Peter John Stevens se že zavzeto pripravlja na svetovno prvenstvo v 25-metrskih bazenih, ki bo potekalo od 10. do 15. decembra v Budimpešti. Foto: MMC RTV SLO
Peter John Stevens se že zavzeto pripravlja na svetovno prvenstvo v 25-metrskih bazenih, ki bo potekalo od 10. do 15. decembra v Budimpešti. Foto: MMC RTV SLO

Na evropskem prvenstvu v Londonu leta 2016 je osvojil srebrno medaljo, na svetovnem prvenstvu v Windsorju istega leta pa je postal svetovni podprvak na 50 metrov prsno z novim državnim rekordom 25,85.

Junija je na evropskem prvenstvu v Beogradu osvojil sedmo mesto na 50 m prsno, čeprav je bil med resnimi kandidati za medaljo. Dolgoletni plavalec Triglava, ki zdaj trenira v Trstu, se je spogledoval celo z zlatim odličjem, a forma ni enaka kot februarja v Dohi, kjer je dosegel izid 26,79.

Bil je na prelomu, kako naprej s športno potjo, saj kljub dejstvu, da je bil finalist zadnjih dveh svetovnih prvenstev, ni imel urejenega statusa in financ. "Mislim, da še nisem dosegel vsega. To meni tudi trener, a sem mu rekel, da se moram preseliti k njemu s psom in ženo, če se zadeve ne spremenijo," je finančni položaj po koncu EP-ja razložil odlični plavalec.

V vseh teh letih ni dobil nobene finančne podpore
"Zaposlen sem kot carinski deklarant. To je nov začetek. Nimam druge izbire, moral sem si najti zaposlitev. V vseh teh letih nisem dobil nobene finančne podpore. Ne od Plavalne zveze Slovenije ne od Olimpijskega komiteja Slovenije. Zdaj nekateri pravijo, da sem že star. Pri 29 letih se večinoma kariera odpre," je pojasnil v pogovoru za TV Slovenija.

Dan se začne ob 5.00 in konča ob 20.00
Olimpijski nastop se zdi zelo oddaljen, saj je specialist za 50 metrov prsno. Na olimpijskih igrah delijo medalje le na 100 in 200 m prsno.

"Zjutraj treniram uro in pol, nato pa skušam vaditi še uro in pol v fitnesu. Ob 5.00 vstajam, domov pa pridem ob 20.00. Dolgi dnevi so pred menoj. Na olimpijskih igrah bom plaval le, če bo 50 metrov prsno olimpijska disciplina. Za 100 metrov prsno moram imeti zagotovljena finančna sredstva. Ne morem imeti 40-urnega delavnika poleg tega. Fizično in mentalno to ne gre. Nobenega življenja nimaš od tega. Imamo motivacijo, da bi še naprej treniral. Zelo pa sem črnogled po dogodkih zadnjih petih let," je še dodal Stevens.

Stevens: 40-urni delavnik in olimpijske igre – to ne gre skupaj