Izvajanje policijske ure je na ulicah večjih mest, tudi prestolnice Daka, kjer je nastala fotografija, nadzirala vojska. Foto: Reuters
Izvajanje policijske ure je na ulicah večjih mest, tudi prestolnice Daka, kjer je nastala fotografija, nadzirala vojska. Foto: Reuters

"Vrhovno sodišče je presodilo, da je sodba višjega sodišča nezakonita," je za AFP povedal generalni državni tožilec A. M. Amin Udin. Kot je dodal, bo z najnovejšo odločitvijo vrhovnega sodišča za določene skupine rezerviranih le sedem odstotkov delovnih mest v javnem sektorju.

Od tega naj bi bilo pet odstotkov služb namenjenih otrokom vojnih veteranov, ki so se leta 1971 borili za neodvisnost od Pakistana, medtem ko jim je bilo s predhodno sodbo višjega sodišča namenjenih 30 odstotkov. Preostala rezervirana delovna mesta naj bi bila namenjena pripadnikom t. i. "manj razvitih skupin" in invalidom, odločitev povzema Reuters.

Sistem kvot pri zaposlovanju v javnem sektorju je veljal do leta 2018, ko ga je ukinila vlada premierke Šejk Hasine. Pred slabim mesecem pa je višje sodišče odločilo, da je treba kvote znova vzpostaviti.

Po odločitvi so izbruhnili množični protesti, predvsem mladih, ki se že tako spopadajo z visoko brezposelnostjo. Najprej so protestirali tako, da so vzpostavljali blokade cest in železnic, v tem tednu pa so protesti prerasli v nasilje, umrlo naj bi okoli 115 ljudi. Varnostne sile so skušale protestnike razgnati z uporabo solzivca in zvočnih granat, ti pa so zažigali avtomobile ter v policiste metali kamenje in opeke.

Policijska ura je bila v soboto prekinjena za dve uri, da so se lahko ljudje oskrbeli z najnujnejšimi potrebščinami. Foto: Reuters
Policijska ura je bila v soboto prekinjena za dve uri, da so se lahko ljudje oskrbeli z najnujnejšimi potrebščinami. Foto: Reuters

V petek je vlada odredila policijsko uro, na ulice večjih mest, vključno z Dako, pa poslala vojsko, a so se protesti nadaljevali, zato je bila policijska ura podaljšana še za nekaj ur, do današnjega popoldneva. Po navedbah zahodnih medijev je prekinjena tudi povezava s spletom ter onemogočeni so klici in pošiljanje tekstovnih sporočil v tujino.

Vrhovno sodišče je ob spremembi odločitve nižjestopenjskega sodišča študente pozvalo, naj se čim prej umaknejo z ulic in vrnejo v predavalnice, je dejal odvetnik, ki v tožbi proti spornim kvotam zastopa dva študenta.

Reuters ob tem opozarja, da po odločitvi sodišča ni jasno, ali bo policijska ura še naprej veljala. Predvsem pa ni jasno, ali bo odločitev vrhovnega sodišča protestnike pomirila – ko je sodišče sporočilo svojo odločitev, so se protesti, ki še vedno potekajo, malo umirili, v okolici stavbe sodišča vlada tišina, je o razmerah v Daki Reutersu še poročala priča.

Bangladeška skupnost v Sloveniji solidarna s študentskimi protesti v domovini

Bangladeška skupnost v Sloveniji je na Prešernovem trgu v Ljubljani priredila javno zborovanje v podporo študentskim protestom v Bangladešu zaradi spornih kvot pri zaposlovanju v javnem sektorju. "Podpiramo poštene zahteve študentov in si prizadevamo za čimprejšnjo revizijo tega kvotnega sistema," so navedli v vabilu na dogodek. Ob spomeniku Franceta Prešerna se je zbralo nekaj deset ljudi s transparenti z izrazi solidarnosti s študenti v Bangladešu.