Kevin Durant je najboljši ameriški strelec v zgodovini olimpijskih iger. Foto: Reuters
Kevin Durant je najboljši ameriški strelec v zgodovini olimpijskih iger. Foto: Reuters

Američani so se z Južnim Sudanom srečali že v pripravljalnem obdobju in se pošteno namučili za zmago, tokrat pa so odločilno razliko naredili že v prvem polčasu. Potem ko so premagali že Srbe, so si že zagotovili mesto v četrtfinalu, orli pa se bodo z Južnimi Sudanci pomerili za drugo mesto v skupini. Steve Kerr je lepo razporedil minutažo. Tokrat sicer ni mogel računati na Joela Embiida, vsi ostali pa so se vpisali med strelce. 18 točk je dal Bam Adebayo, 14 pa Kevin Durant, ki je zadel še dve trojki in je v Lillu še naprej stoodstoten pri metu izza črte (7/7). S 24 točkami je bil prvi strelec tekme Nuni Omot.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

ZDA so dosegel prvih šest točk na tekmi, toda afriški košarkarji so hitro odgovorili in povedli z 10:8. Sledila je serija 8:0 branilcev naslova, ki vodstva niso več izpustili iz rok. Derrick White je, ko je žoga lepo zakrožila, ostal sam na trojki in zadel za 26:14, kar je bila prva dvomestna prednost na tekmi. 12:0 so naredili serijo ob koncu prve in začetku druge četrtine. 15. minuta je tekla, ko je bil izza črte uspešen Tyrese Haliburton, ki je s svojimi prvimi olimpijskimi točkami zadel za -20.

22 je bila sicer najvišja razlika, se je pa Južni Sudan sredi tretje četrtine približal na -10. Tedaj je bil za tri natančen JT Thor, toda takoj je odgovoril s trojko White in hitro je razlika znova narasla. Zlahka so potem Američani srečanje mirno pripeljali do konca. Zbrali so kar 29 asistenc, kaznovali pa izgubljene žoge tekmeca, po katerih so dosegli 26 točk.

Nikola Jokić je bil proti Portoriku odličen. Foto: Reuters
Nikola Jokić je bil proti Portoriku odličen. Foto: Reuters
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Srbi so zagospodarili na parketu od prve minute dalje. Uvodno četrtino so dobili z dvomestno razliko, ko so dali še enkrat več točk od Portorika. Orli so praktično ves čas višali razliko do končnih 41 točk, kar je bilo tudi največ na srečanju. Dvoboj je bil praktično odločen že v prvem polčasu. Odlično so svetovi podprvaki opravili delo v obrambi. Povsem so zaustavili najnevarnejšega portoriškega košarkarja Joseja Alvarada, ki je dal le dve točki. Dopustili niso enega uspešnega protinapada, sami pa na ta način dosegli 25 točk. 11 več od tekmecev so jih dosegli tudi po izgubljenih žogah.

Portoriko je iz igre metal le 33-odstotno, Srbija 58-, dominirala pa je pod obročema, kjer je bilo razmerje v doseženih točkah 62:22, v skoku pa 54:24. Izvrsten je bil Nikola Jokić, ki je z metom iz igre 5/7 dosegel 14 točk, ujel je 15 odbitih žog, le podaja pa je zmanjkala, da bi postal četrti košarkar s trojnim dvojčkom na olimpijskih igrah. To je do zdaj uspelo le Aleksandru Belovu, LeBronu Jamesu in Luki Dončiću. Igral je le 23 minut, sedem Srbov pa je doseglo dvomestno število točk. Največ Filip Petrušev 15, prvi strelec obračuna pa je bil Christopher Ortiz z 19.


SKUPINA C

2. krog:
PORTORIKO – SRBIJA
66:107 (12:24, 23:28, 16:27, 15:28)
Ortiz 19, Romero 10; Petrušev 15, Jokić 14 in 15 skokov, Bogdanović in Micić po 13.

ZDA – JUŽNI SUDAN
103:86 (26:14, 29:22, 18:21, 30:29)
Adebayo 18, Durant 14, Edwards 13; Omot 24, Jones 18.

Lestvica