V Stožicah je zmago s 5:0 (s tem izidom je pred 20 leti Gorica v kvalifikacijah za Ligo prvakov v gosteh senzacionalno premagala København) v živo videlo 12.616 gledalcev. Lani jih je tekmo proti Galatasarayu spremljalo 13.712. Foto: www.alesfevzer.com
V Stožicah je zmago s 5:0 (s tem izidom je pred 20 leti Gorica v kvalifikacijah za Ligo prvakov v gosteh senzacionalno premagala København) v živo videlo 12.616 gledalcev. Lani jih je tekmo proti Galatasarayu spremljalo 13.712. Foto: www.alesfevzer.com

Lani so Ljubljančani popotovanje začeli v kvalifikacijah za Ligo prvakov in si jesen v Evropi zagotovili že 1. avgusta. Veselje je bilo nepopisno, z zadetkom Timija Maxa Elšnika v 92. minuti in ubranjeno 11-metrovko Matevža Vidovška v 102. minuti je ob severni obvoznici padel bolgarski prvak Ludogorec, navijači pa so po zadnjem sodnikovem žvižgu preplavili zelenico in na njej rajali še dolgo.

Sinoči je bilo slavje po gala predstavi in nepričakovano gladkemu uspehu s 5:0 manj bučno. Zadnje pol ure tekme je hočeš nočeš minilo pod vtisom dogodkov iz 60. minute, ko je bil dvoboj za pol ure prekinjen zaradi metanja bakel gostujoče navijaške skupine Armada na zelenico in med domače gledalce, zaradi česar je sledila izpraznitev tribune z navijači Rijeke.

Seveda ne želimo, da se takšne stvari dogajajo, to ni dobro za nogomet. Metati bakle na takšen način je zelo tvegano. Proti Mariboru se je v nedeljo zgodilo nekaj podobnega. Navijači so zelo pomembni, a ne morejo spravljati igralcev v nevarnost.

Trener Olimpije Victor Sanchez o izgredih navijačev Rijeke

Uresničili so načrt

Na igrišču je eno uro plesala samo Olimpija. Trener Victor Sanchez je taktično prelisičil Radomirja Đalovića. Potem ko je prejšnji četrtek na Reki igral s sistemom 4-2-3-1 in v nedeljo v Ljudskem vrtu s postavitvijo 4-1-4-1, je tokrat uporabil sistem 4-4-2 z dvema napadalcema. Nemanjo Motiko in Dioga Pinta sta v začetni postavi zamenjala Thalisson in mladi Dino Kojić, ki je bil v konici napada skupaj s Pedrom Lucasom.

"Podrobno smo analizirali prvo tekmo v gosteh in derbi v Mariboru. Odločili smo se, da bomo igrali malo drugače. Menili smo, da bi jih s tem lahko presenetili. Sistem 4-4-2 velja bolj za obrambo, v napadu smo želeli v ospredju ustvariti še kakšnega igralca več. Načrt smo uresničili, zato sem zadovoljen. Želim, da moje ekipe igrajo pametno in da so se pripravljene prilagoditi različnim položajem, ter po potrebi spreminjamo sistem igre. To je taktična prednost," je pojasnil 48-letni španski trener.

19-letni Kojić, ki na Rujevici ni igral zaradi poškodbe (tokrat je moral v slačilnici ostati med odmorom), je v prvem polčasu poskrbel za dve imenitni potezi. Najprej je sijajno zaključil protinapad za vodstvo s 3:0, pri četrtem zadetku pa je s spodnjim delom stopala v slogu največjih mojstrov podal Thalissonu, ki je v prazen prostor vtekel za njim.

"Vesel sem za fante, njihove družine in navijače, zaslužili so si nagrado, saj trdo delajo. Podpora bližnjih in prijateljev je ena največjih motivacij. To je bila velika priložnost za nas in opravili smo svoje delo. Danes je bil eden izmed tistih dni, ko je šlo vse po načrtu od prve do zadnje minute. Izvedba je bila skoraj popolna, seveda pa so vedno rezerve. Zadovoljen sem, ko vidim, da so pripravljeni iz dneva v dan napredovati in upoštevati moje ideje. Če pokažeš na igrišču pravo podobo in bojevit duh, bodo tudi navijači ponosni nate in ti bodo sledili. Tudi če ti rezultatsko morda ne uspelo. Navijači cenijo pravi pristop," je poudaril Sanchez.

Sorodna novica Olimpija napolnila reško mrežo za drugi zaporedni nastop v Konferenčni ligi

Med mogočimi tekmeci tudi Chelsea

Danes popoldne bo Olimpija izvedela za tekmece v skupinskem delu tretjerangiranega evropskega tekmovanja, žreb bo ob 14.30 v Monte Carlu. Dobila bo šest tekmecev, s tremi bo igrala doma in s tremi v gosteh. Najslovitejša imena v Konferenčni ligi so letos Chelsea, Fiorentina, Betis, Köbenhavn in Panathinaikos, nemško Bundesligo zastopa Heidenheim, Portugalsko Vitoria Guimaraes, Avstrijo pa dunajski Rapid in LASK iz Linza.

Madridčan na klopi zeleno-belih nima kakšnih posebnih želja, prepričan pa je, da se njegovo moštvo tu ne bo ustavilo: "Enako bomo nadaljevali, ne ukvarjamo se s tem, da imamo nižji proračun od večine tekmecev. Za nas bo to velika priložnost, veseli smo, da smo v tem tekmovanju. Trudili se bomo še naprej. Videli bomo, ali lahko navijačem pričaramo še kakšen podoben večer kot danes. Nocoj se bomo seveda poveselili, saj je to zelo pomemben uspeh. Toda že jutri bomo imeli trening, saj nas v nedeljo čaka tekma proti Muri. Malce dlje časa bomo počivali naslednji teden, ko bo premor za reprezentance. Veliko opravka bo tudi z nogometno tržnico, saj se zaključuje poletni prestopni rok. Pogledujemo tudi za novimi igralci, vsekakor pa prav tako nikogar ne bi rad izgubil," se je Sanchez muzal s pogledom, usmerjenim proti Raulu Floruczu, ki je na novinarski konferenci sedel poleg njega.

V Avstriji rojeni nogometaš z romunskimi koreninami je bil glede svoje prihodnosti ob vprašanju, ali je bila to njegova zadnja tekma za Olimpijo, skrivnosten. Poudaril pa je, kaj je bilo odločilno za uspeh: "Pred tekmo se je govorilo, da je hrvaški nogomet boljši od slovenskega. Sami se nismo veliko ukvarjali s tem, kaj se piše in poroča v medijih. Tu smo, da govorimo na igrišču, in pokazali smo, kje nam je mesto. Od prve minute smo krenili na zmago in hitro zadeli, podpora navijačev je bila izjemna. Ni nam bilo v motivacijo toliko to, da so se oni imeli za boljše, ampak bolj naši navijači, poln stadion, vzdušje in seveda možnost napredovati v Konferenčno ligo."

Hrvaški novinarji niso mogli verjeti, kako je bila za Rijeko usodna ekipa, sestavljena iz kar nekaj igralcev, ki so tako kot Florucz še nedavno igrali v drugi hrvaški ligi.

"Tam sem bil v Jarunu. V prvi ligi nisem dobil priložnosti, Lokomotiva Zagreb je presodila, da še ne spadam tja. Toda tudi v drugi ligi je veliko dobrih in kakovostnih nogometašev," je odgovoril krilni napadalec, ki si ga je Olimpija zagotovila januarja lani, ko je bil najboljši strelec 2. HNL, v Ljubljano pa je prišel junija.

Sorodna novica Izgredi reške navijaške skupine v Stožicah, posredovati je morala policija

Đalović: Nihče ne more verjeti, kaj se nam je zgodilo

Nato je pred novinarje stopil še poklapani trener Rijeke Đalović. Hrvaški podprvaki so napovedovali, da se pridejo v Ljubljano "pretepst" in pokazat, da so kakovostnejše moštvo, naposled pa so doživeli velik polom. Med drugim so gol prejeli na začetku obeh polčasov.

Kako drugačen večer kot pred natančno 11 leti, ko so se pod vodstvom Matjaža Keka po "čudežu" v Stuttgartu prvič uvrstili v skupinski del Evropske lige.

"To je bila nočna mora. Opravičujem se vsem, ki jim Rijeka nekaj pomeni. Videti je bilo, kot da igramo proti Realu iz Madrida. Naša obramba, ki v hrvaškem prvenstvu še ni prejela zadetka, je prvič klonila že v 2. minuti. Ne moreš igrati najpomembnejše tekme in je izgubiti na takšen način. Nihče od igralcev ne more verjeti, kaj se nam je zgodilo. Ob polčasu sem jim naročil, naj vsaj pokažejo, da so moški, naj naredijo prekršek. Nekateri igralci z glavo niso bili povsem pri stvari. Franjo Ivanović, ki se poslavlja od nas, je sam želel igrati. Tvegal je svoj prestop in kariero, toda žal se ni končalo tako, kot si je želel. Morda nam res manjka še kakšen bolj karakteren igralec, ki bi lahko držal vse skupaj," je razlagal Đalović.

Mu bo res oproščeno?

V nedeljo bo Rijeka v hrvaškem prvenstvu gostila Dinamo, trener jasno pričakuje primeren odziv svojih varovancev: "Igralci bodo sami morali najti motiv in pokazati, da je bila to le nočna mora."

Vprašanje pa je, ali bo Đalović, ki je pred dobrima dvema tednoma zamenjal Željka Sopića, sploh ostal na klopi Rečanov. Na Kvarnerju se že špekulira, da bo novi trener znanec slovenskih zelenic Damir Krznar.

Olimpija s "petardo" razbila nemočno Rijeko v polnih Stožicah

"Če premagaš Jakirovića (trenerja Dinama, ki je lani nenadejano zapustil Rijeko in odšel v Zagreb, op. a.), ti bo vse oproščeno," je ob odhodu z novinarske konference v Stožicah za Đalovićem zavpil eden izmed novinarjev z Reke, trener pa se je lahko le (kislo) nasmejal.

Zadnji z evropsko jesenjo je bil Rožman

Rijeka, ki je ob ustanovitvi leta 1906 nosila ime Club Sportivo Olimpia oziroma pozneje Olympia, še četrto sezono zapored ostaja brez skupinskega dela evropskih tekmovanj. Nazadnje jo je v covidni sezoni 2020/21 z zmago v Köbenhavnu z 0:1 v skupinski del Evropske lige popeljal Simon Rožman.

Pred dvema letoma jo je z dvema zmagama že v 2. predkrogu Konferenčne lige izločil Djurgarden, pred tremi leti PAOK in lani Lille v play-offu. Letos v gosteh ni dosegla niti enega zadetka!

Policija: pridržan en navijač Rijeke, poškodovanih 7 policistov

Pred samo tekmo so policisti preprečili fizični obračun navijačev, pri čemer je bil pridržan en hrvaški državljan. Med samo tekmo je prišlo do izgredov na tribunah gostujočih navijačev, kjer so uporabljali tudi močnejšo pirotehniko, na igrišče metali baklje, lomili stole, jim metali proti policistom in jih zažigali. Ob izpraznitvi tribun reške navijaške skupine Armada je prišlo do nadaljnih prestopkov.

Sledi še podrobna izjava inšpektorja
"Med varovanjem je sedem policistov zadobilo manjše poškodbe. Zbiranje obvestil in ugotavljanje storilcev kaznivega dejanja napada na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti, še poteka,"
je sporočila policijska uprava Ljubljana, ki bo ob 11.30 prestavila podrobno poročilo dogajanja ob nogometni tekmi Olimpija – Rijeka.

Manjkala tretjina varnostnikov
Ob tem je policija še izpostavila: "Pri varovanju nogometne tekme je bilo tudi ugotovljeno, da organizator ni izvedel vseh ukrepov, ki so mu bili določeni v dovoljenju za izvedbo prireditve. Prav tako je pristojni inšpektorat ugotovil, da je manjkala kar ena tretjina v dovoljenju določenega števila varnostnikov."