-krat. Uspešnejši so rdeči vragi, ki so dobili 56 obračunov, Chelsea je slavil 40-krat. Brez zmagovalca sta se kluba razšla 41-krat. Razmerje v doseženih zadetkih je 222:169 v korist ekipe z Old Trafforda. Foto: Mitja Lisjak
138: Manchester United in Chelsea sta se v angleškem prvenstvu do danes pomerila 137-krat. Uspešnejši so rdeči vragi, ki so dobili 56 obračunov, Chelsea je slavil 40-krat. Brez zmagovalca sta se kluba razšla 41-krat. Razmerje v doseženih zadetkih je 222:169 v korist ekipe z Old Trafforda. Foto: Mitja Lisjak
Frank Lampard in Didier Drogba
LAMPARD ZA ZMAGO: Zadnji medsebojni obračun so na Stamford Bridgeu dobili nogometaši Chelseaja. Foto: EPA

Ni boljše motivacije, kot oditi na Old Trafford, zmagati in utišati njihove navijače. Zmaga pa nas seveda pelje na čelo lestvice, in mislim, da imamo dovolj kvalitete, da tam tudi ostanemo.

John Terry, kapetan Chelseaja
Aaron Ramsey
KJER SE PREPIRATA DVA, CHELSEA DOBIČEK IMA: V prejšnjem krogu je Aaron Ramsey (desno) poskrbel, da je Arsenal na Emiratesu premagal rdeče vrage. S tem so topničarji naredili veliko uslugo svojemu mestnemu tekmecu, Chelseaju. Foto: EPA
Howard Webb
(NE)SREČNI DELILEC PRAVICE: Howard Webb je v letošnjem prvenstvu Manchester Unitedu in Chelseaju sodil po dvakrat. Rdeči vragi so obe tekmi dobili, Chelsea pa je 7. novembra klonil pred Liverpoolom. Foto: EPA

Navijači bodo pripravljeni, igralci pa prav tako. Če zmagamo, bomo osvojili naslov, kajti doma igramo zares odlično.

Alex Ferguson, menedžer Manchester Uniteda
Carlo Ancelotti in Alex Ferguson
S SLADKIMI SKRBMI: Carlo Ancelotti (levo) in Alex Ferguson lahko računata na standardne člane svojih enajsteric. Pri Chelseaju nimajo težav s poškodbami, pri Unitedu pa se je po velikih težavah z virusom vrnil Darren Flatcher, medtem ko se na tekmi pričakuje tudi Patrica Evraja. Foto: EPA

Manchester United bo v predzadnjem krogu gostoval v Blackburnu, sezono bo sklenil doma proti Blackpoolu. Chelsea bo krog pred koncem doma gostil Newcastle United, nato pa ga čaka neugodno gostovanje v Liverpoolu, kjer se bo udaril z Evertonom.

Lestvica Premier lige
ZANIMIVOST: Takole bi izgledala premierligaška lestvica, če bi streli, ki so zadeli okvir vrat, končali v mreži. Arsenal bi si tri kroge pred koncem že zagotovil naslov (klikni na grafiko za povečavo). Foto: Mitja Lisjak

Verjetna postava Manchester Uniteda: Van der Sar - Evra, Vidić, Ferdinand, Fábio - Giggs, Anderson, Scholes, Nani - Hernández, Rooney.

Verjetna postava Chelseaja: Čech - Cole, Terry, Luiz, Ivanović - Mikel, Essien, Lampard, Malouda - Drogba, Torres.

V nemški Bundesligi je prvak že znan (Borussia Dortmund), v Italiji je težko verjeti, da bo Milan ‘scudetto’ izpustil iz rok, v Španiji pa ima madridski Real le še teoretične možnosti. Od največjih evropskih nogometnih lig je še najbolj vroče v Franciji, kjer je Lille vrgel rokavico aktualnemu prvaku Marseillu, in v Angliji. Unitedu za dokaj mirno nadaljevanje prvenstva v nedeljo zadostuje že točka, Londončani pa nujno potrebujejo vse tri.

Sezona polna presenečenj
Letošnja sezona Premier lige je vsekakor edinstvena. Angleži se radi pohvalijo, da lahko v njihovi najelitnejši nogometni druščini vsak premaga vsakogar, zaradi česar naj bi bila Premier liga najzanimivejša in najatraktivnejša liga na svetu. Zadnja ekipa v prvenstvu lahko premaga prvouvrščeno, avtsajder lahko na kolena spravi nespornega favorita. V preteklih letih ni bilo tako. Res je, od časa do časa je prišlo do presenetljivega rezultata, ki pa je bil prej izjema kot pravilo. Z letošnjo sezono se je to spremenilo, saj smo bili priča številnim presenečenjem: Wolverhampton je, denimo, na kolena spravil Man United (2:1), Chelsea (1:0) in Liverpool (0:1), Sunderland je na Stamford Bridgeu slavil s kar 0:3, Liverpool je bil po 8. krogu prvenstva uvrščen celo na predzadnje, 19. mesto.

Arsenal boj prepustil tekmecema
Dolgo se ni vedelo, kdo bo na koncu ušel iz mrtvega teka in osvojil tako želeno lovoriko, ki v angleškem nogometu pomeni vse. V igri je bilo več klubov, na koncu so ostali trije, po neprepričljivih igrah Arsenala, ki so nastopile po porazu v ligaškem pokalu proti Birmingham Cityju (2:1), pa sta glavna konkurenta za naslov le še dva - United in Chelsea. Kdo bo po zadnjem sodnikovem žvižgu v nedeljo zadovoljnejši?

Ob koncu leta so zelo popustili
Varovanci Carla Ancelottija so sezono začeli silovito, uvodni dve tekmi so dobili s 6:0, po petih krogih so z gol-razliko 21:1 prepričljivo vodili na premierligaški lestvici. V nadaljevanju prvenstva so obdržali raven z začetka sezone, proti koncu leta 2010 pa so nekoliko popustili in oddali nekaj (pre)dragocenih točk. V oči bode predvsem november, v katerem so na petih tekmah doživeli kar tri poraze (Liverpool, Birmingham, Sunderland), od mogočih 15 točk pa so jih odnesli le štiri. Nič bolje jim ni šlo decembra, v katerem so iz rok izpustili še nadaljnjih 7 točk. Tudi prihod Fernanda Torresa iz Liverpoola njihovih težav v napadu ni rešil, a so modri kljub vsemu nekako obdržali stik z vodilnima ekipama in se povsem na koncu vmešali v boj za prvaka.

Terry nikoli ni obupal
“Če letos osvojimo naslov prvaka, mi bo ta angleška krona pomenila prav toliko kot prva po 50 letih, ki smo jo osvojili leta 2005,” je povedal kapetan Chelseaja John Terry. 1. marca je imel United pred Chelseajem že kar 15 točk naskoka, a je ta prednost v zadnjih tednih skopnela na tri. “Zdelo se je, da za naslov prvaka nimamo več možnosti, a kljub vsemu nikoli nismo obupali. To dokazuje tudi dejstvo, da smo se rdečim vragom približali na samo tri točke zaostanka.” V lanski sezoni so Londončani na Old Traffordu zmagali z 1:2, podoben izid bi bil za Terryja in druščino letos več kot dobrodošel. “Ni boljše motivacije, kot oditi na Old Trafford, zmagati in utišati njihove navijače. Zmaga pa nas seveda pelje na čelo lestvice in mislim, da imamo dovolj kakovosti, da tam tudi ostanemo. Želimo si naslov pripeljati nazaj na Stamford Bridge, in to je želja, ki nas žene naprej,” je sklenil 30-letni branilec.

Slabši začetek za boljši konec?
Povsem drugače so sezono začeli rdeči vragi, ki neodločenih izidov, potem ko so na tekmah že vodili, niso mogli spraviti iz sistema. Zlasti ob koncu septembra in na začetku oktobra, ko so remizirali kar trikrat zapored (proti Boltonu, Sunderlandu in West Bromwichu). Toda novo leto je prineslo niz odličnih predstav, januarja so na petih tekmah izgubili le točki na srečanju s Tottenhamom, šele 5. februarja pa so prvič v letošnji sezoni Premier lige okusili grenkobo poraza, ko jih je šokantno na Molineuxu z 2:1 odpravil Wolverhampton. Ko je že kazalo, da United drvi novemu naslovu nasproti, sta nastopila dva boleča poraza v gosteh, najprej proti Chelseaju (2:1), nato še na Anfieldu proti Liverpoolu (3:1). Za napeto končnico prvenstva je z zmago v derbiju na Emiratesu poskrbel Arsenal (1:0) in s tem napravil veliko uslugo svojemu mestnemu tekmecu iz jugozahodnega dela Londona.

United bo pripravljen
Prav po tej tekmi je imel menedžer Uniteda Alex Ferguson veliko pripomb čez sojenje glavnega sodnika Chrisa Foya, ki po prekršku nad Michaelom Ownom ni dosodil najstrožje kazni. “To je enostavno prevelika tekma, da bi si lahko sodnik privoščil tako napako,” je bentil 69-letnik in dodal: “Chelsea ima zdaj zlato priložnost, da si reši sezono. Toda tako pač je, če te sodniška trojka oškoduje.” Spomin na lanski domači derbi s Chelseajem je za Škota še vedno boleč, a je prepričan, da bodo letos zmagali njegovi varovanci. “Navijači bodo pripravljeni, igralci pa prav tako. Če zmagamo, bomo osvojili naslov, kajti doma igramo zares odlično,” je sklenil.

Največ prahu dvignil … Howard Webb!
Nogometno javnost je še najbolj razburila Angleška nogometna zveza, ki je za derbi delegirala glavnega sodnika Howarda Webba. Navijači obeh ekip so prepričani, da Webb sodi pristransko. Telefoni v popularni oddaji na BBC 5live so ob novici, da bo tekmo sodil Webb, skoraj pregoreli. Chelseajevi navijači so opozarjali na to, da je policist iz Rotherhama na zadnjih štirih tekmah, ki jih je sodil na Old Traffordu, dosodil tri sumljive 11-metrovke v korist domače ekipe, navijači Uniteda pa opozarjajo na sojenje iz lanskega polfinala FA-pokala, ko Webb ni dosodil 11-metrovke v korist Aston Ville, po 'zverinskem' Terryjevem štartu nad Jamesom Milnerjem (zaradi incidenta je takratni menedžer Aston Ville Martin O'Neill popolnoma izgubil živce in je bil pozneje od FA-ja tudi kaznovan) pa kapetana angleške izbrane vrste ni poslal predčasno pod prho.

Nogometni poznavalci mu dajejo nizke ocene
Resnica je najbrž nekje vmes, dejstvo pa je, da angleški sodniki nikoli niso uživali slovesa vrhunskih delilcev pravice. Celo nasprotno, na mednarodnih tekmovanjih so se večkrat blamirali - tudi Webb. Lani je sodil dva velika finala. V finalu Lige prvakov naj bi njegovi pomočniki ob Interjevem zadetku spregledali 'očiten' prepovedani položaj, v finalu 19. mundiala pa je Angležu tekma ušla popolnoma izpod nadzora. Vrhunec se je zgodil ob zverinskem prekršku ('kung fu' udarec v prsa) Nigela De Jonga nad Xabijem Alonsom, ki pa po Webbovih merilih ni bil zrel za izključitev. Tudi na splošno je Webb v Angliji med najmanj priljubljenimi sodniki, na številnih spletnih straneh, ki ocenjujejo delo nogometnih sodnikov, prejema zelo nizke ocene. Navijači in drugi nogometni navdušenci zdaj upajo, da bo 39-letnik v nedeljo sodil najbolje v življenju. V nasprotnem primeru bo njegov že tako zmajan ugled dobil nov madež.

Webb ob bok Osami in Obami
Koliko prahu je dvignila odločitev, da bo Webb sodil nedeljski derbi, kaže tudi podatek, da se je njegovo ime v sredo pojavilo med desetimi najpopularnejšimi temami na spletni strani za socialno mreženje Twitter. Še bolj zanimivo pri vsem tem pa je, da je José Mourinho, ki v zadnjem času z nogometnimi sodniki nikakor ne najde skupnega jezika, že pred časom izjavil: “Howard Webb je sodnik, ki na velikih tekmah v ključnih trenutkih sodi pravilno.”

Naj se derbi že začne …
Skoraj ni tekme, na kateri ne bi bilo spornih sodniških odločitev, lahko pa le upamo, da jih bo v nedeljo čim manj in da bodo ljubitelji angleškega nogometa uživali v še eni nogometni poslastici, ki jih je ustvarila letošnja sezona. Po štirih ‘El Clasicih’ v slabem mesecu dni je zdaj na potezi, da pokaže vse svoje čare, še otoški nogomet. Dvoboj vodilnih ekip v Premier ligi obeta veliko - upajmo, da bo izpolnil pričakovanja nogometnih sladokuscev.

ANGLEŠKO PRVENSTVO, 36. KROG

Sobota ob 16.00:
ASTON VILLA - WIGAN
BOLTON - SUNDERLAND
EVERTON - MANCHESTER CITY
NEWCASTLE - BIRMINGHAM
WEST HAM - BLACKBURN

Ob 18.30:
TOTTENHAM - BLACKPOOL

Nedelja ob 13.00:
WOLVERHAMPTON - WEST BROMWICH

Ob 15.05:
STOKE CITY - ARSENAL

Ob 17.10:
MANCHESTER UTD - CHELSEA

Ponedeljek ob 21.00:
FULHAM - LIVERPOOL

Lestvica:
MANCHESTER UTD 35 21 10 4 71:33 73
CHELSEA 35 21 7 7 66:28 70
ARSENAL 35 19 10 6 68:36 67
MANCHESTER CITY 34 18 8 8 53:31 62
LIVERPOOL 35 16 7 12 54:39 55
TOTTENHAM 34 14 13 7 50:43 55
EVERTON 35 11 15 9 48:43 48
BOLTON 35 12 10 13 48:48 46
FULHAM 35 10 15 10 43:36 45
WEST BROMWICH 35 11 10 14 51:65 43
STOKE CITY 35 12 7 16 43:43 43
NEWCASTLE 35 10 11 14 49:51 41
SUNDERLAND 35 10 11 14 39:52 41
ASTON VILLA 35 10 11 14 44:57 41
BLACKBURN 35 10 8 17 41:55 38
BIRMINGHAM 35 8 15 12 35:52 39
WIGAN 35 7 14 14 35:58 35
BLACKPOOL 35 9 8 18 48:70 35
WOLVERHAMPTON 35 9 7 19 38:61 34
WEST HAM 35 7 11 17 40:64 32

Ni boljše motivacije, kot oditi na Old Trafford, zmagati in utišati njihove navijače. Zmaga pa nas seveda pelje na čelo lestvice, in mislim, da imamo dovolj kvalitete, da tam tudi ostanemo.

John Terry, kapetan Chelseaja

Navijači bodo pripravljeni, igralci pa prav tako. Če zmagamo, bomo osvojili naslov, kajti doma igramo zares odlično.

Alex Ferguson, menedžer Manchester Uniteda

Manchester United bo v predzadnjem krogu gostoval v Blackburnu, sezono bo sklenil doma proti Blackpoolu. Chelsea bo krog pred koncem doma gostil Newcastle United, nato pa ga čaka neugodno gostovanje v Liverpoolu, kjer se bo udaril z Evertonom.

Verjetna postava Manchester Uniteda: Van der Sar - Evra, Vidić, Ferdinand, Fábio - Giggs, Anderson, Scholes, Nani - Hernández, Rooney.

Verjetna postava Chelseaja: Čech - Cole, Terry, Luiz, Ivanović - Mikel, Essien, Lampard, Malouda - Drogba, Torres.