Za 19-letno Laščanko Čopar je uspešno člansko evropsko prvenstvo, na katerem ji je le malo zmanjkalo za kolajno. Čopar je bila s četrtim mestom blizu stopničkam tudi v težavnosti kot samostojni disciplini, v balvanskem plezanju je tekmovanje končala v polfinalu na 11. mestu.

Sara Čopar (fotografija je arhivska). Foto: www.alesfevzer.com
Sara Čopar (fotografija je arhivska). Foto: www.alesfevzer.com

Z obema dosežkoma v samostojnih disciplinah si je zagotovila še nastop v superfinalu kombinacije. V prvem delu finala kombinacije na balvanih je bila četrta z dvema osvojenima vrhovoma, četrta je bila tudi po težavnosti z višino 40+, kar ji je prineslo 126,3 točke od 200 možnih.

"To četrto mesto mi očitno kar 'pristoji' in kar noče iti stran," je imela po zadnjem nastopu v Villarsu mešane občutke zadovoljstva in jeze mlada plezalka Čopar. "Z rezultatom sem zadovoljna, je pa res, da je v bistvu malo tak grenki priokus. Že v soboto mi je malo manjkalo, danes sicer malo več, ampak sem v bistvu danes malo bolj jezna," je bila novega četrtega mesta že rahlo sita Laščanka.

"Četrto mesto na evropskem prvenstvu je veliko več kot pa to, kar sem pričakovala, tako da sem zadovoljna z rezultatom, pa tudi v bistvu s svojim plezanjem. Sicer sem naredila kar nekaj napak, predvsem v balvanih danes, zaradi katerih sem malo jezna, pa tudi potem v smeri sem naredila napako, ampak v redu, je, kar je," je še dodala Čopar, ki je priznala, da se je po napornem tednu tekmovanj že poznala utrujenost in da je imela v zadnjem finalu težke roke.

Druga slovenska finalistka 20-letna plezalka iz Slovenske Bistrice Tarkuš je osvojila 99 točk od 200 kot šesta od osmih finalistk v kombinaciji. Šesta je bila v težavnosti in balvanih.

Luka Potočar. Foto: Reuters
Luka Potočar. Foto: Reuters

Naslov prvakinje v kombinaciji je pripadel Italijanki Lauri Rogora (155,6 točke), ki je naslov prvakinje v soboto osvojila tudi v težavnosti. Rogora je bila v današnjem finalu po balvanih peta, odločilno prednost pa si je priborila v težavnosti, ko je skorajda osvojila vrh.

Jevgenija Kazbekova (152,8) iz Ukrajine, druga po balvanih in tretja v težavnosti v finalu kombinacije, je osvojila srebro, kombinacijski bron je šel v roke Francozinje Zelie Avezou (151,8), ki je bila tretja po balvanih in druga v težavnosti. Kazbekova je srebro osvojila tudi v težavnosti kot samostojni disciplini.

Najboljša slovenska in svetovna plezalka Janja Garnbret se je že na začetku sezone odločila, da bo evropsko prvenstvo izpustila in se posvetila nastopu na olimpijskih igrah v Parizu, na katerih je uspešno ubranila naslov iz Tokia in še drugič po vrsti osvojila naslov olimpijske prvakinje.

Garnbret je tako po Parizu predala trojno evropsko krono iz leta 2022, ko je bila v Münchnu najboljša v težavnosti, balvanih in kombinaciji. V Villarsu je Naile Meignan iz Francije osvojila balvanski naslov, Rogora pa se je ovenčala z zlatima kolajnama v težavnosti in kombinaciji.

S kombinacijo se končuje prvenstvo stare celine. Na sporedu je le še moški finale z enim Slovencem, Luko Potočarjem.