193 cm visoki Ljubljančan je iz tekme v tekmo bolj samozavesten, redke napake pa zna ustrezno hitro popraviti. Foto: Reuters
193 cm visoki Ljubljančan je iz tekme v tekmo bolj samozavesten, redke napake pa zna ustrezno hitro popraviti. Foto: Reuters
Tim Matavž
Tim Matavž - biser goriške nogometne šole se je pred dobrim letom presenetljivo odločil za selitev v Nizozemsko, kjer mu napovedujejo blestečo prihodnost. Foto: NZS
Bojan Prašnikar
Že v torek čaka Bojana Prašnikarja naslednji izziv. V derbiju dna čaka Energie gostovanje pri Arminii iz Bielefelda. Foto: Reuters

"Sarma" je s soigralci v nedeljo s 3:1 premagal Romo in se vsaj do srede, ko Italijani igrajo 9. krog, povzpel na vrh italijanskega prvenstva. Furlani imajo s 17 točkami isti izkupiček kot Inter in Napoli, a imajo tudi po zaslugi slovenskega reprezentančnega vratarja boljšo razliko v golih. Handanovič je v prvem delu ubranil tisto, kar je moral, na drugi strani pa so belo-črni s protinapadi sejali paniko pred vrati Donija, posledica je bilo vodstvo z 2:0.

Mantova videl "penal", televizija ne
V nadaljevanju so "sinovi volkulje" streljaji z vseh (ne)mogočih položajev, 24-letnik iz Fužin pa je zanesljivo krotil strele Perrotte, De Rossija ... Di Natale je z drugim zadetkom povišal na 3:0, nato pa je prišla 75. minuta. Mateo Brighi je prodiral, Handanovič se je vrgel pred njega in mu izbil žogo z noge, Brighi pa je padel. Glavni sodnik Saccani je to ocenil kot prekršek za 11-m, čemur so pozneje v televizijskem studiu oporekali, hkrati pa Slovencu še podelil rumeni karton. Francesco Totti je zanesljivo izvedel najstrožjo kazen, Samir se je vrgel desno, žoga pa je priletela v levi kot.

Desno si oglejte povzetek tekme Udinese - Roma. Ob 2:18 se začne akcija Brighija in prekršek Handanoviča za 11-m.

Ob koncu dve izjemni obrambi
Udinesejeva 22 se je pet minut pozneje z odličnim refleksom oddolžila kapetanu Rome, minuto zatem pa še z lepo parado Menezu popravila izlet v prazno ob predhodnem predložku iz kota. Varovanci Pasqualeja Marina so zagotovo hit uvoda sezone, kot po maslu jim gre tako v Pokalu Uefa kot v prvenstvu, pomemben delež k uspehu pa zagotovo prispeva tudi Handanovič, ki je s 23 obrambami in le šestimi prejetimi zadetki med najboljšimi vratarji ene najmočnejših nogometnih lig na svetu.

Najstnik rešil strelsko čast
Po dveh strelsko učinkovitih krogih se je minuli konec tedna od Slovencev v tujini med strelce vpisal le Tim Matavž. Nekdanji igralec Gorice je v 2. nizozemski ligi za svoj Emmen zabil v 63. minuti (2:2), a je Apeldoorn devet minut pozneje dosegel zmagoviti zadetek. 19-letni napadalec je v 12. nastopu dosegel peti zadetek, za Emmen pa igra kot posojeni igralec prvoligaša Groningena.

Prale izgublja dragocene točke
Že v petek sta Milivoje Novakovič in Mišo Brečko (oba 90 minut) dočakala nov sosedki obračun, Köln je gostoval pri Bayerju. Nastop Nove v Leverkusnu je bil zaradi težav s hrbtom negotov, a je kapetan "kozličkov" le stisnil zobe. Bayer je v porenskem derbiju slavil z 2:0, Novakovič se je lovil v prepovedane položaje, zaradi ugovarjanja ob tem pa si je prislužil rumeni karton. Nevarnejši je bil Brečko, ki je v 78. minuti po dobrem preigravanju in strelu z roba 16-m prostora skoraj izenačil. Bojan Prašnikar je navkljub vodstvu z 2:0 doma v Cottbusu izgubil z Eintrachtom (3:2) in še naprej ostaja na zadnjem mestu Bundeslige. V drugi ligi je Matej Mavrič (Koblenz/90 minut) remiziral z Nürnbergom (1:1).

Malo točk za Slovence
V Angliji je West Bromwich Robija Korena (do 80. minute) doma klonil proti senzacionalnemu Hullu (0:3), kapetan Slovenije pa je bil opažen po nevarnem strelu z razdalje, a je bil nasprotni vratar priseben. V Franciji Sochaux nadaljuje remije, tokrat je bilo 1:1 v Nancyju, a med strelci ni bilo rezervista Valterja Birse (od 77. minute). Bojan Jokič je v obrambi vnovič odigral vso tekmo. Zlatko Dedič (do 87. minute) je v Serii B s Frosinonejem pri Avellinu iztržil točko (0:0).

En poškodovan, štirje niso igrali
Kot eden redkih slovenskih reprezentantov se je zmage veselil Marko Šuler (90 minut), katerega Gent je s 3:0 odpravil Club Brugge. Zlatan Ljubijankič še naprej zdravi poškodbo gležnja. Zadovoljen je lahko tudi Aleksandar Radosavljevič (90 minut), ki je s Tomskom proti favoriziranemu Zenitu iztržil točko (1:1). Andrej Komac (do 73. minute) je doma z Djürgardnom izgubil proti Kalmarju (0:1). Tončija Žlogarja na Cipru čaka tekma v ponedeljek. Brez pravih igralnih minut so vnovič ostali Boštjan Cesar (Marseille), Mirnes Šišič (Olympiacos), Branko Ilič (Betis) in Mitja Mörec (CSKA Sofija).

Toni Gruden