Ši Džinping je na prvem potovanju zunaj Kitajske po dveh letih in pol. Foto: Reuters
Ši Džinping je na prvem potovanju zunaj Kitajske po dveh letih in pol. Foto: Reuters

V Uzbekistanu bo v četrtek in petek potekal vrh voditeljev Šanghajske organizacije za sodelovanje (SCO), v kateri so poleg Kitajske in Rusije še Indija, Pakistan, Kazahstan, Kirgizistan, Uzbekistan in Tadžikistan. Kremelj je sporočil, da naj bi na vrhu govorili o alternativi zahodnemu svetu.

Ob robu dogajanja se bo Ši Džinping srečal tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Nazadnje sta se srečala na začetku februarja v Pekingu pred zimskimi olimpijskimi igrami, le malo pred začetkom ruske agresije na Ukrajino, ko sta potrdila odlične odnose med državama.

Po navedbah ruskih uradnikov se bosta voditelja na srečanju pogovarjala o dogajanju v Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Peking se doslej glede vojne v Ukrajini ni opredeljeval.

Sorodna novica Od Astane do Nursultana in nazaj − Kazahstan znova spreminja ime prestolnice

Kitajska pripravljena na okrepljeno sodelovanje s Kazahstanom

Ši je pred potjo za kitajske državne medije sicer pozornost posvetil sodelovanju s srednjeazijskimi državami. Kitajska je pripravljena na krepitev odnosov s Kazahstanom, Ši je izpostavil predvsem skupni boj proti nezakoniti trgovini z drogami, organiziranemu kriminalu in tako imenovanim "trem zlom", kot na Kitajskem imenujejo terorizem, separatizem in verski ekstremizem, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Uzbekistan pomemben glede Afganistana

Kitajski predsednik je v prispevku tudi pohvalil SCO, češ da je postavila dober zgled v mednarodnih odnosih in se izkazala kot pomembna in konstruktivna sila.

V ločenem prispevku za uzbekistanske medije se je Ši zavezal h krepitvi varnostnega sodelovanja z Uzbekistanom, ki mu pripisuje pomembno vlogo pri problematiki Afganistana. Uzbekistan je ključen tudi za kitajsko pobudo Pas in cesta, načrta, ki si prizadeva za gradnjo avtocest, železnic, pristanišč in druge infrastrukture v več kot 60 državah Evrazije in Afrike.

Na pogovorih tudi predsednik Irana

Na vrhu SCO-ja bo sicer tudi indijski premier Narendra Modi, s katerim Ši ni imel pogovorov že od leta 2019, prihod v Samarkand pa sta med drugim potrdila še predsednika Turčije in Irana, Recep Tayyip Erdogan in Ebrahim Raisi. Iran naj bi po navedbah kitajskih medijev postal stalni član SCO-ja, poroča CNN.