Luciano Moggi, nekdanji športni direktor Juventusa, po katerem nosi afera Moggiopoli ime. Foto: EPA
Luciano Moggi, nekdanji športni direktor Juventusa, po katerem nosi afera Moggiopoli ime. Foto: EPA
Piero Sandulli
Piero Sandulli, predsednik prizivnega športnega sodišča, je javnosti takole razkril končne razsodbe. Foto: Reuters
Adriano Galliani
Podpredsednik Milana Adriano Galliani je lahko zelo zadovoljen. Foto: EPA
Franco Carraro
Kazen nekdanjemu predsedniku Italijanske nogometne zveze Francu Carraru je sodišče druge stopnje drastično znižalo. Foto: EPA

Stara dama pa druge lige v prihodnji sezoni ne bo začela s 30 točkami minusa, kot je pred 10 dnevi odločilo športno razsodišče na prvi stopnji, ampak "le" s 17. Tri tekme bo morala odigrati pred praznimi tribunami in plačati 120.000 evrov. Juve ostaja brez naslovov italijanskega prvaka v zadnjih dveh sezonah, ni pa še znano, komu bosta ta dva "scudetta" pripadla.

"Obstala" tudi Fiorentina in Lazio
Milan bo po odločitvi sodišča, ki je obravnavalo pritožbe, lahko nastopil v kvalifikacijah za Ligo prvakov, saj so mu v minuli sezoni odvzeli 30 točk, ob isti kazni za Fiorentino in Lazio, ki tako ostajata v Serie A (!), pa je lani zasedel tretje mesto.

Milan bo novo sezono v prvi ligi začel z 8 točkami minusa (eno tekmo bo odigral pred praznimi tribunami in plačal 100.000 evrov), Fiorentina z 19 (tri tekme brez gledalcev; 100.000 evrov), Lazio pa z 11 (dve tekmi brez gledalcev; 100.000 evrov). Vsi štirje klubi so bili obtoženi sodelovanja v škandal z nameščanjem sodnikov in prirejanjem izidov, ki je izbruhnil maja.

Preostali udeleženci evropskih pokalov iz Italije so po novem še Inter, Roma, Chievo (Liga prvakov), Palermo, Livorno in Parma (Pokal Uefa). Kdo bo zasedel zadnje prosto mesto v Serie A, še ni znano, najbližje temu pa je Messina.

Napovedane nove pritožbe
Kot kaže, pa škandal še zdaleč ni končan. Juventus je že napovedal, da se s kaznijo ne more sprijazniti in se namerava pritožiti na obe športni razsodišči ter če bo potrebno tudi na civilno sodišče. Novo pritožbo bodo spisali tudi pri Fiorentini, še naprej pa so nezadovoljni tudi vodilni možje pri Laziu. Delno je zadoščenje dobil le Milan.

Popravljene kazni v aferi Moggiopoli:

JUVENTUS
- odvzeta naslova italijanskega prvaka za sezono 2004/05 in 2005/06 - kazen ostaja enaka.
- v novi sezoni bo igral v 2. ligi, a je ne bo začel z -30, kot je odločilo sodišče prve stopnje, ampak z -17.
- nekdanji generalni direktor kluba Luciano Moggi in izvršni direktor Antonio Giraudo pet let ne smeta delovati v nogometu - kazen ostaja enaka.

MILAN
- v prejšnjem prvenstvu se mu odvzame 30 točk in ne 44, kar pomeni, da bo igral v Ligi prvakov. Novo sezono v prvi ligi bo začel z -8 točkami in ne -15.
- podpredsednik Adriano Galliani je dobil 9-mesečno kazen in ne enoletno.

FIORENTINA
- v novi sezoni bo še vedno igrala v 1. ligi, ki jo bo začela z -19 točkami. V prejšnji sezoni so ji odvzeli 30 točk. Po odločitvi sodišča 1. stopnje bi nazadovala v 2. ligo in jo začela z -12.
- predsednik Andrea Della Valle 3 leta ne bo smel opravljati nobenih funkcij v nogometu (prej 3 leta in pol).

LAZIO
- v novi sezoni bo še vedno igral v 1. ligi, ki jo bo začel z -11 točkami. V prejšnji sezoni so mu odvzeli 30 točk. Po odločitvi sodišča 1. stopnje bi nazadoval v 2. ligo in jo začel z -7.
- predsednik Claudio Lotito 2 leti in pol ne bo smel opravljati nobenih funkcij v nogometu (prej 3 leta in pol).

FRANCO CARRARO
Nekdanji predsednik Italijanske nogometne zveze, ki je s svojega položaja odstopil 8. maja 2006, mora plačati 80.000 evrov. Sodišče prve stopnje mu je pred tem naložilo štiriinpolletno kazen. Podpredsednik Innocenzo Mazzini je dobil petletno kazen (ostaja enaka).

SODNIKI
Najvišjo kazen je dobil Massimo De Santis (soditi bi moral tudi tekme letošnjega svetovnega prvenstva), ki bo brez piščalke 4 leta (prej še pol leta več). Paolo Dondarini se je pridružil še trem oproščenim sodnikom od prej. Pierluigi Pairetto, zadolžen za delegiranje sodnikov, 3 leta in pol ne bo smel delovati v nogometu.