Predsednik kolumbijske zveze, podpredsednik južnoameriške zveze in član sveta Fife Ramon Jesurun je izgubil živce, potem ko ga varnostniki niso spustili na zelenico po koncu finala Cope Americe. Končalo se je s pretepom s policisti in aretacijo ter hudimi obtožbami. Foto: Reuters
Predsednik kolumbijske zveze, podpredsednik južnoameriške zveze in član sveta Fife Ramon Jesurun je izgubil živce, potem ko ga varnostniki niso spustili na zelenico po koncu finala Cope Americe. Končalo se je s pretepom s policisti in aretacijo ter hudimi obtožbami. Foto: Reuters

48. prvenstvo Južne Amerike v nogometu se je pretekli mesec odvijalo v ZDA, a izvedba turnirja v državi, ki bo čez dve leti glavna gostiteljica SP-ja 2026, ni navdušila.

Ravno finale v Miamiju je potrdil porazno organizacijo. Kaos pred stadionom, vdor navijačev brez vstopnic, medtem ko so gledalci s plačanimi vstopnicami ostali brez tekme. Zaradi incidentov in zapletov se je finalna tekma začela z uro in pol zamude.

Kaos pred finalom, ki se je začel uro in pol kasneje

Conmebol, krovna južnoameriška nogometna zveza, je za neprijetne dogodke okrivila tamkajšnje prireditelje. Pojasnili so, da so Američane opozorili na možnost takšnega dogajanja, vendar ti niso ustrezno ukrepali in niso zagotovili dovolj varnostnikov in drugega osebja. Poleg tega so zavrnili predlog, da bi pred stadionom postavili dodatne nadzorne točke in že tam ustavili tiste, ki niso imeli vstopnic. "Obžalujemo te nasilne scene zlobnežev, ki so s svojim obnašanjem pokvarili velik športni dogodek," so zapisali pri Conmebolu.

Tekma Argentina – Kolumbija se je zavlekla v podaljšek, v katerem je rekordni 16. naslov celinskih prvakov Argentincem prinesel Lautaro Martinez. Svetovni prvaki so tako ubranili naslov južnoameriških prvakov.

Sorodna novica Lautaro Martinez v 112. minuti zadel za novo argentinsko lovoriko

Davljenje, brcanje policistov in napad na policistko

A tudi po koncu razvlečenega finala ni bilo miru. Po tekmi je na vsak način na zelenico želel priti predsednik kolumbijske nogometne zveze Ramón Jesurún. 71-letnik se je skupaj s 43-letnim sinom Jamilom zapletel v pretep s policisti, zaradi česar sta bila aretirana.

Po plačilu varščine sta bila oče in sin Jesurún naslednji dan sicer izpuščena, a hkrati je bila vložena obtožnica, ki ju dolži davljenja in brcanja policistov, pri čemer je bil eden zaradi poškodbe glave odpeljan v bolnišnico. Dodatno je predsednik kolumbijske zveze obtožen napada na policistko.

Podpredsednik Conmebola in član sveta Fife

Primer Jesurún je zdaj odmevna afera v Kolumbiji, kjer del javnosti zahteva odstop predsednika nogometne zveze. Na drugi strani nekateri mediji poudarjajo, da je bil to le vrh ledene gore pri slabi izvedbi prvenstva. Jesuran naj bi se skušal samo udeležiti zaključne prireditve in podelitve srebrnih medalj kolumbijskim nogometašem, a so mu varnostniki preprečili prehod na zelenico, nato je zaradi nesporazuma nastal pretep in aretacija.

Jesuran je desetletje vodil kolumbijsko nogometno prvenstvo, novembra 2015 pa je postal predsednik zveze. Hitro je sledilo še imenovanje za prvega podpredsednika južnoameriške nogometne zveze (Conmebol), s čimer je postal tudi član sveta Mednarodne nogometne zveze (Fifa).

Slabe napovedi za SP 2026 v ZDA?

Policija v Miamiju je sporočila, da je zaradi navijaških izgredov na stadionu priprla 27 ljudi, 55 pa so jih odstranili s stadiona. Že pred s temi nasilnimi dogodki zaznamovanim finalom pa so imeli na Copi v Severni Ameriki varnostne težave, najbolj odmeven je bil pretep urugvajskih nogometašev s kolumbijskimi navijači po polfinalnem porazu.

ZDA bodo skupaj z Mehiko in Kanado gostile SP 2026, pri čemer bo levji delež tekem odigran v Združenih državah. Incidenti in kaos sprožajo v nogometnem svetu številna vprašanja, kako se bo odvijalo naslednje svetovno prvenstvo. To se bo leta 2026 odvijalo med 11. junijem in 19. julijem, prvič bo na njem sodelovalo 48 reprezentanc, od tega 16 iz Evrope. Turnir se bo odvijal v 16 mestih v treh državah, od tega bo v ZDA kar 11 stadionov.