Mehrtens je po trditvah indonezijskih oblasti v dobrem zdravstvenem stanju. Foto: EPA
Mehrtens je po trditvah indonezijskih oblasti v dobrem zdravstvenem stanju. Foto: EPA

Frakcija Nacionalne osvobodilne vojske Zahodne Papue (TPNPB), ki jo vodi Egianus Kogoja, je 7. februarja 2023 ugrabila Mehrtensa, potem ko je pristal z majhnim letalom v oddaljenem in goratem območju Nduge.

"Z veseljem in olajšanjem lahko potrdimo, da je Phillip Mehrtens na varnem in dobro ter da je govoril s svojo družino. Ta novica mora biti ogromno olajšanje za njegove prijatelje in ljubljene," je dejal novozelandski zunanji minister Winston Peters.

Kot je pojasnil Peters, so pri izpustitvi Mehrtensa z indonezijskimi oblastmi sodelovale številne novozelandske vladne agencije.

Indonezijski general Faizal Ramadhani je dejal, da dajejo prednost pristopu prek verskih voditeljev, cerkvenih voditeljev, tradicionalnih voditeljev in ožje družine Egianusa Kogoje, s čimer so želeli zmanjšati število žrtev in ohraniti varnost pilota.

Papuanski uporniki so Mehrtensa predali pripadnikom vojaške enote, ki jo je indonezijska vlada ustanovila za boj proti separatističnim skupinam v Papui.

Mehrtens je delal za indonezijsko letalsko družbo Susi Air in je skrbel za letalske povezave za oskrbo skupnosti na oddaljenih območjih. V zameno za njegovo izpustitev so uporniki zahtevali, da Indonezija prizna neodvisnost Papue.