P-8 poseidon se uporablja za daljše izvidniške in patruljne misije. Foto: EPA
P-8 poseidon se uporablja za daljše izvidniške in patruljne misije. Foto: EPA

Bela hiša je prepričana, da gre za skrb vzbujajočo provokacijo in je zaradi tega pri kitajskih oblasteh vložila uradni protest. Tiskovni predstavnik Pentagona, kontraadmiral John Kirby, je povedal, da se je incident zgodil v torek okoli 200 kilometrov od kitajskega otoka Hajnan.

Kitajski lovec se je ameriškemu patruljnemu letalu P-8 poseidon večkrat nevarno približal, celo na razdaljo od sedem do deset metrov. Enkrat je okoli njega izvedel obrat, drugič pa mu je presekal pot, da je lahko ameriška posadka videla trup kitajskega lovca, zato so Američani prepričani, da jim je kitajski pilot hotel jasno pokazati bojno opremo na letalu.

"Naš protest smo naslovili neposredno na kitajsko vlado," je sporočil namestnik svetovalca ameriškega predsednika za nacionalno varnost Ben Rhodes. Dejanje kitajskega pilota je označil za "nevarno in neprofesionalno".

Po besedah Rhodesa je kitajsko letalo predstavljalo nevarnost za ameriško posadko in je delovalo v nasprotju z mednarodnim pravom, poleg tega pa je otežilo napore za izboljšanje odnosov med vojskama obeh držav.

Leta 2001 je pri Hajnanu kitajski lovec trčil v ameriško izvidniško letalo. Kitajski pilot je umrl, ameriško letalo pa je bilo prisiljeno pristati na kitajskem otoku.