Stanje epidemije koronavirusa se tudi na Japonskem poslabšuje, a prirediteljem poletnih olimpijskih iger daje upanje razvoj cepiva, ki bi do julija prihodnje leto lahko zagotovil izvedbo.

Navdušenje za igre zdaj skušajo povečati tudi s prenovljenimi krogi v zalivu Odaiba oz. tamkajšnjem morskem parku. Gre za kar 69 ton težko gradnjo, ki so jo v Tokiu prvič predstavili v začetku leta, ko se je začelo odštevanje do iger. Avgusta so kroge nato odstranili, pregledali in prenovili, zdaj pa se v novem sijaju vračajo na obalo. Posebej vidni bodo ponoči, ko bodo osvetljeni.

"Zelo trdo delamo za izvedbo takih iger, da se bodo ljudje v Tokiu počutili varne," je ob vnovični postavitvi novinarjem povedal Atsushi Yanashimizu iz mestne vlade. "Želimo si, da bi ljudje vedeli, da se dogodek bliža in da bi bili nad njim navdušeni."

Evforija za igre je med pandemijo v mestu močno padla. Julija so raziskave pokazale, da igre v letu 2021 podpira le še četrtina vprašanih, drugi pa zagovarjajo vnovično prestavitev, ali pa kar odpoved.

Japonske oblasti in Mednarodni olimpijski komite pa še naprej dvigajo optimizem. Predsednik Moka je nedavno dejal celo, da je prepričan, da si bodo igre lahko ogledali tudi navijači. Olimpijski krogi bodo v zalivu Odaiba ostali vse do avgusta prihodnje leto. Nato jih bo nadomestil simbol za paraolimpijske igre.